Русия хвърля ракети върху Киев и други градове, след като се оттегли от сделката за зърно

КИЕВ, 31 октомври (Ройтерс) – Експлозии избухнаха в Киев в понеделник и украински официални лица обявиха руски ракетни удари в цялата страна, след като Москва обвини Киев за атака срещу нейния черноморски флот и се оттегли от сделката за разрешаване на износа на украинско зърно.

Както Русия, така и Украйна са сред най-големите износители на храни в света, а световна хранителна криза избухна по-рано тази година, след като Русия блокира износа на украинско зърно. Фючърсите на пшеницата в Чикаго се покачиха с повече от 5 процента в понеделник след съобщението на Русия, че ще прекрати сътрудничеството си при износа на зърно.

„Поредна партида руски ракети удари критичната инфраструктура на Украйна. Вместо да се бие на бойното поле, Русия се бие с цивилни“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба.

„Не оправдавайте тези атаки като „отмъщение“. Русия го прави, защото все още има ракети и опцията да убива украинци.“

Говорителят на външното министерство Олег Николенко каза, че ракети са ударили енергийна инфраструктура в Киев и други градове, прекъсвайки електричеството и водата.

„Русия не се интересува от мирни преговори, нито от глобална продоволствена сигурност. Единствената цел на Путин е смърт и унищожение.“

Нямаше незабавен отговор от Москва, която обвини Киев, че атакува черноморския й флот с 16 дрона в кримско пристанище в събота. По-рано този месец Русия нанесе най-големите въздушни удари от началото на войната срещу Киев и други украински градове.

Украйна нито потвърди, нито отрече, че стои зад атаката срещу руския флот, обичайната й политика за инциденти в Крим.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че „гладува света“, като се оттегля от сделката за износ на храни, договорена от ООН и Турция.

READ  Тропическите смущения показват най-добрата обстановка над Карибите; Прогноза, че тропическата буря скоро ще се превърне в пони - Орландо Сентинел

ООН за спешна реакция в Африканския рог Един от корабите, превозващи десетки хиляди тонове пшеница, нает от Световната продоволствена програма, Зеленски се обърна през нощта.

Украинското министерство на инфраструктурата съобщи, че общо 218 кораба са били „ефективно прихванати“.

Споразумението за зърно изисква Русия и Украйна да координират корабоплаването през Черно море, а ООН и Турция да действат като посредници.

В неделя не плават кораби. Организацията на обединените нации съобщи в понеделник, че е постигнала съгласие с Турция и Украйна за транзитен план за превоз на зърно в Черно море с 16 кораба – 12 навън и четири навътре. Нямаше незабавен отговор от Русия.

Организацията на обединените нации каза, че руските власти са били информирани за плана, който има за цел да инспектира 40 заминаващи кораба в понеделник, и отбеляза, че „всички участници се координират със съответните си военни и други съответни органи, за да осигурят безопасното преминаване на търговските кораби“. споразумение.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в събота, че ходът на Русия е „абсолютно скандален“ и ще увеличи глада. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Москва, че въоръжава храните.

В неделя руският посланик във Вашингтон отвърна на удара, като нарече отговора на САЩ „груб“ и направи неверни твърдения относно хода на Москва.

Доклад на Бюрото на Ройтерс; Сценарист от Майкъл Пери, монтаж от Питър Граф

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.