Превъзходна нетна печалба за първото тримесечие, огромна загуба за Русия

Логото на BP ще бъде изложено в Лондон, Великобритания във вторник, 2 февруари 2021 г.

Крис Дж. Радклиф | Bloomberg | Getty Images

ПП Във вторник ударът увеличи печалбите за първото тримесечие и покупките на акции, въпреки че причини огромни загуби, след като контролираната от Русия петролна компания Роснефт загуби близо 20% от дела си.

Печалбите на петролните и газови компании за първото тримесечие на базовото преобразуване бяха използвани като заместител на нетната печалба, която достигна 6,2 милиарда долара, най-високото си ниво от повече от десетилетие.

Това се сравнява с печалба от 4,1 милиарда долара Четвърто тримесечие И 2,6 милиарда долара Първа четвърт 2021 г. Според Refinitiv анализаторите очакват печалбата на BP за първото тримесечие да бъде 4,5 милиарда долара.

Компанията за нефт и газ обяви, че ще закупи още 2,5 милиарда долара в акции.

BP обаче отчете максимална загуба от 20,4 милиарда долара за тримесечието. Те включват 24 милиарда долара и 1,5 милиарда долара плащания преди данъци, свързани с изтеглянето на акциите на Роснефт в отговор на инвазията на Москва в Украйна.

„Взехме решението да напуснем Русия в рамките на 96 часа след инвазията и днес виждате финансовите последици от това решение“, каза изпълнителният директор на BP Бърнард Луни пред Squawk Box Europe на CNBC във вторник.

Looney каза, че бизнесът е имал „много добър“ старт на годината и нетният дълг – който е паднал до 27,5 милиарда долара – продължи да намалява през осмото тримесечие.

„Като цяло, в основен смисъл, добро тримесечие за компанията“, добави той.

Когато беше помолен да предостави повече подробности за това как компанията планира да се експулсира от Русия, Луни отговори: „Бяхме много, много ясни. Обявяваме намерението си да напуснем страната. Взехме това решение много бързо, както казах. Ние не възнамерявам да го коментирам тази сутрин.“

READ  Проблемът с TRS зад забавянето на Верстапен в Испания Q3

Резултати от първото тримесечие ЕС подготвя шести набор от санкции срещу Русия; Федерацията е разделена по въпроса как да сложи край на зависимостта на Русия от енергийните доставки.

Междувременно големите петролни и газови компании в Обединеното кралство са изправени пред възможността за потенциален непредвиден данък, който би могъл да помогне за финансирането на националния пакет за подкрепа за семейства за револвиращи сметки за енергия.

Твърди се, че британският финансов министър Риши Сунак е отворил вратата за потенциален данък върху доставчиците на петрол и газ, след като многократно отхвърля политиката, позовавайки се на опасения, че тя може да насърчи инвестициите.

Цените на петрола се движат над 100 долара за барел, след като по-рано тази година достигнаха многогодишни върхове.

Международен стандарт Брент Фючърсите на суровия петрол се търгуваха при $106,95 по време на сутрешната търговия в Лондон, което е спад от 0,6% по време на сесията. Средно ниво в Западен Тексас Бъдещето беше $104,62. С около 0,5% по-малко.

Акциите на BP, листвани в Лондон, се повишиха с 2% след работния час. Цената на акциите на компанията се е повишила с повече от 18% на годишна база.

BP обяви огромно увеличение на нетната печалба за цялата година за 2021 г., най-високото ниво от осем години, подкрепено от по-високите цени на суровините. Глобалното търсене на петрол отново нарасна миналата година, тъй като потребителите възобновиха пътуването си на фона на епидемията от коронавирус и увеличената употреба на бензин и дизел при възобновяването на бизнес операциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.