Сега SpaceX изстрелва по 10 ракети към всяка от главния си конкурент

Увеличавам / На върха на Falcon 9 CRS-25 излита в петък вечер. Увеличавайки мащаба, можете да видите комари, пръснати по рамката, осветени от изпускателната тръба на ракетата.

SpaceX

С малко шум този уикенд SpaceX изстреля две ракети Falcon 9. Първият бустер излетя в петък вечерта, носейки почти три тона доставки до Международната космическа станция, включително два нови скафандъра за НАСА. Втора мисия, стартирана в неделя, издигна още една партида от 53 сателита Starlink, извеждайки общо над 2500 оперативни интернет космически кораба в орбита.

Тъй като изстрелванията на Falcon 9 стават все по-чести, изстрелванията привличат относително малко внимание в космическата общност и извън нея. Още тази година SpaceX изстреля 31 ракети, всички успешно. Този брой съвпада с броя на ускорителите Falcon 9 в орбита през 2021 г., което е рекорд за изстрелващата компания по това време.

Но тази година SpaceX издигна инерцията си на друго ниво със своите сателити Starlink, мисии за персонал и товари за НАСА и комбинация от полезни товари, включително отбранителни и търговски сателити. Към понеделник ракетата Falcon 9 стартира на всеки 6,4 дни тази година, изпращайки близо 300 000 кг полезен товар в ниска околоземна орбита. Това е значително повече от всички други държави и организации в света. Тази седмица са възможни още две стартирания на Starlink.

SpaceX продължава да разширява границите на повторното използване. През последния месец компанията извърши своя 13-ти полет в три различни първи етапа. Представители на SpaceX казват, че са събрали достатъчно данни за повторното използване на тези първостепенни ядра, така че засега изглежда няма никакви спирачки, които да пречат на всяко от тях да изпълнява много повече мисии.

READ  Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

За да поставите тази позиция в перспектива, помислете за скоростта на полета на основния базиран в САЩ конкурент на SpaceX, United Launch Alliance. Преброявайки своите флотове Delta и Atlas, ULA изстреля последните си 31 ракети от 19 март 2017 г. Това е стартиране на всеки 64 дни.

Казано по друг начин, сега SpaceX изстрелва по 10 ракети на ден за основните си американски конкуренти. И двете компании имат 100 процента успех през този период.

Състезанието ще се промени през следващите години. ULA ще изстреля новата си тежкотоварна ракета Vulcan веднага през първата половина на 2023 г. С по-дълъг манифест на изданието, който включва както корпоративни клиенти, така и проекта Kuiper на Amazon, ритъмът на компанията трябва да се увеличи значително. Тъй като ULA увеличава своите операции и производствени възможности на Vulcan, той може да пристигне в средата на 2020 г.

SpaceX напредва със своята ракета Starship от следващо поколение. Свръхтежката ракета вероятно ще започне серия от тестови полети от Южен Тексас през следващите шест месеца. Но SpaceX разширява операциите във Флорида за оперативни изстрелвания на Starship и неговия Super Heavy Booster. За тази цел компанията сега подрежда няколко секции от орбиталната изстрелваща кула на мястото на стартовия комплекс 39-A в космическия център Кенеди. По време на дистанционна настройка на камерата преди изстрелването на товари в петък за НАСА, фотографът Тревър Махлман успя да заснеме мащабируема панорама на стартовата кула за Ars.

SpaceX не каза точно как ще раздели операциите по изстрелване на Starship между Флорида и Южен Тексас. Но компанията ще проведе тестови полети на Starship от Тексас и вероятно ще се премести във Флорида само след като се увери в представянето на превозното средство. Това има смисъл предвид активите с висока стойност на НАСА, Министерството на отбраната, Националната разузнавателна служба и други издателски компании близо до Флорида.

READ  FTX: Как Сам Банкман-Фрайд построи къща от карти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.