Путин изрази съмнения относно украинската сделка за зърно и доставките на газ за Европа

  • Путин обвини Киев и Запада в нарушаване на споразумението за зърно
  • Той казва, че иска да обсъдим промяна на условията на договора
  • Европа заплашва да намали износа на енергия, ако контролира цените

КИЕВ, 7 септември (Ройтерс) – Президентът Владимир Путин каза в сряда, че иска да обсъди възобновяване на споразумение с посредничеството на ООН, което позволява на Украйна да изнася зърното си през Черно море, и заплаши да прекъсне всички енергийни доставки за Европа, ако Брюксел повиши цени. руски газ.

Във военна реч на икономически форум в Далечния източен регион на Русия Путин почти не спомена нахлуването си в Украйна, но отговори на въпрос, като каза, че Русия няма да загуби войната и ще укрепи своя суверенитет и влияние.

На място украинските официални лица бяха мълчаливи относно напредването на контраофанзивата, която започнаха в края на миналия месец, но базиран в Русия служител в Източна Украйна каза, че украинските сили са атакували град там.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Сделката със зърно, с посредничеството на ООН и Турция, създаде защитен коридор за износ през Черно море за украински хранителни продукти, след като Киев загуби достъп до основния си маршрут за износ, тъй като Русия атакува Украйна по суша, въздух и море.

Сделката, предназначена да помогне за облекчаване на световните цени на храните чрез увеличаване на доставките на зърнени и маслодайни семена, е единственият дипломатически пробив между Москва и Киев за повече от шест месеца война.

Но Путин каза, че сделката ще доставя зърно, торове и други храни за ЕС и Турция, а не за по-бедните страни.

READ  Най-голямата открита бактерия в света е с размерите на човешкия клепач

„Струва си да помислим как да ограничим износа на зърно и други хранителни продукти по този начин“, каза той, добавяйки, че Русия ще продължи да се придържа към условията си с надеждата да постигне първоначалните си цели.

„Със сигурност ще се консултирам с президента на Турция г-н (Тайип) Ердоган по тази тема, защото той и аз бяхме първите, които създадоха механизъм за износ на украинско зърно, повтарям, за подпомагане на бедните.

Коментарите му повдигнаха възможността сделката да бъде развалена, ако не може да бъде успешно предоговорена или подновена от Москва, когато изтече в края на ноември.

Украйна, чиито пристанища бяха блокирани след нахлуването на Русия през февруари, заяви, че условията на споразумението, подписано на 22 юли за период от четири месеца, се спазват стриктно и няма причина то да се преразглежда.

„Вярвам, че такива неочаквани и необосновани изявления показват опит за намиране на нови агресивни теми за повлияване на световното обществено мнение и най-вече за оказване на натиск върху ООН“, каза Михало Подоляк, съветник на президента. Прочетете още

Сделката хвърли спасителен пояс на Киев, осигурявайки така необходимите приходи за опустошената от война икономика. Тя няма думата в кои страни трябва да отиде украинското зърно, а ООН настоява, че това е търговска, а не хуманитарна операция, движена от пазара.

Според данни на Координационния комитет със седалище в Истанбул, който наблюдава прилагането на споразумението, 30% от общите товари, включително тези, предназначени или насочени към Турция, са отишли ​​за страни с ниски и по-ниски средни доходи.

Зърно и газ

Украйна се надява да изнесе 60 милиона тона зърно за осем до девет месеца, каза икономическият съветник на президента Олег Устенко през юли, предупреждавайки, че този износ може да отнеме до 24 месеца, ако пристанищата не функционират правилно.

READ  Сайтовете на социалните медии бяха затворени в Шри Ланка заради полицейски час и протести на опозицията

Путин се оплака, че друга част от сделката, която облекчава ограниченията за руските износители и износители на храни, не е изпълнена.

Руският външен министър Сергей Лавров изрази съмнение относно сделката ден по-рано, като обвини Запада, че не е изпълнил взаимните ангажименти в ООН за подпомагане на износа на Москва. Прочетете още

Износът на зърно от Русия през август се очаква да бъде с 28% по-нисък от същия период на миналата година, според прогноза на руската консултантска компания Sovecon.

Друг основен глобален ефект от нахлуването на Русия в Украйна беше скокът в цените на енергията, тъй като Западът отговори със санкции, а Москва ограничи износа на газ за Европа, обвинявайки западните ограничения и технически проблеми.

Докато Европейският съюз се готви да предложи таван на цените на руския газ, за ​​да ограничи енергийната криза, която заплашва широко разпространени трудности тази зима, Путин заплаши да прекъсне всички доставки, ако бъде направен такъв ход.

„Ще има ли политически решения, които противоречат на договореностите? Да, няма да ги изпълним. Няма да предложим нищо, ако е против нашите интереси“, каза Путин.

„Няма да доставяме газ, нефт, въглища, мазут – няма да доставяме нищо“, каза Путин.

Европа обикновено внася 40% от своя газ и 30% от своя петрол от Русия.

Победа ли е украинското бойно поле?

Запитан от модератор на икономически форум във Владивосток за „специалните военни действия“ на Русия в Украйна, Путин каза:

„Нищо не сме загубили и нищо няма да загубим… За това, което сме спечелили, мога да кажа, че основната печалба е укрепването на нашия суверенитет.

READ  Янките придобиха Андрю Бенинтенди от Роялс

Губернаторът на източната Луганска област на Украйна, за която Русия твърди, че е завзета от името на сепаратистки поддръжници, каза пред украинската телевизия във вторник, че Украйна отвръща на удара.

„В ход е контраофанзива и … нашите сили се радват на известен успех. Нека оставим това“, каза Серхий Кайдай във вторник, без да съобщава местоположения.

Във вторник служител от промосковската самопровъзгласила се Донецка народна република каза, че се водят боеве между Харков и контролирания от Русия Исем в източния град Балаклия, където живеят 27 000 души.

„Днес украинските въоръжени сили, след дълга артилерийска подготовка… започнаха атака срещу Балаклия…“, каза Даниел Бесонов в телеграма, добавяйки, че ако градът бъде загубен, руските сили в Исиум ще пострадат в северозападната си част фланг.

Русия твърди, че е отбила атака на юг и не е съобщила за териториални загуби.

Русия превзе Котема в района на Донецк в Източна Украйна от украинските сили, съобщи руското министерство на отбраната. Селото, в което живеят около 600 души, се претендира от подкрепяната от Русия Донецка народна република като част от нейната територия.

Ройтерс не можа независимо да провери сметките на бойното поле.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Съобщава Ройтерс; От Андрю Осбърн; Редактиране от Филипа Флетчър

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.