Русия атакува централите след контраатака на Украйна

КИЕВ, Украйна (АП) — Русия атакува електроцентрали и друга инфраструктура в неделя, причинявайки широко разпространени прекъсвания на електрозахранването в Украйна, докато силите на Киев предприеха бърза контраофанзива, която изтласка войските на Москва от територията, окупирана от нея на североизток и юг.

Експлозията предизвика огромен пожар в електроцентрала в западните покрайнини на Харков и уби най-малко един човек. Президентът Володимир Зеленски осъди „умишлените и безразсъдни ракетни атаки“ срещу цивилни цели като актове на тероризъм.

Харков, вторият по големина град в Украйна, остана без електричество в неделя вечерта. Колите се движеха по тъмните улици, а някои пешеходци използваха фенерчета или мобилни телефони, за да осветяват пътя си.

Отделно, Запорожката атомна електроцентрала в окупирания от Русия юг беше напълно затворена в опит да се предотврати радиационна катастрофа, докато наблизо бушуваха боеве.

Ходът на Киев през последните дни да си върне контролираната от Русия територия в района на Харков принуди Москва да изтегли войските си, за да предотврати обкръжаването им, като набързо остави значителен брой оръжия и боеприпаси във въздуха, докато войната отбелязва 200-ия си ден в неделя..

Главнокомандващият армията на Украйна генерал Валери Залушни каза, че нейните сили са си възвърнали около 3000 квадратни километра (1160 квадратни мили) територия от началото на контранастъплението в началото на септември. Той каза, че украинските войски са на 50 километра (около 30 мили) от руската граница.

Батальон сподели видео на украински сили пред общинска сграда в Коптивка, на около миля от границата и на около 19 километра (12 мили) северно от Харков.

Украинските войски са си върнали контрола над повече от 40 населени места в региона, каза губернаторът на Харков Олег Синигубов.

Областите Харков и Донецк изглежда поеха тежестта на руските ракетни удари в неделя вечерта. Днепропетровск, Запорожие и Суми са загубили електричество само частично, каза Зеленски.

Кметът на Харков Игор Дереков нарече спирането на тока „отмъщение за победите на нашата армия на фронта на руския окупатор, особено в района на Харков“.

READ  Wordle 371 СЪВЕТИ за 25 юни - Борете ли се с Wordle днес? Тези съвети трябва да помогнат | Игра | Забавление

Украински официални лица казаха, че Русия е атакувала Харков TEC-5, втората по големина топлоелектрическа централа в страната, а Зеленски пусна видео на електроцентралата в Харков, която гори.

„Руските терористи си остават терористи и атакуват критична инфраструктура. Никакви военни съоръжения, целта е хората да останат без светлина и топлина“, туитна той.

Но въпреки атаките Зеленски не устоя. Обръщайки се към Русия, той добави: „Все още ли мислите, че можете да ни сплашите, разбиете, принудите да се предадем? … За нас студът, гладът, мракът и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни, колкото вашето „приятелство и братство“. Но историята ще постави всичко на мястото си. Ще бъдем с газ, осветление, вода и храна… и без вас!“

Електрозахранването в някои райони беше възстановено вечерта. Смята се, че нито една от неизправностите не е свързана със спирането на реакторите в завода в Запорожие.

Тъй като голямо внимание беше съсредоточено върху контраатаката, украинският ядрен оператор каза, че атомната електроцентрала в Запорожие, най-голямата в Европа, е била повторно свързана към електрическата мрежа на Украйна, което позволява на инженерите да спрат последния работещ реактор. За да го защити по средата на битката.

Централата, една от 10-те най-големи атомни електроцентрали в света, е окупирана от руските сили от първите дни на войната. Украйна и Русия си размениха вината за обстрела около него.

Откакто обстрелът на 5 септември извади централата от нейните преносни линии, реакторът работи с критично оборудване за безопасност в така наречения „островен режим“ — ненадежден режим.

Международната агенция за атомна енергия, ядреният надзорен орган на ООН, който има двама експерти на място, приветства възстановяването на външно захранване. Генералният директор на МААЕ обаче Рафаеле Крочи каза, че е „силно загрижен за ситуацията в централата, докато обстрелът продължава“.

Той каза, че са започнали разговори за създаване на зона за безопасност и сигурност около него.

READ  Блинкен казва, че стратегията на Китай е за ред, основан на правила, а не за "нова Студена война"

В разговор с руския президент Владимир Путин в неделя френският президент Еманюел Макрон настоя за изтегляне на руските войски и оръжия от завода в съответствие с препоръките на МААЕ.

Отстъплението на силите на Москва през последните дни бележи най-голямата победа на бойното поле за украинските сили, които отблъснаха руски опит да превземат Киев в началото на войната. Харковската кампания изненада Москва; Той премести много от войските си на юг от района в очакване на контраатака.

Юрий Кочевенко от 95-и полк на въоръжените сили на Украйна публикува в Туитър видео от това, което изглежда е централен Изиум. Градът се смяташе за важен команден и снабдителен център за северната част на Русия.

„Всичко наоколо е унищожено, но ние ще възстановим всичко. Изюм беше, е и ще бъде Украйна“, каза Кочевенко във видеото си, показвайки празен централен площад и разрушени сгради.

Руските сили също напуснаха няколко населени места в района на Херсон, докато украинските сили натискаха за контраатака, казаха украински държавни служители. Не ги разпознава.

Кирил Стремоусов, служител на подкрепяната от Русия администрация в град Херсон, каза в социалните медии, че градът е безопасен и помоли всички да запазят спокойствие.

В опит да запази лицето си, руското министерство на отбраната заяви, че съботното изтегляне от Изюм и други райони е имало за цел да засили силите на Москва в южния съсед на Донецка област. Подобно обяснение беше как Русия оправда оттеглянето си от Киев по-рано тази година.

Игор Стрелков, който ръководеше проруските сили, когато сепаратисткият конфликт избухна в Донбас през 2014 г., се присмя на обяснението на руското министерство на отбраната за изтеглянето, предполагайки, че отстъпването на собствената територия на Русия близо до границата е „принос към украинската имиграция“.

Отстъплението разгневи руски военни блогъри и националистически коментатори, които го оплакаха като сериозна неуспех и призоваха Кремъл да засили военните си усилия. Въпреки поражението в Украйна мнозина критикуваха руските официални лица за това, че организираха фойерверки и други пищни празненства в Москва, отбелязващи празника на града в събота.

READ  Защо Джони Айв остави Apple на „счетоводители“

Путин присъства на откриването на гигантско виенско колело в московски парк в събота и откри нова транспортна връзка и спортна арена. Този ход подчертава разказа на Кремъл, че войната, която той нарича „специална военна операция“, протича по план, без да засяга ежедневния живот на руснаците.

Прокремълският политически анализатор Сергей Марков разкритикува празненствата в Москва като голяма грешка.

„Фойерверките в Москва в тъжния ден на военното поражение на Русия ще имат много сериозни политически последици“, написа Марков в своя канал за приложение за съобщения. „Длъжностните лица не трябва да празнуват, когато хората са в траур.“

Рамзан Кадиров, подкрепяният от Кремъл лидер на Чечня, каза, че отстъплението е по вина на руското ръководство, което е знак за разцепление в руското ръководство.

„Те направиха грешка и мисля, че ще вземат необходимите решения“, каза Кадиров. „Ако в следващите няколко дни не направят промени в стратегията за провеждане на специална военна операция, ще бъда принуден да се свържа с ръководството на Министерството на отбраната и ръководството на страната и да обясня реалната ситуация на място. . .“

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и ръководителят на НАТО предупредиха в петък, че войната може да се проточи с месеци, призовавайки Запада да подкрепи Украйна през трудната зима.

Печалбите на Украйна на бойното поле ще помогнат на Конгреса и администрацията на Байдън да продължат да търсят финансиране за военните усилия на западните съюзници, каза Даниел Фрид, бивш посланик на САЩ в Полша и сега изтъкнат сътрудник в Атлантическия съвет във Вашингтон.

„Политиката на администрацията на Байдън се развива в посока, която е все по-разумна“, каза Фрид.

—-

Следете военното отразяване на AP на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.