Русия нареди да се предадат украинските сили в Мариупол до неделя сутринта

На 14 април местен мъж седи близо до пожар в двора пред повредена сграда в Мариупол, Украйна. (Александър Ермошенко / Ройтерс)

В последното си съботно видео обръщение към народа на Украйна президентът Владимир Желенски обърна внимание на ситуацията в обсадения пристанищен град Мариупол и обеща по-добро бъдеще след края на военните действия.

„Ситуацията в Мариупол е възможно най-страшна. Нечовешка“, каза Желенски. „Русия умишлено се опитва да унищожи всички в Мариупол.

Докато украинските войски са затворени в джобовете на съпротивата, около 100 000 души остават в Мариупол и непосредствените му околности, предимно под руски контрол.

„Има само два начина да се повлияе на това“, каза Желенски. „Нашите партньори незабавно ще предоставят на Украйна необходимите тежки въоръжения, самолети и без преувеличение… или договорен маршрут, в който ролята на съюзниците трябва да бъде решаваща“.

Зеленски каза, че правителството му се опитва всеки ден да сложи край на обсадата на Мариупол: „Военно или дипломатично – нещо, което да спаси хората. Но това решение е много трудно да се намери“.

„Въпреки че чухме много намерения от тези, които искат да помогнат, и от тези, които са наистина международно влиятелни, нито едно от тях все още не е изпълнено. Той добави.

Френският президент Еманюел Макрон предложи масова евакуация по море на 25 март, но планът не доведе до нищо. „Всеки ден той или ръководителят на въоръжените сили или ръководителят на украинския преговарящ екип е в контакт с нашата охрана, Мариуполин. Всеки ден“, каза Желенски.

Възстановяване на нацията: Желенски каза, че неговото правителство започва да планира следвоенно бъдеще.

„Днес проведох среща, посветена на възстановяването на нашите градове“, каза той. „Разбира се, това е огромен обем работа. Но дори по-малко от защитата на държавата във война.“

READ  Адам Шифтър се извинява за „безчувствителния“ туит на Твен Хоскинс

„Сега е исторически момент; това е момент, който отново може да реши трайно много от старите проблеми на целия контекст на нашия живот“, добави той.

Желенски нарече жилищната ситуация и „истинската модернизация на нашите градове“.

„Милиони хора знаят колко е трудно да си вземеш къща, да спечелиш пари за собствен апартамент и да построиш къща. [internally displaced.]… тези, чиито домове са разрушени от войната. Временни къщи, докато не възстановим къщите им.“

Един от приоритетите, каза той, е да се „осигурят жилища на бивши военнослужещи, за да защитят или защитават държавата, да се осигурят жилища за всички, които са работили или работят в полза на общността и са бездомни. Това не е възможно. A човек посвещава целия си живот на военна служба, но се пенсионира без собствен апартамент.“

Планират се паметници, един от които ще разказва „историята на разрушения мост в района на Киев, който свързва Ирбине и Пуча с Киев. Историята на онези, които са избягали, използвайки този мост и този път от руски нашественици към Киев“.

Мостът беше пътят за хиляди цивилни да избягат от руската бомбардировка през март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.