Растежът на заетостта в САЩ се забавя през септември

Силният темп на растеж на работните места в САЩ се охлади през септември, но нивото на безработица неочаквано спадна, затвърждавайки очакванията, че Федералният резерв ще повиши лихвените проценти с още 0,75 процентни пункта на следващото си заседание през ноември.

Най-големият в света икономика Той добави 263 000 работни места миналия месец, според Бюрото по трудова статистика, по-малко от 315 000 работни места, създадени през август и под увеличението от 537 000 през юли. Досега през 2022 г. месечният ръст на работните места е бил средно 420 000, което е спад от среден месечен темп от 562 000 през 2021 г.

Въпреки по-бавния темп на растеж, нивото на безработица се върна до най-ниското си ниво преди пандемията от 3,5 процента, тъй като делът на американците, работещи или търсещи работа, спадна леко.

„Историята е, че е възможно увеличение от 0,75 процентни пункта през ноември“, каза Тифани Уайлдинг, икономист за Северна Америка в Pimco. „Централната банка трябва да продължи да се затяга.“

Длъжностни лица от Федералния резерв на САЩ сериозно обсъждат дали е необходимо четвърто поредно голямо увеличение на лихвените проценти следващия месец или дали могат да намалят възможността за повишаване на лихвените проценти на стъпки от половин пункт. Досега тази година, хранилка Той повиши основния си лихвен процент от почти нула до 3 процента до 3,25 процента.

Има дебат за това как се държи икономиката на САЩ и дали инфлацията започва да се връща към целта на Фед от 2 процента.

READ  Фючърсите на акциите бяха малко променени, тъй като инвеститорите се подготвиха за S&P 500, за да тестват най-ниските си нива през юни.

Докладът от петък подчертава, че пазарът на труда остава много силен, въпреки неотдавнашните признаци, че работодателите започват да намаляват наемането.

По-рано тази седмица нови данни показаха компаниите Той съкрати повече от 1 милион работни места Август — един от най-резките месечни спадове от две десетилетия. Това намали съотношението на свободните работни места към безработните от 2 на 1,7.

Въпреки това работниците все още напускат с високи темпове, което предполага, че търсенето и предлагането на работна ръка все още не са балансирани.

Търговците на фючърсни договори за фондове на Фед оценяват коефициенти от 0,75 процентни пункта следващия месец при 82 процента, според CME Group, спрямо 75 процента преди последния доклад за работните места.

S&P 500 падна с 2,2 процента в ранната търговия на Уолстрийт в петък, преди публикуването на данните. Доходността на двугодишните облигации на САЩ, която е чувствителна към промени в политическите очаквания, се повиши с 0,06 процентни пункта до 4,31 процента.

Според Алекс Верууд, главен инвестиционен директор за фиксиран доход в Inside Investments, данните от петък допълнително потвърждават, че „пивот“ на Фед няма да дойде скоро.

Длъжностните лица тази седмица са решени Все още не е обмисляно никакво спиране Или намаляват своите планове за затягане, дори когато започнат да се появяват признаци на стрес върху финансовата система и глобалните икономически перспективи.

Притеснителното е, че все още има недостиг на работници на пазара на труда. Към септември така нареченият коефициент на участие в работната сила е 62,3 процента, под нивата отпреди пандемията. Общата работна сила се е свила с 57 000 души.

READ  Кметовете на Ню Йорк и DC Адамс и Боузър призовават бездомните да излязат на улиците.

Индустрията за отдих и хотелиерство добави 83 000 позиции, последвана от 60 000 увеличение на работните места в здравеопазването. Строителният и производственият сектор продължиха да добавят работни места, докато броят на позициите в транспорта намаля.

Средните почасови доходи се повишиха през септември със същата скорост от 0,3 процента, както през предходния период, с 5 процента повече на годишна база.

Постоянно стегнатият пазар на труда – и печалбите в заплатите, тъй като компаниите се опитват да привлекат нови работници и да задържат старите – е основна грижа за централната банка, която отчаяно се опитва да ограничи търсенето и да облекчи ценовия натиск чрез преувеличени увеличения на лихвените проценти. .

До края на годината повечето служители прогнозират лихвения процент по федералните фондове да бъде между 4,25 процента и 4,5 процента, с по-нататъшно увеличение на лихвите в началото на 2023 г. Очаква се основният лихвен процент да остане над 4,5 процента.

Длъжностни лица прогнозират, че усилията им да овладеят най-лошата инфлация от четири десетилетия ще изискват не само продължителен период на растеж „под тенденцията“, но и загуба на работни места. Депресия Не може да бъде отхвърленПредседателят на Федералния резерв Джей Пауъл предупреди наскоро.

Това е средната прогноза сред политиците, според най-новите прогнози, публикувани от централната банка миналия месец Безработица Той показва, че процентът нараства до 4,4 процента през 2023 г. и остава на това ниво до 2025 г., преди да се повиши до едва 3,8 процента до края на годината.

READ  Адам Шифтър се извинява за „безчувствителния“ туит на Твен Хоскинс

Властите следят това възпаление То може да бъде ограничено без много значително покачване на безработицата, тъй като работодателите може да не са склонни да съкратят работната си сила предвид нивото на недостиг на работна ръка от началото на пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.