Русия твърди, че е платила, за да избегне дълга

Това е заради средствата, използвани от тази страна Погасяване на дълга Дойде от замразените чуждестранни активи на Русия, допуснати от нейната инвазия в Украйна – така че не е ясно дали инвеститорите ще получат парите си.

Министърът на финансите на Русия Антон Силванов каза пред държавната медия Russia Today, че страната е изпълнила най-добре дълга си към своите длъжници. Но „възможността или невъзможността да изпълним задълженията си в чуждестранна валута не зависи от нас“, според Силванов RT, който предупреди, че парите няма да бъдат изплатени, ако САЩ не го позволят.

„Имаме парите, платихме и сега топката е в полето на Съединените щати“, каза той.

Говорител на Министерството на финансите каза, че Съединените щати ще разрешат плащането.

Двата купона на Русия за еврооблигации с падеж в долари служат като първи тест за дълга на Русия, докато светът налага масивни санкции върху икономиката си.

Русия заяви, че ще се опита да плаща в рубли, а не в долари, ако САЩ спрат да плащат. Но Fitch Ratings заяви във вторник, че този ход може да бъде по подразбиране.

Това илюстрира кризата в Русия: нацията има пари да плати дълговете си. Според Силвано половината от тези средства няма да бъдат достъпни, след като Западът наложи безпрецедентни ограничения върху чуждестранните си резерви на обща стойност около 315 милиарда долара.

Ако руското правителство се провали, загубите на инвеститорите ще се увеличат.

Западните инвеститори са по-малки, отколкото Русия беше преди. Санкциите, наложени след анексирането на Крим през 2014 г., вече ги насърчиха да намалят излагането си. Но според Банката за международни решения международните банки дължат около 121 милиарда долара на руски компании.

READ  Лодката на руския олигарх Виктор Векселберг е задържана по обвинения в банкова измама и пране на пари

JPMorgan изчислява, че е имал около 40 милиарда долара дълг в чуждестранна валута в края на миналата година, половината от които е държан от чуждестранни инвеститори. Така че неизпълнението би било лоша новина за Русия, която ще трябва да изпълнява задълженията си в своята практически безполезна валута, без достъп до чуждестранно финансиране. Но глобалните пазари вероятно няма да бъдат силно засегнати.

Още пари идват скоро. Огромните 2 милиарда долара, планирани за началото на април, могат да създадат още едно голямо главоболие на Москва.

– Линдзи Айзък от CNN, Джон Харууд и Джулия Хоровиц допринесоха за този доклад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.