САЩ изпращат два военни кораба през Тайванския пролив, първият транзит след пътуването на Пелоси

Седмият флот на USS в Япония заяви в изявление, че корабите с управляеми ракети USS Antietam и USS Chancellorsville са направили пътуването в неделя, „в съответствие с международното право за навигация в открито море и свобода на прелитане“.

В него се казва, че трафикът „продължава“ и „досега не е имало намеса от чужди военни сили“.

„Тези кораби (минават) през коридор в проток отвъд териториалното море на всяка крайбрежна държава, където военните летят, пътуват и оперират навсякъде, разрешено от международното право“, се казва в съобщението.

Проливът е воден участък от 110 мили (180 километра), който разделя демократично автономния остров Тайван от континентален Китай.

Въпреки че управляващата комунистическа партия на Китай никога не е контролирала острова, Пекин претендира за суверенитет над Тайван – и смята пролива за част от своите „вътрешни води“.

Американският флот обаче твърди, че по-голямата част от пролива е в международни води.

Военноморските сили се позовават на международното право, което определя морските граници като 12 морски мили (22,2 километра) от брега на дадена страна и продължава да изпраща своите военни кораби през пролива в това, което нарича операции за свобода на корабоплаването, включително скорошни пътувания. Разрушител с управляеми ракети USS Penfold и USS Порт Роял.

Тези трансфери предизвикаха гневни реакции от Пекин.

„Честите провокации и изобличаване на Съединените щати напълно доказват, че Съединените щати са разрушителят на мира и стабилността в Тайванския пролив и създателят на рискове за сигурността в Тайванския пролив“, каза говорителят на Народната освободителна армия полковник Ши И. Командването на Източния театър каза след транспортирането на Пенфолд на 19 юли.

READ  Фючърси на Dow Jones: Ралито на пазара се съживява; Ключов показател в отчета за работните места в петък

Пекин засили военните маневри в пролива – и небето над него – след посещението на Пелоси на острова по-рано този месец.

Минути след като Пелоси кацна в Тайван на 2 август, PLA обяви четиридневни военни учения в шест зони около острова.

Маневрите включват изстрелване на балистични ракети във водите около Тайван, множество китайски военни кораби, преминаващи през Тайванския пролив и десетки бойни самолети на НОАК, пресичащи демаркационната линия – средната лента между Китай и Тайван, която Пекин не признава, но силно уважава.

Откакто тези учения официално приключиха, бойните самолети на НОАК рутинно надминават среднодневните двуцифрени числа, според статистиката на Министерството на отбраната на Тайван. От 8 август, последният от четирите дни учения, обявени в нощта, когато Пелоси кацна в Тайван, до 22 август средно между пет и 21 полета на PLA пресичаха линията всеки ден.

През юли, месеца преди пътуването на Пелоси, китайски изтребители пресякоха медианата веднъж с неопределен брой самолети, според Министерството на отбраната на Тайван.

Освен това Тайван съобщава, че пет до 14 военни кораба на PLA са забелязани във води около Тайван.

Като част от натоварения сезон за китайски учения, ученията на PLA продължават тази седмица.

Китайското командване на Източния театър заяви в петък, че е провело „съвместни патрули за сигурност и бойна готовност, включващи войски и оръжия от множество служби“ около Тайван.

Съобщението дойде, след като американският сенатор Марша Блекбърн, републиканка от Тенеси, беше назначена в комисията по въоръжените сили на Сената. Той стана последният член на Конгреса, посетил Тайван Отхвърляйки натиска от страна на Пекин, той каза: „Няма да бъда тормозен от комунистически Китай и да обърна гръб на острова“.

В туитове в петък сутринта американският сенатор, който не представлява администрацията на Байдън, повтори подкрепата си за Тайван.

READ  Борис Джонсън обещава финансова и военна помощ след среща с Желенски в Киев

„Никога няма да предам Китайската комунистическа партия“, каза той в един от тях. „Ще продължа да подкрепям (тайванците) и тяхното право на свобода и демокрация. Си Дзинпин не ме плаши“, каза той по-късно, имайки предвид лидера на Китай.

Американският посланик в Китай Никълъс Бърнс каза пред CNN миналата седмица Отговорът на Пекин на посещението на Пелоси в Тайван беше „прекалена реакция“.

„Ние не вярваме, че посещението на председателя на Камарата на представителите в Тайван – мирно посещение – трябва да бъде криза в отношенията между САЩ и Китай… Това е криза, създадена от правителството в Пекин.“ каза Бърнс в интервю в посолството на САЩ.

„Тежестта на правителството в Пекин е да убеди останалия свят, че ще действа мирно в бъдеще“, каза посланикът.

„Мисля, че има голяма загриженост по света, че Китай сега се е превърнал в агент на дестабилизацията в Тайванския проток и това не е в интерес на никого“, каза той.

Други американски служители казаха, че Вашингтон няма да промени начина, по който американските военни оперират в региона.

„Ние ще продължим да летим, пътуваме и оперираме навсякъде, където международното право позволява, в съответствие с дългогодишния ни ангажимент за свобода на корабоплаването, включително провеждане на постоянен въздушен и морски трафик през Тайванския проток през следващите няколко седмици“, Кърт Кембъл, президент на САЩ Джо Байдън координатор за Индо-тихоокеанския регион, каза през август 12 пред репортери в Белия дом.

Посланикът на Китай във Вашингтон Цин Ган каза миналата седмица, че посещенията на САЩ ще изострят напрежението.

„Призовавам моите американски колеги да проявяват сдържаност и да не правят нищо за ескалиране на напрежението“, каза Цин пред репортери във Вашингтон. „Ако има някакъв ход, който накърнява териториалната цялост и суверенитета на Китай, Китай ще отмъсти.“

READ  Най-голямата открита бактерия в света е с размерите на човешкия клепач

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.