Северозападна гореща вълна в Тихия океан: Температури до 110 в Орегон, Вашингтон

Коментирайте

Близо 40 милиона американци бяха обект на предупреждения за горещини във вторник, тъй като две зони на екстремни горещини обгориха най-ниските 48 региона. Части от южните равнини от Тексас до Южен Мисури продължават да готвят, както правят по-голямата част от лятото. Но за тихоокеанския северозапад, след сравнително хладно лято досега, пристигането на тази изгаряща жега е шок.

В северозападната част на Тихия океан се прогнозира, че температурите ще бъдат най-горещите през лятото и не се очаква да паднат до уикенда. В Сиатъл и Портланд тази гореща вълна може да доближи рекордите за дълголетие. И двата града са под тревога за висока температура до четвъртък вечерта. В Сиатъл живакът може да достигне 90 за четири поредни дни от петък до петък, докато следобедните температури в Портланд ще се движат близо до 100.

Исторически наводнения оставиха жителите на Сейнт Луис в колите и домовете им

Националната метеорологична служба издаде предупреждения за горещини на милиони хора във вторник Освободен от администрацията на Байдън Heat.gov„Нов уебсайт, който да предостави на обществеността и вземащите решения ясна, навременна и научно обоснована информация, за да разберат и намалят рисковете за здравето от прекомерната топлина.“

Горещата вълна в северозападната част на Тихия океан идва година след като Сиатъл и Портланд счупиха рекордите за всички времена с високи температури съответно от 108 и 116 градуса. Същото събитие постави рекорд в Канада, където Литън, Британска Колумбия, скочи до 121 градуса. град Изгорени до основи следващия ден.

Северозападната гореща вълна в Тихия океан е „почти невъзможна“ без промяна на климата, откриват учени

READ  6 януари Изпитания ден 5 Какво да очаквате:

Предсказатели Сиатъл И горещата вълна в Портланд тази година, макар и да не беше толкова интензивна, колкото миналогодишната, беше забележителна с дълготрайността си.

„Времето на това събитие е забележително“, каза Колби Нюман, метеоролог от Националната метеорологична служба в Портланд. „Това са шест последователни 95-градусови дни в Портланд и със сигурност ще се състезаваме да се доближим, изравним или надхвърлим този запис.“ В следващите няколко дни ще станем точно 100.

Международното летище в Портланд достигна 98,6 градуса в понеделник след прогнозата за вторник от 101 градуса и градът ще бъде в горните 90 градуса до петък. Максималната температура в събота ще бъде 95 градуса. В момента се прогнозира, че градът ще изравни рекорда.

„Когато видим да се повиши до 100, посещенията в болница със заболявания, свързани с топлината, определено са над фоновите нива“, каза Нюман. „Тъй като Covid все още е наоколо, има ограничение за капацитета на болниците и тези събития го увеличават.“

Достъпът до климатизация е усложняващ фактор, който увеличава риска при уязвимите групи като възрастните хора и бездомните. В Портланд 78 процента от домовете имат климатик, но Този брой пада до 44 процента в Сиатъл.

Сиатъл достигна 85 градуса в понеделник – средната максимална температура тази година е 79 градуса – но всеки ден от петък до петък трябва да достигне 90 градуса или повече. Горещите вълни, дефинирани като периоди от три последователни дни от 90 градуса или по-високи, са рядкост в Сиатъл; Това ще отбележи 24-ото подобно събитие след Втората световна война. Половината от тези горещи вълни са настъпили през последните 15 години, което подчертава ролята на причинените от човека промени в климата за по-честите и интензивни горещини на открито.

READ  Кибератака извади някои уебсайтове на летищата в САЩ офлайн

Официално най-дългата регистрирана гореща вълна в Сиатъл е пет дни, която се е случила през 2015 г. и 1981 г.

„Вземете допълнителни предпазни мерки, ако работите или прекарвате време на открито“, каза метеорологичната служба в Сиатъл. „Ако е възможно, изместете напрегнатата дейност рано сутрин или вечер.“

Агенцията привлече вниманието към обществената телефонна линия на Вашингтон на 2-1-1, която може да предостави на обаждащите се информация за охладителни убежища и други услуги.

Особено безпокойство е повишаването на нощните температури, което може да направи апартаментите без климатик неприятно горещи. Температурите в Сиатъл паднаха под 70 във вторник сутринта.

В Портланд най-ниската температура във вторник беше 69 градуса.

„Има голяма част от населението тук, което няма климатик“, каза Нюман. „В миналото хората разчитаха на отварянето на прозорците си, за да охладят апартаментите си. Сега не могат.“

До края на седмицата високите температури в източен Вашингтон ще достигнат 110 градуса в четвъртък и петък, особено в ниските райони на басейна на река Колумбия.

Кенеуик, Вашингтон, на около 50 мили източно-югоизточно от Якима, може да се покачи до 112 градуса в четвъртък и 110 градуса в петък. Якима ще флиртува със 110 градуса в четвъртък, преди да достигне 108 в петък и 105 в събота.

Дори ако Земята се затопля, защо праховата купа беше по-гореща от тази гореща вълна?

Температурите в диапазона от 100 до 110 градуса са често срещани във вътрешността и северен Орегон. Медфорд достигна рекорд от 107 градуса в понеделник, докато Даласпорт, Вашингтон, на границата с Орегон, достигна 108.

READ  Печалби на General Motors (GM) за второто тримесечие на 2022 г

Топлината произлиза от високо налягане или „топлинен купол“, който е спрял над Тихия океан на запад североизточно от Британска Колумбия. Това отклонява струйния поток на север към Канада при всяко лошо време и бури. За разлика от тях времето в тихоокеанския северозапад се характеризира с ясно небе и топъл, потъващ въздух.

Джейсън Саменов допринесе за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.