Прессекретарят на Белия дом изчислява, че програмата за студентски заеми на Байдън ще струва 24 милиарда долара годишно

„Ако 75% от хората, които го вземат, приемат президентската програма за анулиране на студентски заем, ако погледнете средния паричен поток, това ще бъде около 24 милиарда долара годишно“, каза той в „Don Lemon Tonight“. .“

Притиснат от Лемън дали Белият дом ще публикува подробна оценка на разходите, Жан-Пиер каза, че ще сподели повече подробности, след като види колко американци се възползват от програмата.

На пресконференция рано в четвъртък Жан-Пиер продължи да настоява, че планът за анулиране на хиляди долари във федерални студентски заеми за милиони американци „ще бъде напълно изплатен поради работата, която този президент е свършил върху икономиката“.

Попитан конкретно дали администрацията има по-добра представа за общата цена на плана, Жан-Пиер започна отговора си с думите: „Рекордът на президента по отношение на фискалната отговорност е несравним“, преди да преразкаже списъка си с икономически постижения. Но той не даде оценка колко ще струва проектът по време на конференцията.

„Що се отнася до разходите, всичко зависи от това колко от анулираните заеми се очаква да бъдат изплатени, преди да получим истинска представа колко кредитополучатели действително се възползват от възможността“, каза той.

През цялата лекция, Прессекретарят разби числата. Той каза, че администрацията не вярва, че този ход ще увеличи дефицита, защото „свършихме добра работа за намаляване на $1,7 трилиона… дефицит“ – Уточнява плана за управление С толкова ще намалее федералният дефицит през фискалната 2022 г. – връщане на 50 милиарда долара годишно към Министерството на финансите, когато изплащането на студентския заем започне през декември.

Той каза, че Министерството на финансите „е било на нула през последните две години“ поради спирането на изплащанията, но Бхарат Рамамурти, заместник-директор на Националния икономически съвет, каза в сряда, че около 2 милиарда долара на месец се изплащат от кредитополучателите по време на окачване. Обикновено до 6 милиарда долара на месец.

READ  Апелативният съд в Ню Йорк постанови, че Тръмп, Иванка и Дон-младши трябва да се явят

Белият дом предложи по-категорична защита на своята програма за анулиране на студентски заеми в Twitter, призовавайки критиците на GOP относно опрощаването на заеми по програмата за защита на заплатите.

„Конгресменката Марджъри Тейлър Грийн опрощава 183 504 долара заеми за ПЧП“ Туит на Белия дом Планът на Байдън дойде в отговор на критиките от Републиканската партия на Джорджия. „Опростени са 482 321 долара заеми за ПЧП на конгресмен Мат Гец“, друг отговори на подобни оплаквания от депутат от Флорида.

Белият дом туитна подобни отговори на критиките от Майк Кели от Пенсилвания, Върн Бюканън от Флорида и Маркуейн Мълин и Кевин Хърн от Оклахома.

Попитан в четвъртък дали администрацията в крайна сметка ще публикува прогноза за разходите, Жан-Пиер каза, че „образователният сектор ще бъде начело“.

Запитан защо президентът е чакал толкова дълго, за да вземе решение за анулиране на дълга, Байдън каза, че „искаше да го направи във фискален баланс. Имаше правен преглед… Искахме да сме сигурни, че правният преглед е направен“.

Но Жан-Пиер настоя, че администрацията „не го смята за безотговорно“, подчертавайки как може да бъде фискално отговорна без публична оценка на разходите и без подробности как ще бъде платен проектът или кой ще плати за него.

„Не виждаме това като безотговорно“, каза той. „Виждаме това като фискално отговорен, балансиран подход към извършването на това. „Защо не направите 50 000 долара?“ Спомням си, че хората казваха това. Ние не искаме да правим това, защото искаме да сме сигурни, че правим това по фискално отговорен начин, отново, не угаждайки на всички, но като се уверим, че спазваме това обещание, но правейки го по интелигентен, фискално отговорен начин.

READ  Три извода от първичните избори във Върмонт, Уисконсин и Мичиган

Рамамурти даде на Бил Матингли от CNN повече обяснения в сряда относно трудността да се предостави номер на най-висок ред.

Без да се знае колко кредитополучатели се записват, би било трудно да се знае общата цена, каза той. „Това играе голяма роля за това каква ще бъде цената“, каза той.

Но освен това, каза той, други фактори затрудняват предоставянето на твърд брой. Има различни оценки на лихвените проценти, каза той, което се отразява на общия брой. Той каза още, че бенефициентите на облекчението ще получат допълнителни данъчни приходи, ако започнат малък бизнес или купуват къщи.

Тази история беше актуализирана в четвъртък с допълнителна информация.

Сам Фосъм и Пол Лебланк от CNN допринесоха за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.