Путин даде гражданство на Едуард Сноудън, който разкри подслушване от САЩ

Руският президент Владимир Путин в понеделник даде гражданство на бившия съветник по сигурността Едуард Сноудън, който изнесе информация за водещи американски програми за наблюдение и все още е издирван от Вашингтон по обвинения в шпионаж.

Подписаният от Путин указ обхваща 72 чужденци, но Сноудън е най-известният. Той избяга от САЩ през 2013 г. и получи убежище в Русия.

39-годишният Сноудън, който смята себе си за разобличител, получи постоянно пребиваване в Русия през 2020 г. и е кандидатствал за руски паспорт, без да се отказва от американското си гражданство, казаха тогава неговите адвокати.

Съпругата му Линдзи Милс сега кандидатства за руско гражданство, каза неговият адвокат Анатолий Кучерена пред държавната информационна агенция РИА Новости в понеделник. Милс се присъедини към Сноудън в Москва през 2014 г. Те се ожениха през 2017 г. В туит в понеделник вечерта Сноудън каза, че са родители на две момчета.

„След две години чакане и почти десет години изгнание, малко стабилност ще има значение за семейството ми“, каза Сноудън.

Кучерена каза, че Сноудън няма да бъде подложен на частична военна мобилизация, наредена от Путин миналата седмица, за да помогне на руската война в Украйна. Трябваше да бъдат призовани само мъже с предишен военен опит – и има широко разпространени съобщения, че много повече са били призовани – и Сноудън не е служил в руската армия.

READ  Исторически съдебни документи, свързани с търсенето на Мар-а-Лаго

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер отправи въпроси за новия му статут към прокурорите, които искат екстрадирането му. „Ще ви насочим към Министерството на правосъдието за всякакви подробности относно това, защото смятам, че срещу него има повдигнати обвинения“, каза Жан-Пиер.

Разкритията на Сноудън, Публикувано Първо The Washington Post и Guardian, може би най-големият пробив в сигурността в историята на САЩ. Информацията разкрива строго секретно наблюдение на NSA и извличане на огромни количества цифрова информация като част от програма, известна като PRISM.

През 2017 г. в документален филм, продуциран от американския режисьор Оливър Стоун, Путин каза, че Сноудън „не е предател“ заради изтичането на държавни тайни.

„Той не е предал интересите на страната си“, каза Путин. „Той не е предавал никаква информация на никоя друга страна, която би могла да навреди на собствената му страна или собствения му народ. Единственото нещо, което Сноудън прави, го прави публично.

Както Министерството на правосъдието на САЩ, така и Агенцията за национална сигурност отказаха да коментират новия статус на Сноудън в понеделник. Но Сю Гордън, бивш главен заместник-директор на националното разузнаване, каза, че приемането му на руско гражданство „отнема всякаква илюзия за това, което прави“. [through his disclosures] Беше, за да помогне на Америка.“

„Мисля, че това е много съмнително решение“, каза той, „предвид това, което знаем сега за това какво прави Русия, за да стане руски гражданин. Мисля, че то подкопава всеки патриотичен аргумент, който той може да е изтъкнал тогава.

Сноудън обясни решението си да поиска двойно гражданство през 2020 г. в Twitter.

READ  Уанда Васкес Гарсет е обвинена в дело за подкуп в Пуерто Рико

„След много години раздяла с родителите ми, аз и жена ми не искаме да се разделяме със сина си. Ето защо в тази епоха на пандемии и затворени граници ние кандидатстваме за двойно американско-руско гражданство“, написа той.

„Линдзи и аз ще останем американци и ще отгледаме сина си с всички ценности на Америка, на които държим – включително свободата да изразява мнението си. И очаквам с нетърпение деня, когато се върна в Щатите, за да може цялото семейство да бъде събрани отново“, каза тя. беше добавен.

Бившият директор на националното разузнаване Джеймс Р. Клапър призна в понеделник, че по-голямата част от колекцията от телефонни записи, разкрита от Сноудън, може да е била оправдана да се фокусира върху американците.

„Но той разкри много вредни способности на чуждото разузнаване, които нямаха нищо общо с така нареченото вътрешно наблюдение“, каза Клапър. И „Не знаем какво е изложил освен това, което е публикувано в медиите“.

Клапър каза: „Какво страхотно време да бъдеш руски гражданин“.

Войната в Украйна: Какво трябва да знаете

Последен: Руският президент Владимир Путин обяви „частична демобилизация“ на войските в обръщение към нацията от 21 септември, определяйки този ход като опит да защити руския суверенитет срещу Запада, който се стреми да използва Украйна „като инструмент за разделяне и унищожаване на Русия“. “ Следвайте нашите Актуализации на живо тук.

борба: Успешната украинска контраофанзива принуди голямо руско отстъпление в североизточния район на Харков през последните дни, тъй като войските избягаха от градовете и селата, които бяха окупирали от първите дни на войната, и изоставиха големи количества военна техника.

READ  Акциите в Хонконг водят до загуби; Фед, среща на BOJ тази седмица

Партньорски анкети: Референдумите, които са незаконни според международното право, ще се проведат от 23 до 27 септември в отцепническите региони Луганск и Донецк в Източна Украйна, според руските информационни агенции. Още едно организирано гласуване ще се проведе в петък в Херсон от назначена от Москва администрация.

Снимки: Фотографите на Washington Post са на терен от началото на войната – Ето някои от най-силните им произведения.

Как можете да помогнете: Ето начините, по които хората в САЩ могат да го направят Помогнете в подкрепа на украинския народ Както и Какво са дарили хората по света.

Прочетете пълното ни отразяване Руско-украинската криза. В Telegram ли сте? Абонирайте се за нашия канал За актуализации и ексклузивно видео.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.