Смята се, че десетки украински военнопленници са убити при ракетния удар

  • Смъртта на затворниците е обвинена в търговията на Русия и Украйна
  • Великобритания твърди, че Русия разполага голям брой изтребители Wagner
  • ООН се надява на напредък в зърното, но казва, че подробностите все още не са ясни

КИЕВ, 29 юли (Ройтерс) – Десетки украински военнопленници изглежда са били убити при ракетен удар в петък, като Москва и Киев се обвиняват взаимно в извършването на атаката.

Инцидентът засенчи подкрепените от ООН усилия за рестартиране на износа на зърно от Украйна и облекчаване на глобалната гладна криза, произтичаща от войната, която вече е в шестия си месец.

Руското министерство на отбраната съобщи, че 40 затворници са били убити и 75 ранени при нападение срещу затвор в Оленовка, водещ град в част от контролираната от сепаратистите провинция Донецк.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Руските информационни агенции заявиха, че са обвинили Киев, че е бил обект на американски ракети HIMARS.

Украинските въоръжени сили отрекоха удара, като обвиниха руските сили и казаха, че руската артилерия е нацелила затвора.

„По този начин руските агресори преследваха своите престъпни цели – да обвинят Украйна в извършване на „военни престъпления“, както и да прикрият пленниците и екзекуциите“, казаха от Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Руското министерство на отбраната съобщи, че затворът съдържа украински военнопленници и че осем служители на затвора са ранени. Съобщава се, че лидерът на проруските сепаратисти Денис Бушилин е казал, че нито един от 193-мата души, задържани там, не е чужденец.

Видео, публикувано от руски военен кореспондент, показва как проруски войници пресяват овъглените останки на това, което според него е затвор.

READ  Конгресът казва, че командирите на Вашингтон Дон Снайдер може да са участвали в незаконно финансово поведение

Срутилият се покрив на сградата е бил провиснал и са открити овъглени останки от тела.

Най-малко петима души бяха убити и седем ранени при руска ракетна атака срещу югоизточния град Николаев, речно пристанище точно до Черно море, докато Русия стреля поотделно от фронтове в Източна и Южна Украйна.

Ракета е паднала близо до спирка на градския транспорт, съобщи в телеграма областният управител Виталий Ким.

Русия, която отрича да е атакувала цивилни, не коментира веднага ситуацията и Ройтерс не успя да провери съобщенията на бойното поле.

Житни вярвания

Русия и Украйна се споразумяха миналата седмица да забранят износа на зърно от черноморските пристанища, заплашени от руски атаки след нахлуването в Украйна на 24 февруари.

Сделката беше първият дипломатически пробив в конфликта и цените на пшеницата в Азия паднаха тази седмица поради очакванията за по-високи доставки.

Но ожесточените битки го правят по-опасен.

Помощник-шефът на ООН Мартин Грифитс каза в четвъртък вечерта, че се надява първите зърна да се преместят в петък, но важни подробности за безопасното преминаване на корабите все още се уточняват. Прочетете още

Той настоя, че ходът е комерсиален, а не хуманитарен, но ООН смята, че ще даде приоритет на бедните страни, цитирайки Сомалия, където близо четвърт милион души умират от глад.

Докато недостигът на зърно в Украйна, един от най-големите износители в света, подхрани нарастващите цени на храните по света, недостигът на руски газ повиши цените на енергията в Европа и подхрани страховете от зимен недостиг.

READ  Земетресение в Китай: Броят на жертвите на земетресението в провинция Съчуан достигна 65.

Руският газ, който тече към Германия през тръбопровода „Северен поток 1“, беше с капацитет от едва 20% в петък, след като Русия намали потоците наполовина, позовавайки се на дейности по поддръжката.

Москва, която описва нахлуването си в Украйна като „специална военна операция“, извършена при самоотбрана, обвинява западните санкции за ограничените доставки на газ. Украйна и нейните съюзници твърдят, че руската атака е била напълно непровокирана.

Фокусирайте се на юг

Актуализацията на британското разузнаване предполага, че Русия е наредила на наемници да държат части от фронтовата линия в Украйна – знак за недостиг на бойна пехота, докато Киев засилва контранастъплението на юг.

Силното разчитане на бойци от руската частна военна фирма Wagner Group за мисии на първа линия, а не редовни мисии в специални операции, е друг знак, че руската армия е подложена на стрес шест месеца след войната в Украйна.

Но британското министерство на отбраната заяви в актуализация, че наемниците на Wagner е малко вероятно да компенсират загубата на конвенционални пехотни части или да променят траекторията на руската инвазия.

„Това е значителна промяна спрямо предишната работа на групата от 2015 г., която обикновено изпълняваше задачи, различни от явни, широкомащабни конвенционални руски военни операции“, каза министерството.

Вагнер и Кремъл не бяха открити за коментар.

Длъжностни лица в Киев казаха в сряда, че са наблюдавали „мащабно предислоциране“ на руските сили на юг, където служители на британската отбрана смятат, че 49-та армия на Русия, разположена на западния бряг на река Днепър, е уязвима.

Контраатаките на Украйна на юг идват, докато Русия се бори да контролира целия индустриализиран регион Донбас на изток, който включва Донецка и Луганска провинции.

Доклад на Бюрото на Ройтерс; От Стивън Коутс и Филипа Флетчър; Редактиране от Линкълн Фейст и Ангъс Максуон

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.