Продажбите на съществуващи жилища падат през август и цените се смекчават значително

Продажбите на предишни жилища са намалели с 0,4% през август спрямо юли, според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Това е най-бавният темп на продажби от юни 2020 г., когато дейността беше спряна за кратко поради началото на пандемията.

Извън това, това беше най-бавният темп от ноември 2015 г. Продажбите са намалели с 19,9% от август 2021 г.

Данните за продажбите показват приключвания и следователно договори, подписани през юни и юли, когато лихвите по ипотечните кредити се покачиха и след това се понижиха. Според Mortgage News Daily средната лихва по популярната 30-годишна фиксирана ипотека започна от около 5,5% през юни, след което се повиши до 6% до средата на месеца. След това леко се оттегли, движейки се около диапазона от 5,7% през юли, преди да падне допълнително до ниския диапазон от 5% до края на месеца.

30-годишният фиксиран курс започна тази година от 3%. В момента той е близо 6,5 процента.

Въпреки че лихвите направиха жилищата по-евтини, цените остават по-високи, отколкото бяха преди година. Средната цена на съществуващ дом, продаден през август, е 389 500 долара, което е 7,7% повече от преди година. Исторически цените на жилищата падат от юли до август поради сезонността, но тази година спадът беше по-рязък от обикновено, което предполага значително смекчаване.

От юни до август цените обикновено падат с 2%, но тази година паднаха с 6%.

„Пазарът на жилища показва незабавно въздействие от промените в паричната политика“, каза Лорънс Юн, главен икономист на компаниите за недвижими имоти, отбелязвайки, че той допълнително понижи прогнозата си за годишните продажби поради по-високите лихви по ипотечните кредити. „Някои пазари може да видят спад на цените.“

READ  Руските сили атакуват големите градове, докато западните държави подготвят нови бариери

Продажбите спаднаха във всички ценови категории, но бяха най-резки в долния край. Продажбите на жилища на цени между $250 000 и $500 000 са намалели с 14% през годината, докато продажбите между $750 000 и $1 милион са паднали само с 3%. Голяма част от това е свързано с предлагането, което е изкривено към долния край на пазара.

Цените се повишават допълнително поради ограниченото предлагане. В края на август има 1,28 милиона жилища за продажба, без промяна спрямо предходната година. При сегашния темп на продажби това представлява доставка за 3,2 месеца.

„През юли видяхме първите признаци, че обновяването на жилищния пазар може да натежи върху ентусиазма на собствениците на жилища и това нежелание продължи, тъй като броят на новоизброените жилища падна с 13% през август“, каза главният икономист Даниел Хейл. Realtor.com.

Строителите на жилища се оттеглиха пред лицето на спадащото търсене, но имаше малък скок в новопостроените еднофамилни къщи през август, според преброяването в САЩ. Може да се дължи кратък спад на лихвите по ипотечните кредити, като същевременно се стимулира по-голям интерес от страна на купувачите. Но разрешителните за строеж, индикатор за бъдещо строителство, паднаха, тъй като се очаква лихвите по ипотечните кредити да се повишат отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.