Сайтовете на социалните медии бяха затворени в Шри Ланка заради полицейски час и протести на опозицията

Коломбо, 3 април (Ройтерс) – Шриланкийски войници и полиция откриха огън по контролно-пропускателни пунктове в Коломбо в неделя, след като правителството блокира сайтовете на социалните медии след заповед за полицейски час, за да потуши обществените вълнения по време на икономическата криза в страната.

Последните ограничения идват, след като правителството въведе в събота полицейски час в цялата страна, тъй като протестите срещу справянето на правителството с икономическата криза се превърнаха в насилие. Полицейският час ще продължи до 6 часа сутринта в понеделник (0030 GMT). Прочетете още

Джаянта де Силва, председател на Комисията за регулиране на телекомуникациите, каза пред Reuters: „Забраната за социалните медии е временна и е наложена поради специални инструкции, издадени от Министерството на отбраната. В интерес на страната и хората е да поддържат мира. „

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Мрежовият блокчейн NetBlocks наложи спиране на социалните медии в цялата страна, блокирайки достъпа до сайтове, включително Twitter, Facebook, WhatsApp, YouTube и Instagram, и беше обявено извънредно положение на фона на широко разпространени протести, според мрежовите данни в реално време.

Намал Раджапаксе, зет на президента Готабхая Раджапаксе и министърът на младежта и спорта на страната, каза в Туитър, че никога няма да прости блокирането на социалните медии.

„Съществуването на VPN, както сега го използвам, прави подобни ограничения напълно безполезни. Призовавам властите да мислят по-прогресивно и да преразгледат това решение.“

Президентът Раджапаксе обяви извънредно положение в петък, пораждайки опасения, че протестите в цялата страна могат да бъдат потиснати от нарастващите цени, недостига на основни стоки и непрекъснатото прекъсване на тока.

READ  DOJ се противопоставя на специалния prima facie иск

Органите за извънредни ситуации в миналото са позволявали на военните да задържат и задържат заподозрени без заповед, но условията на настоящите правомощия все още не са ясни.

Това отбеляза рязък обрат в политическата подкрепа за президента Раджапаксе, който дойде на власт през 2019 г., обещавайки стабилност.

Около две дузини опозиционни лидери спряха полицията да блокира пътя към Независимия площад, някои „отиват в дома на Кота (Котапа)“.

Лидерът на опозицията Еран Уикремаратне каза, че това е неприемливо. „Това е демокрация.“

Старши началник на полицията Нихал Талдува каза, че 664 души са били арестувани от полицията в най-гъсто населеното административно деление на страната, Горна провинция, за нарушаване на полицейския час.

Критиците казват, че основната причина за най-тежката криза от десетилетия е лошото икономическо управление на правителствата, които създадоха двоен дефицит – бюджетния дефицит с дефицита по текущата сметка.

Но настоящата криза се изостри от дълбоките данъчни съкращения, обещани от Раджапаксе по време на предизборната кампания през 2019 г., която дойде само месеци преди епидемията от COVID-19, която опустоши части от икономиката на Шри Ланка.

На правителствената автобусна стоянка в Коломбо Бета художникът Исуру Сапарамаду каза, че търси път до Чилау, на 70 километра.

Сабарамаду каза, че е работил цяла седмица в Коломбо и е спал на улицата цяла нощ, тъй като общественият транспорт е спрял след въвеждането на полицейския час.

„Сега не мога да се върна, заседнал съм“, каза той. — Толкова съм разочарован.

Западни и азиатски дипломати, базирани в Шри Ланка, заявиха, че наблюдават ситуацията и се надяват, че правителството ще позволи на гражданите да провеждат мирни демонстрации.

Рупам Джайн пише; Редактиране от Жаклин Вонг

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.