Руската централна банка намалява основните лихвени проценти, като се позовава на намаляващите рискове за стабилността

МОСКВА, Русия: Руската централна банка намали основния си лихвен процент с 300 базисни пункта за трети път от края на февруари, позовавайки се на замразяването на инфлацията и възстановяването на рублата.

КИРИЛ Кудрявцев | AFP | Getty Images

Руската централна банка намали основния си лихвен процент от 14% на 11% в четвъртък Инфлацията намалява И възстановяване рубла.

След извънредно заседание политиците направиха избора Още едно намаление с 300 базови точкиТретият от първа банка 9,5% до 20% спешно увеличение на основните такси Непосредствено след руската окупация на Украйна и налагането на санкции от западните сили. По това време ЦБР наложи и драстични мерки за контрол на капитала в опит да смекчи въздействието на санкциите.

„Последните седмични данни показват значително забавяне на текущите темпове на нарастване на цените. четвъртък.

„Годишната инфлация достигна 17,8% през април обаче въз основа на оценката от 20 май, която падна до 17,5%, по-бързо от прогнозата на Банката на Русия за април“.

На 7 март, само седмици след като руските войски започнаха безпрецедентна инвазия в Украйна, мерките за контрол на капитала на ЦБР отново повишиха валутата до рекордно ниско ниво от 150 спрямо щатски долар, достигайки рекордно ниско ниво от 53 рубли. Към долара във вторник.

Рулата отслабна спрямо зелените пари в четвъртък сутринта и се търгува при 60,80 спрямо долара.

ЦБР в четвъртък. Средствата продължават да се вливат в срочни депозити в рубли, докато кредитната активност остава слаба, контролирайки инфлационните рискове.

„Външните условия за руската икономика са още по-трудни, като значително ограничават икономическата активност. Рисковете за фискална стабилност са смекчени до известна степен и се прилага облекчаване на някои мерки за контрол на капитала“, добави ЦБР.

READ  Войната между Украйна и Русия: съобщения на живо - The New York Times

Централната банка заяви, че резултатите от фючърсните лихвени проценти ще позволят реална и очаквана динамика на инфлацията. Икономиката трябва да претърпи „мащабни структурни промени“. За да се сведе до минимум въздействието на препятствията.

По-нататъшно намаление на тарифите може да има предвид на предстоящите срещи, следващата от които ще се състои на 10 юни.

„Според прогнозата на Банката на Русия за паричната политика, годишната инфлация ще падне до 5,0-7,0% през 2023 г. и 4% през 2024 г.“, добави ЦБ.

Уилям Джаксън, главен икономист в нововъзникващите пазари на Capital Economics, препоръча в бележка в четвъртък, че второто намаление от 300 пункта за месец, ЦБР е малко вероятно да продължи с този темп.

Езикът, използван в съобщението в четвъртък, беше различен от планираната априлска среща на ЦБР, която „отваря възможности“ за по-нататъшно намаляване на лихвите, в която политиците казаха, че ЦБР „вижда място“ за съкращения.

„Основното обаче е, че по-високите приходи от петрол и газ осигуряват спасителен пояс за политиците, което им позволява да се оттеглят от извънредна икономическа дейност. На този фон е възможно по-нататъшно облекчаване на капиталовия контрол и по-нататъшно намаляване на лихвите“, каза Джаксън. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.