Растежът на БВП на Китай не отговаря на очакванията през второто тримесечие

Докато износът на Китай нарасна повече от очакваното през юни, вносът нарасна много по-малко от очакваното. Работници, изобразени тук, дезинфекцират терминал за контейнерни превози в Кингдао на 13 юли 2022 г.

Бъдеща версия | Бъдеща версия | Добри снимки

ПЕКИН – Китай отчете ръст на БВП през второто тримесечие от 0,4% спрямо предходната година, което не оправда очакванията, тъй като икономиката се бореше да се отърси от въздействието на ограниченията на Covid.

Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозираха ръст от 1% през второто тримесечие.

Индустриалното производство през юни също не надхвърли очакванията, като се повиши с 3,9% спрямо предходната година, над прогнозите от 4,1%.

Продажбите на дребно обаче се повишиха с 3,1% през юни, възстановявайки се от предишен спад и надминавайки очакванията за липса на ръст от година по-рано. В средата на миналия месец големи компании за електронна търговия проведоха промоционален фестивал за пазаруване.

През юни продажбите на дребно отбелязаха тласък от разходите в няколко категории, включително автомобили, козметика и фармацевтични продукти. Но кетърингът, мебелите и строителните материали отбелязаха спад. В търговията на дребно онлайн продажбите на физически стоки са нараснали с 8,3% през юни, по-бавно от ръста от 14% през предходния месец.

Инвестициите в дълготрайни активи през първата половина на годината са нараснали с очакваните 6,1% спрямо прогнозираните 6%.

Общите инвестиции в дълготрайни активи, взети на месечна база, са нараснали с 0,95% през периода май-юни, показва неразкрита цифра. Докато инвестициите в инфраструктура и производство поддържаха подобен или по-добър растеж от май до юни, той се влоши при недвижимите имоти. Инвестициите в недвижими имоти са намалели с 5,4% на годишна база през първата половина на годината, което е по-лошо от спада от 4% през първите пет месеца на годината.

READ  Hang Seng в Хонконг се покачи с 2%, повишавайки азиатските пазари след коментарите на Пауъл за инфлацията

Безработицата в 31-те най-големи града в Китай спадна до 5,8% от пика си преди пандемията през юни, но безработицата сред 16- до 24-годишните се повиши допълнително до 19,3%.

Прочетете повече за Китай от CNBC Pro

Статистическото бюро описа последните икономически резултати като „трудно спечелени постижения“, но предупреди за „дълготрайното“ въздействие на Covid и „свиващото се търсене“ у дома. Бюрото също така отбелязва нарастващ „риск от стагнация в световната икономика“. Затягане на паричната политика в чужбина.

През второто тримесечие континентален Китай се сблъска с най-лошата епидемия от Covid от пика на епидемията в началото на 2020 г. Строгите поръчки за вкъщи обхванаха мегаполиса Шанхай от около два месеца, докато ограниченията за пътуване допринесоха за прекъсвания на веригата за доставки.

До началото на юни Шанхай, Пекин и други части на Китай бяха на път да възобновят нормалните бизнес дейности. През последните няколко седмици централното правителство Минимизирайте времето за карантина И облекчи някои мерки за превенция на ковид.

Но части от Китай трябваше да наложат отново ограничения на Covid, тъй като новите случаи нарастват.

Към понеделник регионите, които представляват 25,5% от брутния вътрешен продукт на Китай, са под някаква форма на блокиране или засилен контрол, каза Nomura. Това е с 14,9% повече от преди седмица.

Големите инвестиционни банки многократно намаляваха целите си за БВП на Китай за цялата година поради въздействието на ограниченията на Covid. Сред компаниите, проследявани от CNBC, Средната прогноза в края на юни е 3,4%.

Официална цел за БВП от „около 5,5%“ беше обявена в началото на март.

Това е извънредна новина. Проверете отново за актуализации.

READ  Jared Cole Gem помага на Yankees да принудят Guardians да играят 5 в ALDS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.