Свидетел от Мар-а-Лаго каза на ФБР, че кутиите са били преместени в посока на Тръмп

Служител на Тръмп е казал на федералните агенти за преместване на кутии с документи в Мар-а-Лаго в конкретна посока на бившия президент, твърдят хора, запознати с разследването, и разказът на свидетеля – съчетан със запис от охранителна камера – са ключови отстъпки. Доказателство за поведението на Доналд Тръмп, когато следователите се опитаха да изтеглят секретни материали.

Свидетелският разказ и кадрите, описани във The Washington Post, накараха ФБР да претърси резиденция и частен клуб във Флорида на 8 август, предоставяйки разказ от първа ръка за действията и инструкциите на Тръмп. Потенциалните престъпления включват ембарго, унищожаване на държавни документи или неправилно боравене с класифицирана информация.

Хора, запознати с разследването, казаха, че агентите са събрали разкази на свидетели След като съветниците на Тръмп получиха призовка през май за секретни документи, оставени в Мар-а-Лаго, Тръмп каза на хората да преместят кутии в апартамента му. Това описание на събитията беше потвърдено от запис на охранителна камера, който показва хора, които местят кутии, Хората казаха, че говорят при условие за анонимност, за да обсъдят текущото разследване.

Говорители на Министерството на правосъдието и ФБР отказаха коментар.

Говорителят на Тръмп Тейлър Пудович отказа да отговори на подробни въпроси за тази статия. „Администрацията на Байдън въоръжи правоохранителните органи и изфабрикува измама с документи в отчаян опит да запази политическата си власт“, ​​каза Будович в изявление. „Тъй като президентът има върховната власт да разсекретява записите и кои материали трябва да бъдат класифицирани, на всеки друг президент се дава време и уважение във връзка с администрирането на документите.“

Твърди се, че агентите търсят документи, които нарушават Закона за шпионажа, заповед, разрешаваща претърсване на дома на бившия президент Доналд Тръмп. (Видео: Адриана Евро/The Washington Post)

Министерството на правосъдието обвини Будович в „постоянни усилия за изтичане на невярна и подвеждаща информация към партийни съюзници във фалшиви новини“. Просто казано, това е неамериканско.

В Белия дом на Тръмп секретните документи рутинно се обработват неправилно, казват бивши сътрудници

Служителят в Mar-a-Lago сътрудничи на Министерството на правосъдието и е бил интервюиран многократно от федерални агенти, които, запознати със ситуацията, отказаха да идентифицират работника.

В първия разговор свидетелят отрече тези лица да са боравили с важни документи или кутии с такива. Докато събираха доказателства, агентите решиха да разпитат отново свидетеля и историята на свидетеля се промени драматично, казаха тези хора. Във второ интервю свидетелят описва преместване на кутии по искане на Тръмп.

READ  Прогнози на Belmont Stakes 2022, най-добри залагания: експертен избор за победа, място, събитие, Exacta, Trifecta, Superfecta

Свидетелят, който сега се смята за ключова част от разследването на Мар-а-Лаго, каза, че хората ще предоставят подробности за предполагаемите действия и инструкции на бившия президент към подчинените, вероятно в опит да осуетят исканията на федералните власти за изтегляне на секретни материали. и държавни документи.

Множество свидетели казаха на ФБР, че Тръмп се е опитал да убеди Националната администрация за архиви и досиета и Министерството на правосъдието да си сътрудничат, тъй като тези агенции са се опитвали да си върнат чувствителни или исторически правителствени записи от месеци, казаха хора, запознати със ситуацията.

Но молбите на съветници и адвокати, призоваващи Тръмп да предаде тези документи, не бяха чути за Тръмп, който говори при условие за анонимност, за да обсъди частни разговори. Тръмп беше бесен тази пролет Беше започнато разследване на Надзорната комисия на Камарата на представителите, казвайки на помощниците, че ще „обърнат“ ситуацията, според хора, които са поискали коментарите му. „Това са моите документи“, каза Тръмп, според негов помощник, който е говорил с него.

Подробностите, споделени с The Post, разкриват две ключови части от криминалното разследване, които досега са били забулени в тайна: разказът на свидетел, който е работил за Тръмп и е получавал инструкции, и наличието на кадри от сигурността на Мар-а-Лаго. Той изигра важна роля в потвърждаването на разказите на свидетели.

Тези доказателства помогнаха да се убедят ФБР и Министерството на правосъдието да поискат разрешено от съда претърсване на дома, офиса и складовото помещение на Тръмп в Мар-а-Лаго, което доведе до изземването на 103 класифицирани и съхранявани документа. Мей не беше предадена на правителството в отговор на призовката. Някои документи Описва най-строго охраняваните американски операции в света Много висши служители по националната сигурност се държат в неведение за тях. Търсене на 8 август даде около 11 000 некласифицирани документа.

Неуспехът или потенциалният отказ да се върнат класифицирани документи в отговор на призовка е в центъра на разследването на Министерството на правосъдието Мар-а-Лаго, което е едно Много текущи проучвания на високо ниво Тръмп е замесен. Бившият президент остава силно влиятелна фигура в Републиканската партия и открито говори, че ще се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г.

READ  Двама души загинаха, след като малък 10-местен пътнически самолет се разби в автокъща в Охайо.

В орбитата на Тръмп имаше месеци на спорни обвинения и теории за това кой може да сътрудничи на федералното правителство. Някои от най-близките сътрудници на бившия президент продължават да работят с Тръмп, като агенти на ФБР са виждани в домовете им, за да ги разпитват и да им връчват призовки.

Състоянието на големи разследвания, включващи Доналд Тръмп

В рамките на Министерството на правосъдието и ФБР разказите на свидетели се пазят поверителни, тъй като агентите продължават да събират доказателства в разследвания с голям профил. Освен че искат да запазят информацията, която са събрали досега, служителите се притесняват, че самоличността на свидетеля може да стане публична или че лицето може да бъде изправено пред тормоз или заплахи от поддръжници на Тръмп, казаха хора, запознати със ситуацията.

В документите във Върховния съд във вторник адвокатите на Министерството на правосъдието изглежда се позовават на разкази на свидетели и видеозаписи. Когато те написаха: „ФБР разкри доказателства, че отговорът на призовката на голямото жури е непълен и че класифицирани документи може да са били в Мар-а-Лаго и може да са положени усилия да се възпрепятства разследването.“

След претърсването на 8 август Тръмп предложи няколко публични защити защо секретните документи са били в Мар-а-Лаго – Той описа поверителни документи, което предполага, че ФБР е запазило доказателства по време на обиска и че той може да е имал право да пази секретни документи като бивш президент. Има експерти по право на националната сигурност Подобни твърдения до голяма степен са отхвърлениОтдалеч звучат глупаво.

Сред предметите, конфискувани в Мар-а-Лаго: досие за ядрените способности на чуждестранни правителства

Служители на Националния архив започнаха да извличат документите миналата година Някои от президентските записи на администрацията на Тръмп – като писма от севернокорейския лидер Ким Чен Ун – остават неизвестни и се смята, че вероятно са притежание на Тръмп.

READ  Джинке прогнозира, че ще спечели републиканската номинация за Камарата на САЩ в Монтана

След месеци назад и напред Тръмп призна през януари Обърнете 15 кутии с материал. При прегледа на архивистите са класифицирани 184 документа, от които 25 са строго секретни. Според съдебните документи кутиите са разпръснати навсякъде без определен ред.

Това откритие подсказа на служителите, че Тръмп не е предал всички секретни документи, които притежава. През май призовка от голямо жури поиска връщането на секретни документи с различни видове идентификация, включително тези, използвани за тайни за ядрени оръжия.

Според съдебните документи съветниците на Тръмп са се срещнали с правителствени агенти и прокурори в Мар-а-Лаго в началото на юни и са предали запечатан плик, съдържащ 38 секретни документа. Представители на Тръмп, според правителствените документи Той каза на срещата, че се провежда интензивно издирване За всички секретни документи в клуба.

Тази среща, която включва посещението Съветниците на Тръмп казаха, че кутии с документи се съхраняват в складСпоред документи от правителствения съд те не са удовлетворили следователите, че не им е било позволено да инспектират кутиите, които са видели в склада.

Екипът на Тръмп първоначално каза, че кутиите в Мар-а-Лаго са просто изрезки от новини

Пет дни по-късно високопоставен служител на Министерството на правосъдието Джей Прат писа на адвокатите на Тръмп, за да им напомни, че Мар-а-Лаго „не включва одобрено сигурно място за съхраняване на класифицирана информация“. Прат пише, че секретните документи „не са били правилно обработени или съхранявани на подходящо място“.

„Съответно, ние искаме стаята в Мар-а-Лаго, където са били съхранявани документите, да бъде запазена и всички кутии, преместени от Белия дом в Мар-а-Лаго (заедно с други предмети в тази стая), да бъдат запазени в тази стая до второ нареждане трябва да бъдат запазени в сегашното им състояние.

Агентите продължиха да събират доказателства, че Тръмп не е изпълнил правителствените искания или призовки. След продължително обсъждане, Знаейки, че е изключително необичайно федерални агенти да претърсват дома на бивш президент, те решиха да получат одобрението на съдия за това.

Това претърсване на 8 август за броени часове разкри 103 документа, обозначени като класифицирани, включително 18 строго секретни, според съдебните документи. Военната отбрана на една чужда държава, включително нейните ядрени способности, са запазили поне един документ в тайна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.