Служители на Белия дом са лично загрижени, че класифицирана информация, отнесена в Мар-а-Лаго, може да застраши разузнавателната общност.

С появата на повече информация в дните, откакто агенти на ФБР нахлуха в личния дом на бившия президент, сегашните служители на администрацията са все по-загрижени за това какво е взел Тръмп и дали тази информация – част от тях се намира в складово помещение на ниво сутерен в Мар-а-Лаго . – може да застраши ресурсите и средствата на разузнавателната общност на САЩ.

„Има дълбока загриженост“, каза високопоставен служител на администрацията пред CNN.

Служители на разузнаването също са загрижени за това, което Тръмп може да е взел, според източник с пряко запознаване с въпроса. Представители на разузнавателната общност са обсъдили потенциалното изчезване на чувствителни документи с Министерството на правосъдието, комисиите по разузнаване на Конгреса и Националния архив през последните месеци, каза източникът.

Служители на Белия дом запазиха твърдо мълчание по въпроса, настоявайки Министерството на правосъдието да коментира текущото разследване. президент Джо Байдън Криминалното разследване не е докладвано, казват служители, а информацията за него е достигнала до Западното крило чрез съобщения в медиите.

Запитан в сряда дали трябва да информира Байдън за последиците за националната сигурност, началникът на кабинета на Белия дом Рон Клайн настоя президентът да спазва дистанция.

„Една от причините Джо Байдън да бъде избран за президент беше, че той обеща да не се намесва в разследванията, провеждани от Министерството на правосъдието, както направи неговият предшественик, и че Министерството на правосъдието няма да се намесва в прилагането на нашите закони“, каза той пред CNN. Тан лимон.

Длъжностни лица изразиха опасения в страната, че незнанието какво точно има в предметите, взети от Мар-а-Лаго, може да попречи на националните разузнавателни агенции, като застраши начина, по който служителите събират разузнавателна информация. Има дискусии относно потенциални дипломатически последици, включително дали информацията, открита в Мар-а-Лаго, може да предизвика напрежение със съюзниците.

Според документи, разпечатани от съдия миналата седмица, Министерството на правосъдието е премахнало 11 секретни документа от дома на Тръмп. Описът показва, че някои от откритите предмети са били с най-високата маркировка „Строго секретно/SCI“. Нива на класификация. Досието, открито от ФБР, съдържаше материали за френския президент Еманюел Макрон, което предизвика безпокойство в Белия дом.

Френското посолство във Вашингтон отказа да каже дали е обсъждало въпроса с Белия дом. Белият дом отказа да коментира вътрешни опасения относно класифицирана информация, която се отвежда в Мар-а-Лаго.

READ  „The Pro Bowl Games“ заменя NFL Pro Bowl със седмични състезания по умения, флаг футболна игра

Байдън изрази опасения по-рано по време на своето президентство относно боравенето на Тръмп с чувствителна информация. Безпрецедентният ход отряза достъпа на Тръмп до брифинги на разузнаването, който преди беше предоставен на всички бивши президенти.

— Каква е стойността да му дадем брифинг на разузнаването? Байдън каза в интервю от февруари 2021 г. за CBS News. — Освен че може да се подхлъзне и да каже нещо, какво влияние има той?

Сътрудници на Байдън преди това се съмняваха дали Тръмп може да разкрие поверителна или чувствителна информация, която е научил в речи или интервюта по време на дните си като президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.