Последни новини за войната между Русия и Украйна: съобщения на живо

Американските дипломати ще възобновят ограничените операции в Украйна, като западният град Елвов се стреми да се върне в Киев до един месец, обяви в понеделник главният прокурор на САЩ за Украйна Кристина Куиан.

Квиен каза, че той и служители на американското посолство ще направят еднодневни пътувания от съседна Полша до Лвов следващата седмица или две и че планират да удължат тези пътувания до столицата Киев, в зависимост от условията за сигурност. Той каза, че целта е да се възстанови „дългосрочно присъствие“ в Киев, където много чуждестранни дипломатически мисии вече са отворени отново.

„Когато ни кажат, че можем да се върнем, ние се връщаме назад“, каза Куиан за актуализациите за сигурност, говорейки пред стените на торбите с пясък на кметството в Лвов.

Лвов ще служи като платформа на американския персонал за срещи с украински официални лица, групи на гражданското общество и хуманитарни агенции, както и за извършване на основни дипломатически мисии за подпомагане на гражданите на САЩ. Засега не се очаква визовият процес, свързан с обещанието на администрацията на Байдън да позволи на 100 000 души да избягат от Украйна, да бъде включен в тази работа.

В средата на февруари, малко преди руската инвазия, Държавният департамент временно прехвърли операциите си в град Лвов, като американски служители пътуваха от Полша. Въпреки спорадичните атаки в Лвов, относителното спокойствие е превърнало столицата в опасно място за служители на ООН, хуманитарни групи и западни дипломати.

По това време украинският президент Владимир Желенски разкритикува този ход като „голяма грешка“, заявявайки, че е изпратил грешно послание към Русия за западната подкрепа за Киев.

READ  Янките придобиха Андрю Бенинтенди от Роялс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.