Президентът на Обединеното кралство Куаси Квартенг оттегля намалението на 45 процента данъци

ЛОНДОН – Британското правителство заяви, че „ни хваща“, тъй като се отказа от плановете си да премахне най-високия данък върху доходите за хората с високи доходи, ключова част от централната му икономическа политика, която изплаши пазарите и тласна британската лира до исторически върхове. надолу спрямо щатския долар.

Това е голям обрат за британското правителство, каза в понеделник премиерът Лиз Тръс Премахването на ставката от 45 процента за тези, които печелят над 150 000 паунда (168 000 долара) се превърна в „разсейване“.

Обратът е голям удар върху авторитета на младото правителство на Тръс. Неговите планове да предложи данъчни облекчения на хората с най-високи доходи във Великобритания – във време, когато милиони са изправени пред финансови затруднения поради кризата с разходите за живот – бяха широко осъдени.

Британският паунд падна до най-ниското си ниво спрямо долара след намаляването на данъците

Инвеститорите се отказаха от лирата и държавните облигации, страхувайки се, че мерките ще влошат инфлацията. В изключително необичаен ход, Bank of England се намеси миналата седмица, за да спре сътресенията на финансовите пазари. Някои консервативни политици обвиниха собственото си правителство, че е глухо.

Откакто ултраконсервативното правителство на Тръс дойде на власт, то не губи много време, предлагайки благоприятно намаляване на данъците, надявайки се, че това ще помогне за стимулиране на един вид растеж. Анализаторите казват, че се надяват радикалните планове да помогнат за обръщане на хода на управляващите консерватори, които изоставаха в социологическите проучвания през цялата година. Идеята беше да станем големи и да работим здраво преди следващите общи избори, последните, които ще се проведат през януари 2025 г.

READ  Япония издаде рядко предупреждение, след като Северна Корея изстреля ракета срещу остров без предупреждение

Но след 10 дни на яростни критики, заплахи за бунт и икономическа нестабилност, правителството обърна курса. В отговор на новината паундът отново се покачи спрямо щатския долар в понеделник сутринта, връщайки се на мястото, където беше преди обявяването на „мини-бюджета“.

Но драматичният обрат значително отслабва правителството и излага на показ липсата на подкрепа на Тръс от собствените му служители на задната скамейка, каза анализаторът на Eurasia Group Муджтаба Рахман. Неговите критици „сега миришат слабо“, каза той в кратка бележка.

Една неотдавна сутрин Тръс защити икономическите си планове и обеща намаляване на данъците. В забележки пред репортери през нощта, министърът на финансите Куаси Квартенг, новият министър на финансите, се очакваше да защити намаляването на данъците в реч пред годишната конференция на Консервативната партия късно в понеделник.

Вместо това в понеделник сутринта той каза в изявление: „Разбрахме, попитахме“.

Правителството на Трюдо разкри силно противоречивите си икономически планове на 23 септември в „мини-бюджет“. Той призова страната да заеме милиарди за намаляване на данъците и разходи, които биха предпазили потребителите от нарастващи сметки за енергия. Само 2 милиарда паунда (2,2 милиарда долара) от обещаните 45 милиарда паунда (50,3 милиарда долара) съкращения доведоха до по-високата данъчна ставка, но това беше много противоречив ход.

READ  Стрелецът от Хюстън уби трима, след като подпали къщи, съобщи полицията

Това не само предизвика финансова буря, но и популярността на Консервативната партия падна рязко. Зашеметяващо проучване на YouGov установи, че консерваторите изостават с 33 пункта от опозиционните лейбъристи, разлика, невиждана от 90-те години на миналия век.

„Да го направят по техния начин на шок и страхопочитание принуди изкристализирането на опозицията“, каза Джонатан Портс, професор по икономика и публична политика в Кралския колеж в Лондон. Една от грешките на правителството беше, че не получи независима оценка от финансовия надзорник, Службата за бюджетна отговорност (OBR).

„Недостатъкът в тази стратегия е, че хората на финансовите пазари не са глупави. Така че, ако кажете на OBR „Не ни давайте прогноза, защото можете да покажете, че нашите числа не се събират“, пазарите ще решават, че техните числа не се събират, което значително ще влоши нещата. A „Ще има лоша прогноза. Това ниво на глупост, честно казано, е трудно за обяснение“, каза той.

Правителството се изправи и срещу нарастваща реакция от собствените си редици, като много консервативни законодатели публично изразиха своята опозиция. „Не мога да подкрепя премахването на данъка от 45 пенса, когато медицинските сестри се борят да плащат сметките си“ Tweeted Консервативният депутат Мария Колфийлд беше министър на здравеопазването в предишното правителство. Майкъл Гоув, високопоставен консерватор, каза, че нефинансираните намаления на данъците са „неконсервативни“.

Плановете все още трябва да бъдат приети от парламента и някои критици се съмняват дали ще го направят.

Попитан от Би Би Си дали отменя плановете си, защото нямат подкрепа в парламента, Квартенг каза, че не става въпрос „за гласуване в Камарата“, а за „изслушване на хората, изслушване на членовете“. Много силни мнения по този въпрос.“

READ  Украйна и Русия: Какво трябва да знаете сега

В интервюта Квартенг каза, че не обмисля да подаде оставка, но анализатори казват, че той все още не е излязъл от гората и речта му в понеделник следобед пред лоялни привърженици на Консервативната партия ще бъде внимателно наблюдавана.

Тръс също ще говори на партийната конференция тази седмица. В първото си обръщение към конференцията като министър-председател в сряда сутринта Тръс ще се опита да успокои онези, които са ядосани от това как правителството му действа в първите дни на власт.

Рахман, анализаторът, предупреди, че може да има нови протести срещу плановете за повишаване на тавана на бонусите на банкерите и реалната възможност за драстични съкращения на разходите, необходими за справяне с драматичните загуби на приходи и подпомагане на сметките за енергия.

Рахман каза, че хаосът от последните 10 дни ще засили гласовете на онези, които призовават за промяна в правилата за ръководството на Консервативната партия.

Друс спечели подкрепа и стана министър-председател Членове на Консервативната партия В цялата страна мнозинството от законодателите подкрепиха съперника му Риши Сунак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.