САЩ казват, че Русия е похарчила милиони за тайна глобална политическа кампания

Русия тайно е дала най-малко 300 милиона долара на чуждестранни политически партии и кандидати от повече от две дузини страни от 2014 г. насам в опит да оформи политически събития извън границите си, според нов преглед на американското разузнаване.

Според преглед, поръчан от администрацията на Байдън това лято, Москва планира да похарчи още стотици милиони долари като част от своята тайна кампания за отслабване на демократичните институции и овластяване на глобалните политически сили, смятани за съгласувани с интересите на Кремъл.

Високопоставен американски служител, който говори с репортери при условие за анонимност, за да обсъди констатациите на разузнаването като други служители, каза, че администрацията е решила да разсекрети някои от констатациите на прегледа в опит да се противопостави на способността на Русия да повлияе на политическите системи в страните в Европа. Африка и другаде.

„Като хвърлим тази светлина върху скритото руско политическо финансиране и руските усилия за подкопаване на демократичните процеси, ние ще разобличим тези чуждестранни партии и кандидати, които тайно приемат руски пари“, каза служителят.

Държавите, в които са идентифицирани такива мерки, включват Албания, Черна гора, Мадагаскар и Еквадор, според източник от администрацията, запознат с въпроса.

Длъжностни лица посочиха азиатска държава, която отказаха да назоват, където казаха, че руски посланик е дал милиони долари в брой на кандидат за президент. Те казаха, че свързаните с Кремъл сили също използват фиктивни компании, мозъчни тръстове и други средства за влияние върху политическите събития, понякога в полза на крайнодесни групи.

Високопоставеният служител каза, че правителството на САЩ е открило увеличение на руско тайно политическо финансиране през 2014 г. Прегледът не засяга руски дейности в Съединените щати.

READ  SpaceX представя още един исторически космически полет

И двете оценки са в САЩ Разузнавателни агенции и А Двупартийно разследване на Сената Русия при президента Владимир Путин стартира кампания за намеса, за да помогне на тогавашния кандидат Доналд Тръмп на президентските избори през 2016 г.

Подробности за предполагаемата кампания за политическо влияние на Кремъл бяха публикувани, докато САЩ разширяват военната подкрепа за Украйна във войната й срещу Русия, която вече е в седмия месец.

От по-рано тази година Белият дом предприе необичайната стъпка да оповестява многократно класифицирана разузнавателна информация за намеренията и действията на Москва в Украйна, част от усилията да се противопоставят на амбициите на Путин там.

Подход на Държавния департамент в понеделник В него се описват действията на Русия към посолствата на САЩ в повече от 100 страни и се предлагат стъпки, които САЩ и техните съюзници могат да предприемат, за да отблъснат, включително икономически санкции, забрани за пътуване или експулсиране на заподозрени руски шпиони, замесени в дейности за политическо финансиране.

В кабела, който официални лица разпространиха на репортери, се казва, че руското политическо финансиране понякога е било наблюдавано от руски правителствени служители и законодатели и се е извършвало от организации, включително Федералната служба за сигурност на Русия.

Приближаване Той също така посочи имена на руски олигарси, за които каза, че са замесени във „финансови схеми“, включително Евгений Пригожин и Александър Бабаков.

Пригожин, известен като „главният готвач на Путин“, беше обвинен от властите в САЩ през 2018 г., след като спечели големи суми пари в договори за кетъринг на руското правителство. Тя се опита да се намеси в изборите в САЩ през 2016 г. Той е свързан с частната военна фирма Wagner и е издирван от ФБР.

READ  Исторически съдебни документи, свързани с търсенето на Мар-а-Лаго

Твърди се, че е замесен руският депутат Бабаков Финансиране на крайнодесни партии Във Франция.

Москва използва криптовалута, пари и подаръци, често използвайки сметки и източници от руски посолства, за да оформя политически събития в други страни, се казва в телеграмата.

„През следващите месеци Русия може все повече да разчита на своя скрит инструментариум за влияние, включително своето тайно политическо финансиране, в опит да подкопае ефективността на международните санкции и да запази влиянието си в Централна и Южна Америка, Африка, Близкия изток и Азия . Региони на фона на продължаващата война в Украйна“, каза това.

Американските дипломати информират колегите си в други страни за операциите, за които американски служители смятат, че могат да надхвърлят идентифицираните държави и суми.

„Смятаме, че това е върхът на айсберга“, каза високопоставеният служител. „Така че вместо да седим отстрани, ние споделяме тези мерки за отговор.“

Американски служители поискаха от страните партньори да споделят собствената си информация за руско финансиране, за да помогнат на правителството на САЩ да получи по-пълна представа за това, което прави Русия.

Въпреки че прегледът не разглежда усилията за руското влияние в САЩ, високопоставеният служител призна, че това остава голямо предизвикателство, което трябва да продължи да работи за защита на политическата система и изборите в САЩ.

„Няма съмнение, че ние също имаме тази уязвимост“, каза служителят.

Пол Сон от Вашингтон допринесе за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.