Протестите избухнаха, след като Маркос се върна на президентския пост на изборите във Филипините

  • Маркос води в неофициален брой с голямо предимство пред съперниците
  • Акциите на Филипините паднаха, но песото се повиши след изборите
  • Около 400 протестиращи срещу Маркос дефилираха пред избирателната комисия
  • Избирателната комисия отхвърли жалбите за дисквалифициране на Маркос

МАНИЛА, 10 май (Ройтерс) – След изборната победа на Фердинанд Маркос-младши, Филипините се появиха във вторник в нов, но познат политически пейзаж, проправяйки пътя за невъобразимо завръщане на най-високия пост в страната на най-лошата политическа династия.

Маркос, известен още като „Бангпонг“, стана първият кандидат в най-новата история, който победи горчивия съперник Лени Робредо и спечели убедителна победа на президентските избори във Филипините. В подготовка. Прочетете още

По време на въстанието „Народна сила“ от 1986 г., Маркос е депортиран на Хаваите със семейството си, слагайки край на 20-годишното управление на баща си и служи в Конгреса и Сената след завръщането си във Филипините през 1991 г.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Победата на Маркос на пистата на изборите в понеделник вече е сигурна, като около 98% от отговарящите на условията гласове идват с 31 милиона гласа.

Очаква се официалните резултати да бъдат оповестени по-късно този месец.

„Хиляди от вас, доброволци, групи от връстници, политически лидери допринесоха много за нас заради вярата ни в нашето послание за солидарност“, каза Маркос, докато стоеше близо до филипинското знаме в изявление, излъчено във Facebook.

Политическите анализатори казват, че 64-годишният Маркос води кампания на платформа на солидарност и въпреки победата му, е малко вероятно президентството му да расте.

Филипински акции (.PSI) Падна с 3% във вторник. Въпреки че анализаторите цитират несигурност относно политиките, които Маркос може да следва, спадът доведе до слаби световни акции.

READ  Dow пада с повече от 500 пункта, Nasdaq пада с 3%, докато Apple се срива

„Инвеститорите искат да видят неговата икономическа група“, каза Джонатан Равелас, главен пазарен стратег в BDO Unibank в Манила. Междувременно песото се повиши с 0,4% спрямо долара.

Много милиони гласоподаватели на Роберто са възмутени да гледат на униженото бивше семейство като срамен опит да използва силата си в социалните медии, за да преоткрие историческите истории от времето, когато са били на власт.

Хиляди висши противници на Маркос бяха преследвани по време на бруталната ера на военното положение от 1972-1981 г., а фамилията стана синоним на грабеж, кръмничество и екстравагантен живот, а милиардите долари държавно богатство изчезнаха.

Семейство Маркос отрече обвиненията и много от неговите поддръжници, блогъри и влиятелни лица в социалните медии твърдят, че историческите сметки са били изкривени.

Сценична борба на студентите

Около 400 души, предимно студенти, организираха протест пред избирателната комисия във вторник срещу Маркос и се позоваха на изборни нередности.

Избирателната комисия (Гомелек) потвърди във вторник, че референдумът е бил сравнително тих, като отхвърли жалбите, подадени от различни групи, включително жертви на военно положение, които искат да изключат Маркос от президентския пост съгласно данъка от 1995 г. Наказание за укриване.

Един от вносителите на петицията, лявата група Акбаян, каза, че ще обжалва решението пред Върховния съд, описвайки го като „масов и институционален провал“.

Назначаването на Сара Дутерте-Корпио, дъщерята на президента Родриго Дутерте, да се кандидатира за вицепрезидент е голяма победа за Маркос. Той спечели три пъти повече гласове от най-близкия си съперник и Маркос разшири своята привлекателност в много области.

READ  Работниците на Apple в магазина в Мериленд гласуват за синдикализиране, за първи път в САЩ

Правозащитната група Karpadan призова Филипините да отхвърлят новото президентство на Маркос, заявявайки, че то е създадено, за да „опетни отвратителния образ на Маркос“ чрез лъжи и дезинформация.

Маркос, който избягваше дебати и интервюта по време на кампанията, наскоро похвали баща си като гений и политик, но се дразнеше от въпросите за ерата на военното положение.

Роберто каза на поддръжниците си да продължат да се борят за истината до следващите избори, тъй като избирателната активност показа степента на победата на Маркос.

„Отне време, за да създадем структурите на лъжите. Имаме време и възможност да се борим и елиминираме тях“, каза той.

Маркос даде някои улики в следата на кампанията за това как ще изглежда неговата политическа програма, но се очаква той отблизо да следва напускащия президент Дутерте, който се стреми към по-голяма инфраструктура, по-тесни връзки с Китай и по-силен растеж. Твърдият стил на лидерство на Дутерте получи голяма подкрепа.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителен доклад от Нийл Джером Моралес; Мартин написа кутията; Редактиране от Ед Дейвис и Раджу Гопалакришнан

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.