Протестиращите обсадиха президента на Шри Ланка, който избяга на Малдивите, и кабинета на министър-председателя

  • Президентът Раджапакса бяга часове преди планираната си оставка
  • Демонстрантите поискаха уволнението на премиера Ранил Викремесингхе
  • Wickremesinghe обяви извънредно положение и скоро се върна

КОЛОМБО, 13 юли (Ройтерс) – Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса избяга от страната в сряда и стотици протестиращи обсадиха кабинета на министър-председателя, настоявайки за свалянето му от власт.

Раджапаксе призова председателя на парламента да призове неговия съюзник, премиера Ранил Викремесингхе, за временен президент, разгневявайки жителите на Шри Ланка, които от месеци се борят с недостиг на храна, гориво и електричество.

Бягството на президента сложи край на управлението на мощния клан Раджапакса, който доминираше политиката в южноазиатската държава през последните две десетилетия.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Ройтерс Графика

Офисът на Викремесингхе незабавно наложи извънредно положение и вечерен час, но по-късно ги отмени. Неговият офис каза, че ходовете ще бъдат обявени отново по-късно.

„Протестиращите нямат причина да обсаждат кабинета на министър-председателя“, каза Викремесингхе в изявление. „Те искат да спрат парламентарните процедури. Но ние трябва да спазваме конституцията. Затова силите за сигурност ме инструктираха да наложа извънредно положение и комендантски час. Работя за това.“

Полицията, разположена пред кабинета на министър-председателя, изстреля няколко изстрела със сълзотворен газ и военен хеликоптер надвисна за кратко над тях, но протестиращите изглеждаха невъзмутими и в крайна сметка влязоха в комплекса. Екипът на Викремесинге отказа да разкрие местонахождението му.

„Чувството е невероятно, хората се опитват да уловят това пространство от около три часа“, каза студентът от колежа Санджука Кавинда, 25, застанал близо до отворената врата на кабинета на министър-председателя. „Всеки в тази среща ще бъде тук, докато Ранил не се оттегли, независимо от всичко.

READ  Ерик Ден Хаг контузи играчите на Ман Юнайтед, като пробяга 13,8 км в почивен ден.

Председателят на парламента Махинда Япа Абейвардана, във видео, публикувано във видеото, каза: „Президентът се свърза с мен по телефона и каза, че ще потвърди, че ще получи писмото си за оставка днес.“

Призовавам обществото да се довери на парламентарния процес, който планирахме за назначаването на новия президент на 20-ти и да запази спокойствие.

Държавната телевизия Rupavahini спря да излъчва за известно време, след като протестиращите влязоха в сградата. Втора управлявана от правителството телевизия, Независимата телевизионна мрежа, също спря своите предавания, но причината не беше известна веднага.

През последните две десетилетия Шри Ланка се управлява от могъщото семейство Раджапаксе. Готабая Раджапакса беше избран за президент на страната през ноември 2019 г.

Протестите срещу икономическата криза бушуваха от месеци, когато стотици хиляди превзеха ключови правителствени сгради в Коломбо миналия уикенд, обвинявайки Раджапакс и техните съюзници за инфлацията, корупцията и сериозния недостиг на гориво и лекарства. Прочетете още

Братята на президента, бившият президент и премиер Махинда Раджапакса и бившият министър на финансите Базил Раджапакса, все още са в Шри Ланка, казаха правителствени източници и помощници.

Готабая Раджапакса, съпругата му и двама бодигардове напуснаха главното международно летище близо до Коломбо с полет на ВВС на Шри Ланка рано сутринта в сряда, според изявление на ВВС.

Правителствен източник и човек, близък до Раджапаксе, казаха, че той е в Мале, столицата на Малдивите. Оттам президентът ще пътува до друга азиатска страна, казаха правителствени източници.

Викремесингхе, чийто частен дом в Коломбо беше подпален в събота, предложи да подаде оставка като министър-председател, но не повтори предложението, след като положи клетва като президент в сряда. Ако е така, председателят ще бъде изпълняващ длъжността президент до избирането на нов президент на 20 юли, както е планирано.

READ  Рейнджърс подписаха петгодишен договор с Джейкъб де Гром

Лидерите на протеста казаха, че министър-председателят е приятелски настроен към Раджапакса и е предупредил, че ще бъде предприета решителна стачка, ако той не се оттегли.

„Ние сме силно против правителството на Кота-Ранил. И двамата трябва да си тръгнат“, каза Буди Пработа Карунаратне, един от организаторите на неотдавнашните протести.

заразен човек

На фона на икономически и политически сътресения цените на държавните облигации на Шри Ланка достигнаха нови рекордно ниски нива в сряда.

Посолството на САЩ в Коломбо, разположено в централния квартал на града, съобщи, че отменя консулските услуги за следобед и четвъртък като предпазна мярка.

Основаната на туризма икономика на островната държава беше засегната първо от пандемията Covid-19, а след това и от спада на паричните преводи от Шри Ланка в чужбина. Въпреки че забраната за химически торове засегна производството, забраната по-късно беше отменена. Прочетете още

През 2019 г. Раджапакса приложиха популистки данъчни облекчения, които навредиха на държавните финанси, докато свиващите се валутни резерви намалиха вноса на горива, храни и лекарства.

Цените на бензина бяха намалени, а пред магазините, продаващи газ за готвене, се извиха дълги опашки. Общата инфлация възлиза на 54,6% миналия месец и централната банка предупреди, че тя ще нарасне до 70% през следващите месеци.

Махинда Раджапакса подаде оставка като министър-председател през май, след като протестите срещу семейството прераснаха в насилие. Той остава да се укрива във военна база в източната част на страната няколко дни, преди да се върне в Коломбо.

Във вторник имиграционните служители на Шри Ланка забраниха на Базил Раджапаксе, който подаде оставка като министър на финансите през април и подаде оставка като член на парламента през юни, да напусне страната. Прочетете още

Допълнителен репортаж от Канишка Сингх и Алистър Пол; Раджу Гопалакришнан и Кришна Н. Дас написа; Редактиране от Сам Холмс, Шри Наваратнам и Ким Когхил

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.