Си Дзинпин пое властта за трети мандат с новия постоянен комитет на Политбюро на КитайCNN

Китайският президент Си Дзинпин се противопостави на условията си и влезе в трети мандат, за да управлява Китай с желязна хватка на властта, като представи нов лидерски екип с верни съюзници.

Неделя, петгодишен юбилей конгрес на комунистическата партияXi обяви шестима души – Li Qiang, Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuxiang и Li Shi – Членове на Постоянния комитет на ПолитбюроВисшият ръководен орган на Китай.

Съставът, пълен с верни лоялисти на Си, даде да се разбере, че Си не е единственият, който избухва Последният прецедент е трети мандат начело на партията, но тя е концентрирала властта в пика си до степен, невиждана от десетилетия.

Си разкри пълния състав на 24-членното Политбюро, което за първи път от поне 25 години не включва жени, подчертавайки липсата на представителство на жени във висшите ешелони на партията.

Четирите нови лица в седемчленния постоянен комитет на Политбюро са дългогодишни съюзници и поддръжници на Си: Ли Цян, Цай Ци, Дин Сюесян и Ли Си. Новият състав разчиства пътя му да управлява за трети мандат с минимални вътрешни разногласия – и афинитетът на Си към настоящия политически пейзаж на Китай подчертава всичко останало.

Мащабното преустройство на постоянния комитет дойде след напускането на ключови партийни лидери, които не бяха в най-близкия кръг на Си – премиерът Ли Къцян и Уанг Янг, председател на висшия консултативен съвет на Китай. И двамата се оттеглиха от висшия ръководен орган на партията и имат право на още един мандат, въпреки че им липсва една година до неофициалната възраст за пенсиониране на партията от 68 години. Си, на 69 години, е една година над тази неофициална граница.

Съобщенията бяха направени в събота, в края на партийния конгрес. Събитията бяха прекъснати за кратко от някого Неочаквана гледка Непосредственият предшественик на Си, Ху Дзинтао, който е на 79 години и е с лошо здраве през последните години, не беше забелязан веднага, когато беше изведен от Голямата зала от мястото до Си, но Ху първоначално не беше склонен. за излизане.

Забележителен с отсъствието си от новия състав на постоянната комисия, обявен в неделя, беше Ху Чунхуа, 59, вицепремиерът, виждан най-често в орбитата на Ли и по-стария Ху.

Ху Чунхуа някога беше рекламиран като кандидат за висше ръководство, но не беше повишен от Политбюро в неговия постоянен комитет на партийния конгрес преди пет години. Този път Ху дори се оттегли от новото 24-членно Политбюро, знак за мрачното му политическо бъдеще – и ненадмината власт на Си.

Си няма ясен наследник. Ранговете на постоянните комисии преди ерата Си включват по-млади членове като потенциални приемници. Но тъй като най-младият член вече е на 60, няма изпъкващо име в микса – възможен знак, че Си не планира да се оттегли скоро.

Елиминирането на съперници и укрепването на съюзниците създава „безпрецедентна“ ситуация за управляващия орган, който ще задвижи втората по големина икономика в света, казва Чен Канг, старши изследовател в Института за Източна Азия към Националния университет на Сингапур.

„Този ​​нов ред не е резултат от споделяне на властта или търговия с коне между различни фракции, но основно това е ефектът или резултатът от властта на Си“, каза Чен.

Навлязохме в нова ера, защото Си сега контролира всички аспекти на правенето на политики и вземането на решения“, каза той. „Виждаме един вид рецентрализирана бюрокрация в Китай, която със сигурност ще повлияе на бъдещата икономическа и външнополитическа траектория на Китай.“

Въпреки че съставът беше разкрит в неделя като висшия ешелон на комунистическата партия, избраните ще заемат висши правителствени постове, тъй като назначенията се правят през следващите месеци преди ключовата среща на законодателния орган на страната през март.

Новият състав означава, че Си ще има по-голям контрол върху всички аспекти на китайското правителство, включително икономиката, която традиционно е била домейн на премиера, който оглавява неговия Държавен съвет.

Сега се очаква този пост да попадне в ръцете на лидера на Шанхайската партия Ли Цян, лоялен привърженик на Си, който е назначен за роля номер две. В партията, въпреки неуспеха след хаотичното двумесечно блокиране на Covid-19 в Шанхай по-рано тази година.

Назначаването на Ли е един от няколкото „нарушаващи нормите“ елемента от тазгодишната промяна на ръководството, според Виктор Ших, експерт по елитната китайска политика в Калифорнийския университет в Сан Диего, който отбеляза, че назначаването на Ли ще назначи лидер без Държавен съвет . Изживейте тази глава на тялото – нещо невиждано от десетилетия.

„Китайската икономика и Държавният съвет днес са много по-сложни в сравнение с 80-те години на миналия век. „Тази липса на опит ще направи работата по управлението на държавната машина на Китай по-предизвикателна, поне първоначално“, каза Ши, автор на „Коалиции на слабите“, книга за елитната политика в Китай през последните десетилетия.

Междувременно концентрацията на власт „въвежда известна нездравословна динамика в правенето на политики, в която близките му през годините са развили умения винаги да приемат и подкрепят мнението на Си Дзинпин“, каза той.

Други нови членове включват Цай, 66-годишен, партиен шеф на Пекин и един от най-доверените довереници на Си; 66-годишният Ли Си, настоящият партиен ръководител на провинция Гуангдонг, южната икономическа машина на Китай и доверен съюзник на Си, който се очаква да наблюдава системата за борба с корупцията; и Ding Xuxiang, 60, началник на кабинета на Си и близък помощник.

Новата динамика на властта предвещава победа на дневния ред на Си за това как да придвижи Китай напред през следващите години.

„Историята в заглавието е ясна – Си Дзинпин и неговият екип консолидират властта си, въпросът е с каква цел“, каза Дейвид Гудман, директор на Центъра за изучаване на Китай към университета в Сидни.

Той посочи дебатите между лидерите през последните години за това как да се постигне напредък в икономическия растеж, включително публичния и частния сектор на Китай и дискусията за непосредствените икономически нужди и „обществения просперитет“ – визия за намаляване на разликата в богатството на Китай.

„Това, което отнемам от тази конвенция, е общият просперитет, който сега е залегнал в устава на партията“, каза Гудман.

В допълнение към напускането на Ли и Ван, прокомунистическата фракция на Младежката лига на Ху Джинтао е известна със своята пропазарна позиция, както и финансовите служители Лиу Хе, И Ган и Гуо Шуцин. – Те вече не са част от централната група. Оцеляването на члена на Централния комитет Ван И (69) също показва подкрепа за агресивната външна политика на Китай.

Но дори когато Си завзема властта по безпрецедентен начин, предвид вътрешните икономически предизвикателства и обтегнатите международни отношения, той не е задължително да върви гладко напред. Отваряне адрес Партиен конгрес миналата неделя.

„Днес светът е изправен пред безпрецедентни предизвикателства“, каза Си пред репортери, след като представи новия си лидерски екип в неделя.

„На пътя, който ни предстои, независимо дали става въпрос за силни ветрове, бурни води или опасни бури, хората винаги ще бъдат нашата най-силна опора и най-силна надежда“, каза той.

Постоянна комисия от лоялни привърженици може да превърне висшата организация в „целият мъжки екип на Си“, но това „не означава, че Си ще стане всемогъщ върховен лидер и ще може да прави всичко. Неговата неограничена власт ще бъде ограничена от неговия ограничен капацитет и намалявайки силата си с напредване на възрастта“, каза САЩ, каза Ян Джан, асистент в Училището за международна служба на университета.

Междувременно собствените съюзници на Си ще се разделят на различни фракции, борещи се за власт, докато пълният контрол на Си ще означава, че неговият екип е единствено отговорен за всякакви политически погрешни стъпки, каза той, предизвиквайки силна международна реакция от страна на Запада, воден от Съединените щати.

„Всички тези сценарии показват, че неговият трети и четвърти мандат може да не са толкова лесни, колкото се очакваше“, каза той.

READ  Тръмп е класиран на пето място в офиса на New York AG повече от 440 пъти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.