Премиерът на Обединеното кралство Джонсън загуби замъка на Лондон заради корупция на местните избори

  • Консерваторите губят замъците Уестминстър и Уандсуърт
  • Подкрепа за Brexit може да се намери в централните и северните региони
  • Резултатите се разглеждат като тест за популярността на Джонсън

ЛОНДОН, 6 май – Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън загуби контрол над традиционните крепости на Лондон и загуби местните избори на други места, като рано в петък се показва, че избирателите наказват правителството му за поредица от корупционни скандали.

Партията на Джонсън е свалена от 1978 г. в консервативната крепост Уандсуърт, част от тенденцията в британската столица, където гласоподавателите използваха изборите, за да изразят гнева си от кризата в цената на живота и глобиха премиера. Собствени правила за заключване на COVID-19.

За първи път опозиционната Лейбъристка партия спечели в Уестминстърския съвет, където се намират повечето правителствени институции. Консерваторите също така загубиха контрола над метрополията на Барнет, която се управляваше от партията от 1964 г. на всички избори освен на две.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

„Фантастичен резултат, абсолютно прекрасен. Повярвайте ми, това ще бъде голяма повратна точка за нас от дълбините на общите избори през 2019 г.“, каза лидерът на лейбъристите Хайр Стормър пред привържениците на партията в Лондон.

Тъй като Джонсън печели огромното мнозинство на Консервативната партия в Националната нота за 2019 г. за повече от 30 години, общата цифра, която се появява късно в петък, ще предостави най-важната снимка на общественото мнение.

Въпреки че консерваторите засегнаха някои части от традиционното й южно полукълбо, предварителните резултати показват, че партията е имала подкрепа в части от централна и северна Англия, които са подкрепили излизането й от ЕС през 2016 г.

READ  Обединеното кралство, представител на ООН осъди смъртната присъда на Донбас срещу британски войници

Бюлетината е изборен тест за Джонсън, първият британски лидер, който наруши закона, докато е на власт. Той беше глобен миналия месец за това, че присъства на парти за рожден ден в офиса си през 2020 г., нарушавайки правилата за социално пространство, за да предотврати разпространението на залива. Прочетете още

Загубата на ключови съветници в Лондон, където консерваторите са почти унищожени, ще засили натиска върху Джонсън, който от месеци се бори за политическото си оцеляване и е изправен пред възможността за по-високи полицейски глоби за участие в други срещи за разбиване на ключове.

Изборите в четвъртък ще определят близо 7000 места в съвета, включително всички в Лондон, Шотландия и Уелс, и една трета от повечето места в Обединеното кралство.

Джонсън спечели общите избори през 2019 г., като издигна конвенционалната британска политика, като обеща да подобри стандарта на живот в бившите индустриални райони на централна и северна Англия.

Загубата на Уандсуърт, Барнет и Уестминстър бележи загубата на Джонсън, двукратен кмет на Лондон, който загуби своята привлекателност в столицата. Подкрепата му за Brexit загуби подкрепата му в Лондон, където мнозинството от гласоподавателите подкрепиха оставането му в ЕС.

Извън столицата консерваторите загубиха цялостния контрол над съветите в Саутхемптън, Уорчестър и Западен Оксфордшир.

Но партията не се справи толкова зле, колкото прогнозираха някои проучвания. Предизборна анкета показа, че Консервативната партия може да загуби около 800 места в съвета.

Джон Къртис, политически професор в университета Стратклайд, каза, че ранните тенденции предполагат, че консерваторите могат да загубят около 250 места. Той каза, че резултатите показват, че лейбъристите може да не се окажат като основна партия на следващите избори.

READ  Белият дом е изправен пред нарастващото нетърпение на Капитолийския хълм, тъй като призивите да се помогне на Украйна да остане по-високо преди речта на Желенски.

Оливър Даудън, лидер на Консервативната партия, каза, че партията има „някои трудни резултати“, но не е на прага да спечели следващите общи избори.

Въпреки това, някои местни лидери на консервативните съвети призоваха Джонсън да подаде оставка, след лошото представяне на партията, той беше глобен и обвинен за кризата с разходите за живот.

Джон Малинсън, консервативният председател на градския съвет на Карлайл, каза пред Би Би Си, че е трудно да се завлече дебата в местни проблеми.

„Не смятам, че хората вече могат да вярват на министър-председателя да каже истината“, каза той.

Саймън Пошър, висш консерватор в Портсмут, каза, че партийните лидери в Уестминстър трябва да „погледнат добре, дълго време“, за да разберат защо са загубили места.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Докладвани от Андрю МакСкил и Елизабет Пайпър; Редактиране от Кенет Максуел, Стивън Коутс и Андрю Хевънс

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.