Смъртта на Даря Дукина: САЩ смятат, че има елементи на санкционирано от правителството на Украйна убийство близо до Москва, казват източници


Вашингтон
CNN

Американското разузнаване вярва в това Даря Дукина беше убита в кола бомбаИзточници от разузнаването казаха на CNN, че дъщерята на видния руски политически деец Александър Дугин е била одобрена от елементи в украинското правителство.

Според източници САЩ не са знаели за плана предварително и остава неясно кой точно САЩ смята, че е подписал убийството. Нито пък е ясно дали американското разузнаване вярва в това Украинският президент Володимир Зеленски знаел за заговора или го одобрявал.

Но разузнаването откри, Първо съобщено от New York TimesТова изглежда потвърждава елементи от констатациите на руски официални лица, че атентатът с кола бомба е бил „предумишлен“. Русия Украински граждани бяха обвинени за атаката, нещо, което Украйна категорично отрича след взрива.

Служител на украинското разузнаване каза пред CNN в сряда вечерта, че тяхната агенция няма нова информация за смъртта на Дукина след появилите се скорошни съобщения. След смъртта му същият служител каза пред CNN, че Украйна няма нищо общо с това.

Съветът за национална сигурност, ЦРУ и Държавният департамент отказаха коментар.

Представители на американското разузнаване смятат, че Дукина е карала колата на баща си в нощта, в която е била убита, и че баща й е бил истинската цел на операцията, каза един от източниците. Дугин е руски ултранационалист и философ, който силно подкрепя войната на Русия в Украйна. Приятелка на Дукина каза пред руската държавна информационна агенция ТАСС, че колата, която тя е шофирала малко след експлозията, е била на баща й.

Дни след смъртта на Дукина руските власти обвиниха украинка, че е взривила дистанционно бомби в Toyota Land Cruiser Prado на Дукина.

READ  Русия атакува централите след контраатака на Украйна

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна, веднага отхвърли обвинението. „Нямаме нищо общо с убийството на тази жена – това е работа на руските специални служби“, каза той. каза през август. Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк каза тогава, че руското обвинение отразява „фантазичен свят“, в който работи руското правителство.

Разузнавателните данни около участието на Украйна, ако са точни, биха сигнализирали за смело разширяване на тайните операции на Украйна, насочени към добре известна политическа фигура извън Москва.

Към днешна дата украинските удари в Русия са били предимно ограничени до атаки срещу складове за гориво и военни бази в градове по границата между Русия и Украйна, като Белгород. Но САЩ нямат добра представа за всички планирани удари на Украйна, казаха източници на CNN.

Украински служител каза пред CNN, че констатациите на разузнавателната общност на САЩ не са били оповестени по време на среща между съветника по националната сигурност на САЩ Джак Съливан и началника на кабинета на Зеленски Андрий Йермак в Истанбул по-рано тази седмица. Не е ясно дали въпросът е повдигнат наскоро от президента Джо Байдън в телефонен разговор със Зеленски във вторник.

Говорител на Съвета за национална сигурност отказа коментар.

Дукина, която беше на 29 години, когато беше убита, беше публична фигура сама по себе си и често се появяваше като коментатор в руски телевизионни мрежи, представяйки антизападни, националистически разкази.

Има CNN съобщено по-рано, Дукина управляваше и уебсайт на английски и турски език, наречен United World International, част от по-широко пропагандно усилие, наречено „Проект Laqta“. Държавният департамент обвини Project Lakhta, че използва онлайн „тролове“ за намеса в изборите в САЩ.

READ  Байдън разговаря с китайския президент Си на фона на нарастващото напрежение около Тайван

След инвазията на Русия през февруари Съединените щати наложиха санкции както на Духин, така и на Дукина, обвинявайки ги в кампания и действия за дестабилизиране на Украйна.

Тази история беше актуализирана с допълнителни доклади в сряда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.