Северна Корея съобщава за първото изригване на COVID-19, нарежда блокиране при „тежка спешна ситуация“

  • Северна Корея обявява извънредно положение
  • Ким Чен Ун вероятно ще ви причини „безпрецедентна криза“ – експерт
  • Изолираната държава отхвърли международна оферта за ваксинация
  • Смята се, че никой от севернокорейските граждани не е бил ваксиниран

СЕУЛ, 12 май (Ройтерс) – Северна Корея потвърди в четвъртък първото си изригване на COVID-19, като го нарече „тежка национална извънредна ситуация“ и разпореди национално блокиране, съобщиха държавни медии, че вариантът на Omigran е бил открит в Пхенян.

Първото публично избухване на COVID инфекции подчертава потенциала за голяма криза в страна, която няма медицински ресурси и отказва международна помощ по отношение на ваксините и затваря границите си.

Според Световната здравна организация (СЗО) към март не са съобщени случаи на COVID-19 и няма официален запис за ваксиниран севернокорейец.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

„В щата имаше много сериозна извънредна ситуация: срив в нашия фронт за превенция на спешни епидемии, който досега беше твърдо охраняван“, съобщи официалната агенция KCNA.

Пробите, взети на 8 май от жертви на грип в Пхенян, показват подтип на вируса omigran, известен също като PA2, се казва в доклада, без да се уточняват номерата на случаите или възможните доказателства за инфекция.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун свика заседание на мощното политбюро на управляващата Работническа партия в четвъртък и разпореди мобилизирането на „тежки ключалки“ и спешни запаси в цялата страна.

„Държавните епидемиологични мисии ще бъдат прехвърлени към системата за максимална спешна превенция на епидемията“, каза KCNA.

Държавната телевизия показа, че Ким присъства на заседание на Политбюро с маска за еднократна употреба. В минали сцени на подобни срещи или други събития всички освен него носеха маски.

READ  Hochல்ll избра Антонио Делгадо за нов вицегубернатор

Северна Корея никога не е потвърждавала официално огнището на COVID-19, като представители на Южна Корея и САЩ твърдят, че е избухнала в изолирана страна. Не може да бъде отхвърленПреди затварянето на границата в началото на 2020 г. имаше търговия и обмен с хората с Китай.

Един човек, който се завърна на юг през 2017 г., обяви извънредно положение през юли 2020 г. в Кесон, близо до корейската граница, и наложи триседмично локаут, налагайки строги мерки за изолация, включително вътрешните провинциални движения на Ким. Градът показва признаци на правителството.

На СЗО Последни данниОт 25 милиона души в Северна Корея, 64 207 са дали положителна проба за COVID-19 и към 31 март всички имат отрицателен тест.

Северна Корея отхвърли ваксините от програмата за разпространение на COVAX и биотехнологичната ваксина Sinovac от Китай, което предполага, че повечето цивилни може да не бъдат ваксинирани. Прочетете още

От офиса на новия президент на Южна Корея Юн Сук Йолин, който встъпи в длъжност във вторник, заявиха, че хуманитарната помощ няма да бъде свързана с политическата ситуация.

Kwon Young-se, кандидатът на ООН за координатор за сътрудничество в отношенията с Корея, каза в своето потвърждение, че Ковит подготвя хуманитарна помощ за север, включително спринцовки и други медицински консумативи.

Новината за експлозията дойде след САЩ. Южнокорейските власти предупредиха, че може да проведе първия си ядрен опит от 2017 г. по-рано този месец, след като наруши забраната от 2017 г. за изпитания на ракети с голям обсег. Прочетете още

READ  Оценки на запитвания на 6 януари - на живо: Тръмп подготвя комисия за Иванка за 2-ри ден

Няма ваксина, лоша медицинска инфраструктура

На заседанието на Политбюро Ким каза, че спешните мерки са насочени към контролиране на разпространението на вируса и бързо отстраняване на източника на разпространение. Политбюро разкритикува антиепидемичните служители за „липса на информираност, мудност, безотговорност и некомпетентност“, каза KCNA.

Неуспехът да се контролира епидемията е „безпрецедентна криза“ за ръководството на Ким, каза Лим Юл-зул, професор по севернокорейски изследвания в университета Кюнгнам в Южна Корея.

„Възможни са многобройни жертви поради много ниския статус на ваксините и капацитета за тестване и липсата на инфраструктура за обществено здравеопазване и интензивни отделения в сравнение с Китай“, каза той.

Централната банка на Южна Корея заяви през юли 2021 г., че северната икономика е преживяла най-голямото си свиване през 2020 г. от 23 години поради ограничения на границите, санкции на ООН и лошо време. Прочетете още

Чеонг Сеонг-чанг от Института Седжонг каза, че националното блокиране в Северна Корея ще доведе до сериозни смущения с течение на времето, увеличаване на недостига на храна и общ хаос.

Янг Му-джин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, каза, че призивът на Ким за среща на Политбюро на разсъмване може да бъде неявна молба за помощ от международната общност.

По-рано в четвъртък китайската държавна телевизия, позовавайки се на COVID-19, каза, че Северна Корея трябва да остане вкъщи с хората си от вторник поради „подозирани симптоми на грип“.

NK News, базиран в Южна Корея севернокорейски уебсайт, тази седмица каза на жителите на Пхенян да останат на закрито поради „национален проблем“ без подробности.

Главният кръстопът между китайския Тандонг и северозападния севернокорейски град Синуджу беше затворен през април поради ситуацията с Ковит в китайския град. Прочетете още

Доклад от Soo-hyang Choi и Jury Ro в Сеул, Ryan Woo в Пекин; Допълнителен доклад на Hyonhee Shin; Редактиране от Джак Ким и Джери Дойл

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.