Прекомерният сън може да е признак на деменция, се казва в проучването

Според проучване, публикувано в четвъртък в Алцхаймер и деменция, възрастните хора, които спят веднъж на ден или повече от час на ден, са с 40% по-склонни да развият болестта на Алцхаймер, отколкото тези, които не спят всеки ден или спят по-малко от час. : Вестник на Асоциацията на Алцхаймер.

„Открихме, че връзката между прекомерната сънливост през деня и деменцията продължава дори след коригиране на количеството и качеството на съня през нощта“, каза съ-старши автор д-р. Ю Ленг, асистент по психиатрия в Калифорнийския университет в Сан Франциско, каза в изявление.

Резултатите отразяват една от констатациите Предишното изследване на Ленг Сънят по два часа на ден увеличава риска от когнитивно увреждане в сравнение с по-малко от 30 минути сън на ден.

Новото проучване използва данни, събрани за период от 14 години от проекта Rush Memory and Aging, който проследи 1400 души на възраст от 74 до 88 години (средно 81).

Д-р Ричард Айзъксън, директор на клиниката за превенция на Алцхаймер в Центъра за мозъчно здраве към колежа Шмид към Атлантическия университет във Флорида, казва, че смята, че широката общественост не знае, че болестта на Алцхаймер е мозъчно заболяване. Лекарство.

„Прекомерният сън може да бъде един от многото признаци, че човек може да е на път към когнитивен упадък и подтиква лекуващия лекар да прецени лично“, каза Айзъксън, който не е участвал в проучването.

Нуждата от сън се увеличи

Качеството и количеството на съня намалява с възрастта, често поради усложнения от хронични състояния като болка или чести почивки в банята. Така по-възрастните хора ще заспят по-често, отколкото когато са били по-млади.

Но сънливостта през деня може също да бъде сигнал за промени в мозъка „независимо от нощния сън“, каза Ленг. Тя спомена Предварително проучване Това предполага развитието на гълъби, основният симптом на болестта на Алцхаймер, който може да повлияе на тревожните неврони в ключови области на мозъка, като по този начин повлияе на съня.

В продължение на 14 дни всяка година участниците в настоящото проучване носеха тракер, който улавя данни за техните движения; Никакво движение за дълго време от 9 до 19 ч. не е описано като сън.

READ  Резултати от USFL, актуализации: резултати на живо, анализи за откриването на мачовете през уикенда в неделя

Въпреки че е възможно хората да четат или гледат телевизия, ние разработихме уникален механизъм за дефиниране на съня и разграничаване на съня от всяка друга дейност. Промяна, „каза Ленг пред CNN в имейл.

„По-нататъшни проучвания с проверени устройства за откриване на сън и заседнало поведение са гарантирани“, каза Исаксън. „Но в същото време седенето и липсата на движение за дълги периоди от време е известен рисков фактор за когнитивен спад и болестта на Алцхаймер.

„Независимо от причината, спането през деня или прекаленото сън повдига антената ми, като се фокусира върху това дали човекът е изложен на висок риск от болестта на Алцхаймер или когнитивен упадък“, каза той.

Проучването установи, че на 14-годишна възраст дневната сънливост през деня се увеличава средно с 11 минути годишно при възрастни, които не са развили когнитивно увреждане. Въпреки това, диагнозата на леко когнитивно увреждане удвоява общото време за сън до 24 минути на ден. Хората, диагностицирани с болестта на Алцхаймер, почти утроиха средното си време за сън до 68 минути на ден.

Изследванията показват, че само едно питие на ден може да свие мозъка ви

„Рязкото увеличение“ на продължителността и честотата на съня през годините изглежда е важен сигнал, каза Ленг.

„Мисля, че нямаме достатъчно доказателства, за да направим заключения за причинно-следствена връзка, която е причинила когнитивно стареене, но твърде много дневен сън може да е сигнал за ускорено стареене или процес на когнитивно стареене“, каза той.

какво да правя?

За предпочитане е възрастните да ограничат дневния сън до 15 до 20 минути преди 15 часа, за да избегнат вреда на нощния сън и да постигнат най-възстановителните ползи от съня, каза Ленг.

Проучванията показват, че яденето на правилни храни ви помага да живеете по-дълго.  Ето как да започнете

В допълнение, лицата, които се грижат за възрастни хора и хора с болестта на Алцхаймер, трябва да обръщат повече внимание на поведението на сън през деня и да бъдат нащрек за признаци на прекомерен или прекомерен сън, каза той.

READ  Длъжностни лица казват, че мигрантите, изпратени до Мартас Винярд, са били доброволно отведени във военна база за подкрепа.

Всяко значително увеличение на поведението при сън трябва да се обсъди с лекаря, каза Исаксън.

„Мисля, че никога не е късно някой да промени здравословния си начин на живот или да се съсредоточи повече върху здравето на мозъка си“, каза Исаксън. „Приоритизиране на съня, фокусиране върху качеството на съня и разговор с Вашия лекар за съня: всичко това са важни неща.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.