Пътуване в Близкия изток: Байдън е изправен пред критичен ден от внимателно наблюдавани срещи на Западния бряг и Саудитска Арабия.

След тази среща Байдън лети директно за Саудитска Арабия от Израел. Очаква се там той да проведе дългоочаквани двустранни срещи Включително саудитския крал Салман и неговите съветници Престолонаследникът Мохамед бин Салман. Белият дом потвърди в четвъртък, че саудитският крал ще бъде само около 30 минути по време на двустранни срещи в петък вечер, според графика на Байдън. Поради здравословното състояние на краля се очаква президентът и престолонаследникът да продължат срещата си след заминаването на краля.

Съединените щати обвиниха престолонаследника, че е одобрил убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. чрез доклад на ЦРУ.

Взаимодействията на президента с престолонаследника ще бъдат строго проверени – особено за това как поздравява MBS и дали Байдън се ръкува с него. Белият дом се опита да омаловажи всеки поздрав между Байдън и MBS.

„Ние се фокусираме върху срещите, а не върху поздравите“, каза висш изпълнителен директор пред репортери.

Служителят каза: „Президентът поздравява лидерите, както го прави. И няма специални правила за един или друг лидер. Така че знам, че сме се отклонили малко по този въпрос, но това е вярно за тези от нас, които работят. – Фокусираме се върху същността на срещите, конкретните поздравления.“ Не. Президентът посещава около дузина лидери и ги поздравява както обикновено.“

Ръкостисканията на Байдън – или липсата на такива – са под микроскоп Пътуването идва, след като Белият дом каза, че президентът иска да ограничи контактите с други хора на фона на разпространението на трансмисивния подтип на варианта омикрон на Covid-19. По-специално Байдън наруши тази насока на няколко пъти през двата дни от пристигането си в Израел, предлагайки удари с юмруци, добавяйки масло към спекулациите, че директивата на Белия дом е било сложно извинение за Байдън да избягва да се ръкува с престолонаследника. .

Байдън в Саудитска Арабия

Пътуване до Джеда Убийството на Хашоги беше особен трън в очите на Белия дом, откакто влезе в сила по-рано тази година, въз основа на предизборното обещание на президента да превърне нацията в страна „парий“. Байдън спря за момент в четвъртък Той обеща да повдигне въпроса за убийството на Хашоги директно пред лидерите в Саудитска Арабия, като каза, че „винаги“ ще повдига въпроса за правата на човека и че възгледите му за убийството са „абсолютно, положителни“. Американски служители казаха по-рано пред CNN Пътуване, при което се очаква Байдън да повдигне въпроса за Хашоги с MBS.

През нощта Саудитска Арабия потвърди очаквано съобщение, че нейното въздушно пространство ще бъде отворено за израелски авиокомпании. Отбелязвайки, че ще стане първият президент на САЩ, летял от Израел до Саудитска Арабия, Байдън приветства „историческото решение“, последвало „месеци стабилна дипломация“.

Този ход идва на фона на високите цени на бензина и широката инфлация в САЩ и по света. Нахлуването на Русия в УкрайнаПрезидентът и други официални лица отхвърлиха богатите петролни доставки на Саудитска Арабия като основна мотивация за пътуването.

Срещите със саудитското ръководство ще се съсредоточат върху укрепването на текущото примирие в Йемен, технологичното сътрудничество, включително 5G, чистата енергия, глобалната инфраструктура и човешките права и обсъждането на глобалните енергийни доставки, каза високопоставен служител на администрацията.

READ  Германия осъди 101-годишен бивш пазач на нацистки лагер на пет години затвор

Но длъжностното лице предположи, че американски и саудитски и други служители от Близкия изток ще говорят за проблемите на енергийната сигурност и че Байдън ще се ангажира със световните лидери за намаляване на цените на газа.

„Като се имат предвид настоящите пазарни условия, мисля, че разговорът е наистина фокусиран върху това как гледаме на нещата? Как гледаме на следващите шест месеца, как можем да поддържаме пазарите балансирани, за да допринесем за продължаващия икономически растеж? Нашият общ фокус не е само със саудитците, но и с други производители“, каза той.

Служителят добави: „Разбира се, президентът каза от месеци, че ще направи всичко възможно, за да намали цените. Това включва освобождаването на нашите собствени стратегически петролни резерви. Това включва дипломация с други производители. Местно производство.“

Байдън на Западния бряг

Но преди да отлети до Саудитска Арабия за най-стресиращата част от пътуването си, Байдън имаше поредица от ангажименти в Източен Йерусалим и Западния бряг и няколко съобщения за финансиране, насочени към подпомагане на палестинците.

Байдън произнесе забележки в болница „Аугуста Виктория“ в Източен Йерусалим, като обяви, че иска от Конгреса да одобри до 100 милиона долара за мрежата от болници в Източен Йерусалим. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп намали 25 милиона долара планирано финансиране за мрежата по време на управлението си.

„Част от нашия ангажимент е да подкрепяме здравето и достойнството на палестинския народ“, каза той, посочвайки „тежкия удар“ на епидемията от Covid-19 върху болничната система.

Той продължи: „Работейки заедно, моята молитва е Америка да помогне за облекчаване на тежестта на болничния дълг, да подкрепи целенасочени подобрения на инфраструктурата и да подкрепи ключови реформи в грижите за пациентите, които гарантират дългосрочна финансова устойчивост.“

READ  NFL Draft: Seattle Seahawks 2021 Untrapped Free Agent Signature Tracker

Срещите последваха срещата в четвъртък с израелския премиер Яир Лапид, който каза, че посещението на президента в петък е показало „неговата ангажираност към военната и дипломатическата сила на Израел“ и „развълнува цялата страна“.

Очаква се президентът в петък сутринта да обяви допълнителни 201 милиона долара за Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток в подкрепа на бежанците в Западния бряг, Газа, Йордания, Ливан и Палестина. СирияСпоред Белия дом.

Израел обеща да работи с палестинците за ускоряване на внедряването на 4G мрежа в Газа и Западния бряг и се очаква Байдън да обяви цел за разширяване на тази инфраструктура до края на следващата година.

„Възстановяването на връзките с палестинците, които бяха прекъснати от предишната администрация, е приоритет за президента Байдън“, каза служителят.

Служителят каза, че Байдън ще каже на Абас, че Израел се е съгласил да увеличи достъпа до моста Алънби, така че палестинците и другите да имат денонощен достъп през септември. Израел контролира единствения мост, през който палестинците влизат в Йордания от Западния бряг.

„Той също така ще обяви мерки за изграждане на обикновена подкрепа за мир, включително подкрепа за сътрудничество и професионален обмен в изграждането на взаимно доверие между палестинския и израелския здравен сектор“, каза служителят.

Съединените щати ще предоставят допълнителни 15 милиона долара хуманитарна помощ на палестинците в отговор на продоволствената несигурност, изострена от руската окупация на Украйна.

Преди да замине за Саудитска Арабия, Байдън трябва да посети Църквата на Рождество Христово, „за да подчертае подкрепата за християните, изправени пред предизвикателства в региона“, каза служителят.

READ  2022 Dynasty Fantasy Football Rookie Drafts: Как и къде да изберете пакет за бягане

Кайтлан Колинс от CNN допринесе за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.