Пшеничната диета в Индия облекчава кризата. След това забрани износа

„Вече имаме достатъчно храна за нашите хора, но изглежда, че нашите фермери са се уговорили да нахранят света“, каза Моди Казах През април. Готови сме да изпратим облекчение от утре.
Той е вторият по големина производител на пшеница в света след Китай Разговорът вече течеше. През 12-те месеца до март Индия монетизира нарастващите световни цени, като износът a Рекордът е 7 милиона метрични тона От зърно. Това е с 250% повече от обемите за предходната година. Той също така е поставил рекордни цели за износ за следващата година.
Сега тези високи цели са премахнати и пшеницата е изнесена Забранено Като животозастрашаващ Горещи вълни В Южна Азия Засилете продукцията и натиснете местните цени до рекордно високи нива.
Този ход дойде като шок за международните пазари в понеделник – само дни след като Индия увери света, че е безпрецедентен. Топлинна вълна Не мога Въздействие Неговите експортни планове. Глобалните цени на пшеницата се повишиха с 6%, като търговията с фючърси в Чикаго достигна 12,4 долара за бушел, най-високото ниво от два месеца. Бъдещето на пшеницата леко се понижи във вторник, но се повиши с почти 50% от началото на войната.
Въпреки че Индия е основен производител на пшеница – страната се очаква да произведе над 100 милиона метрични тона тази година – повечето зърна се използват за изхранване на 1,3 милиарда население. Със собственото съгласие на правителството страната „Не е в първите 10 места Износители на пшеница.“

Но предупреждението за експортното ембарго подчертава слабостта на глобалното предлагане на храни.

Как стигнахме до тук?

Нахлуването на Русия в Украйна Единият е допринесъл Исторически шок Световната банка заяви миналия месец, че ще продължи да се насочва към глобалните стокови пазари до края на 2024 г. Очаква се цените на храните да се повишат с 22,9% тази година, дължащи се на 40% увеличение на цените на пшеницата.
Това е така, защото Украйна и Русия са заедно Сметка Около 14% от световното производство на пшеница и 29% от целия износ на пшеница. Основен износ Тъй като Одеса и другите й черноморски пристанища са обсадени от руски сили, селскостопанският износ за Украйна, включително около 20 милиона тона зърно, е спрян.

Според Министерството на земеделието на САЩ Украйна е един от първите пет световни износители на различни основни селскостопански продукти, включително царевица, пшеница и ечемик. Тя е водещ износител както на слънчогледово олио, така и на храни.

READ  Маймуна: Първите възможни случаи са съобщени в Мисури, Индиана

Но преди началото на боевете в Европа положението с храната беше ужасно. Веригите за доставки и непредсказуемите метеорологични модели – често в резултат на изменението на климата – вече издигнаха цените на храните до най-високото им ниво от десетилетие. Достъпността също беше проблем, след като епидемията остави милиони без работа.

ООН изчислява, че броят на хората на ръба на глада ще нарасне от 27 милиона през 2019 г. на 44 милиона. Световна хранителна програма Казано през март.

След обещанието на Моди, много уязвими страни поеха стоките от Индия.

„Износ на индийска пшеница Тази година е много важна в контекста на кризата Русия-Украйна“, каза Оскар Диягра, старши анализатор по зърно и маслодайни култури в Rabobank.

„Тази забрана ще намали наличността на глобална пшеница за износ през 2022 г. и ще осигури подкрепа за световните цени на пшеницата“, добави той.

Политиката за обратен завой на Ню Делхи по отношение на пшеницата вече е изпълнена Преглед от членове на G7Системата на някои от най-големите икономики в света.

В понеделник посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че се надява индийските власти да „преразгледат тази позиция“.

„Насърчаваме страните да не ограничават износа, защото смятаме, че всякакви ограничения върху износа ще увеличат недостига на храни“. Това каза тя на пресконференция В Ню Йорк.

Повишаване на продоволствената сигурност

Индия твърди, че ограниченията са необходими за нейната собствена продоволствена сигурност и контрол на цените. Годишната инфлация в третата по големина икономика в Азия достигна своя връх през април, най-високото ниво от близо осем години, твърдят някои търговци. Наложена забрана за износ.

Правителството заяви, че ограниченията не се прилагат „в случаите, когато предварителни обещания са направени от частни търговци“ и не се отнасят за страни, търсещи стоки, „за да задоволят своите нужди от продоволствена сигурност“.

В четвъртък, 28 април 2022 г., индийски фермер прибира реколта от пшеница в поле в покрайнините на Джаму, Индия.

Според Dijagra тези изключения трябва да се считат за „добри новини“, но бариерата затруднява оценката на въздействието върху световната търговия.

READ  Илон Мъск твърди, че юридическият екип на Twitter е нарушил NDA

Той добави, че „тежестта на въздействието“ на забраната „все още зависи от размера на индийския износ на пшеница, разрешен от правителството, и обема на производството на пшеница от други световни производители на пшеница“.

Някои анализатори в Индия казват, че разрешаването на неограничен износ в началото е лоша идея.

„Не знаем какво ще се случи с климата в Индия“, каза Девиндер Шарма, експерт по селскостопанска политика от Индия, пред CNN Business.

Според Междуправителствената група по изменение на климата (IPCC), Индия е една от страните, които най-вероятно ще бъдат засегнати от последиците от климатичната криза.

Ако посевите бъдат унищожени поради непредвидимо време, Индия ще се сблъска с недостиг на храна и ще „стои с просешка купа“, добави Шарма.

Половината от вашите хранителни стоки са палмово масло.  Ето защо цените може да се повишат

Индия не е единствената страна, която гледа навътре И ограничава селскостопанския износ.

През април Индонезия започна да ограничава износа палмово масло, Често срещана съставка, намираща се в много храни, козметика и предмети за бита по света. Това е най-добрият производител на продукти в света.
Само преди месец, Египет Арабският свят забрани износа на основни храни като пшеница, брашно, варива и боб на фона на нарастващите опасения относно хранителните запаси в най-гъсто населената държава в света.

„Тъй като инфлацията вече нараства в Азия, рисковете се изместват към по-голяма продоволствена сигурност, но тези мерки могат да влошат глобалния натиск върху цените на храните“, каза в изявление в събота анализаторът на Nomura Сонал Верма.

Той добави, че въздействието на индийското ембарго за пшеница ще бъде „пропорционално усетено от развиващите се страни с ниски доходи“.

Номура каза, че Бангладеш е най-големият износител на пшеница в Индия, следван от Шри Ланка, Обединените арабски емирства, Индонезия, Йемен, Филипините и Непал.

READ  Колко дълго може Nintendo да отлага „Switch 2“, тъй като продажбите на хардуер на Switch са бавни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.