Премиерът на Япония преразпределя кабинета си, докато гневът се задълбочава заради отношенията с Църквата на обединението

  • Подкрепата на избирателите се срина поради връзките на партията с църквата
  • Разтърсването идва по-рано от очакванията на анализаторите
  • Църквата защитава правото на участие в политиката
  • Кишида казва, че Обединената църква не е повлияла на партийната политика

ТОКИО, 10 август (Ройтерс) – Японският премиер Фумио Кишида промени кабинета си в сряда на фона на нарастващия обществен гняв заради връзките на управляващата партия с противоречивата Църква на обединението.

Дългогодишните връзки на Либерално-демократическата партия с Църквата на обединението, която критиците наричат ​​култ, се превърнаха в основен проблем за Кишида в месеца след убийството на бившия премиер Шиндзо Абе, спомагайки за изпращането на одобрението на Кишида до най-ниските им стойности, откакто той встъпи в длъжност през октомври . .

Заподозреният убиец на Абе, чиято майка беше член на църквата, фалира и обвини политика, че я подкрепя. Основана в Южна Корея през 50-те години на миналия век и известна с масовите си сватби, групата е подложена на критики заради набирането на средства и други проблеми.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Оттогава дузина политици от консервативната ЛДП разкриха връзки с църквата или свързани с нея организации – като изказвания на събития – подчертавайки твърдо антикомунистическа връзка с църквата, която датира от Студената война. Прочетете още

„Трябва да уважаваме религиозната свобода, но е естествено тези групи да се подчиняват на законите и да бъдат разглеждани, ако се отклонят от тях“, каза Кишида на пресконференция, добавяйки, че не вярва, че има някакви връзки с църквата.

„Не мисля, че политиките на Църквата на обединението са атакували несправедливо партийните политики“, каза той.

READ  Доклад - Бордът на WWE започва разследване на предполагаемия бивш главен изпълнителен директор Винс Макмеън, плащащ 3 милиона долара за мълчанието на бивша служителка

Ключови членове на кабинета, като външните и финансовите министри, запазиха постовете си, но около седем министри, които разкриха връзки с църквата, бяха изгонени от кабинета.

Сред тях беше по-малкият брат на Абе, Нобуо Киши, като министър на отбраната, въпреки че мнозина очакваха той да напусне по здравословни причини.

Промяната в кабинета дойде по-рано от очакванията на анализаторите, което подчертава колко бързо проблемът се превърна в криза за Кишида. Прочетете още

„Критиките към Църквата на обединението предизвикаха голям спад в обществената подкрепа за администрацията и спирането на този спад беше основна причина за смяната на кабинета и основните партийни позиции“, каза Шикенобу Тамура, бивш политически коментатор. LTP.

Контрол на щетите

Обществената телевизия NHK каза в понеделник, че рейтингът на одобрение на Кишида е спаднал до 46% от 59% преди три седмици, най-ниският му рейтинг, откакто стана министър-председател през октомври.

„Той основно извършва контрол на щетите“, каза Ацуо Ито, политически коментатор.

Докато ЛДП се опита да се дистанцира от църквата, висш партиен служител наскоро каза, че ще прекъсне връзките си и защити правото си да участва в църковната политика, подчертавайки връзката си с депутатите от ЛДП на рядка пресконференция. Прочетете още

Томихиро Танака, ръководител на Обединителната църква в Япония, каза, че би било „много жалко“, ако Кишида накара депутатите да прекратят връзките си с групата.

Задължение и право на религиозните организации е да участват в политически дейности, каза той, като отбеляза, че неговата църква и нейните филиали са имали повече контакти с депутатите от LDP, отколкото други партии.

Деликатен баланс

Кишида каза, че е избрал опитни служители да се справят с някои от най-тежките кризи от десетилетия, включително повишеното напрежение с Китай заради Тайван, но само тези, които са се съгласили да „преразгледат“ връзките си с църквата.

READ  Аарон подписа нов договор с Доналд Рамс, най-високоплатеният не-QB в историята на All-Pro DT NFL.

Анализаторите казаха, че дори когато Кишида се опитва да ограничи излизането си от противоречията, той трябва да намери деликатен баланс в успокояването на мощните фракции в LDP, особено на най-голямата фракция на Абе.

Например Кишида уволни министъра на промишлеността Коичи Хагиуда, заменяйки го с ключов партиен пост. Хагиуда принадлежеше към фракцията на Абе и беше близък до бившия премиер.

Ясуказу Хамада замени брата на Абе Киши като министър на отбраната, затвърждавайки предишната си роля, а Кишида обеща да помогне за увеличаване на бюджета за отбрана и укрепване на позицията на отбраната, което премиерът повтори в сряда.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж от Илейн Лийс, Йошифуми Такемото, Сакура Мураками, Тецуши Каджимото и Тим Кели; От Илейн Лийс; Редактиране от Дейвид Долан, Кларънс Фернандес и Ник Макфий

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.