Последни новини за войната между Русия и Украйна: съобщения на живо

В продължение на десетилетия суровият петрол от тръбопроводи от Русия се вливаше в огромна рафинерия в индустриалния град Швед на брега на река Одер в Германия, където работят хиляди работници и е надежден източник на бензин, реактивно гориво и мазут. Жителите на Берлин.

Сега държавите-членки на ЕС се мъчат да постигнат съгласие Условия за забрана на петрола За да накаже Москва за нахлуването й в Украйна, рафинерията в Швейц се превърна в основен препъни камък в усилията на Германия да подкопае доверието си в руския петрол. Възможността повиши осведомеността сред 1200-те служители на рафинерията.

Германия разчита на Русия за една трета от своя петрол.

Във видео, целящо да обясни ситуацията на германците, Mr. — каза Хебек. По-голямата част от този руски петрол идва от рафинерия в Шварц.

Тази рафинерия е символ на това колко дълбоко са свързани нуждите на Германия от петрол и газ с нейните гигантски износители на енергия на Изток. Рафинерията PCK – чиито източногермански корени са кръстени на държавната „Petrochemicals Combined“ или Petrochemical Combine – е собственост на руската държавна петролна компания „Роснефт“. Той е свързан с тръбопровода Трушпа от съветската епоха, един от най-дългите в света, който доставя петрол от сибирските кладенци до Западна Европа.

Той е неразделна част от енергийните нужди на Германия, като произвежда гориво за близките райони, включително Берлин и Полша, най-големите градове в Германия. Наличието на достатъчно петрол за замяна на 12 милиона тона суров петрол, който се преработва всяка година в северния скуот през германското и полското пристанище, е само част от мистерията, тъй като Роснефт каза на германските власти, че не иска да управлява рафинерия. – руски петрол.

дълг…Филип Сингър / EPA, чрез Shutterstock

За да се справи с този проблем, германският парламент миналата седмица прие закон, който ще улесни правителството да изземе основна инфраструктура под чужда собственост, за да предотврати извънредна ситуация в страната. Германските служители заявиха, че ако петролното ембарго бъде отменено, новият закон ще позволи на Берлин да осигури доставката на достатъчни петролни доставки, докато не бъде намерена друга компания, която да придобие акциите на Роснефт.

READ  „Готов съм за преговори“ с Путин, но ако не успеят, това може да означава „Трета световна война“.

Shell, най-голямата енергийна компания в Европа, има 37,5 процента дял в PCK, която наскоро заяви, че подкрепя рафинерията, „дори за сметка на икономически загуби за поддържане на доставките за региона“. Миналата година Shell се опита да продаде дела си в рафинерията, а Роснефт се опита да го купи, но все още не е одобрен от германското министерство на икономиката, което натежава върху политическите и стратегическите аспекти на чуждестранните инвестиции.

Друга енергийна компания, Alkmeen, Част от Liwathon Group, частна британска енергийна холдингова компания, изрази интерес да инвестира в Schwedt. „Можем да осигурим сигурност и пълно използване на разпределението на рафинерията PCK през германските пристанища без държавни субсидии“, каза Алкмене в изявление по имейл.

дълг…Катрин Стретчър за The New York Times

Президентът Олаф Скоулс даде да се разбере, че е наясно с опасенията около рафинерията и че гарантирането на нейното бъдеще е приоритет.

На неотдавнашна среща на неговата партия в щата Бранденбург той каза: „Ние наблюдаваме много внимателно как това наистина може да работи.“ „Също така ще се погрижим служителите да не бъдат оставени сами.

Страховете, че съкращенията ще бъдат в ъгъла, привлякоха стотици работници, много от които носеха официалното флуоресцентно оранжево и диво зелено на PCK, по-рано този месец. Те дойдоха в столовата на компанията за среща в кметството с Хебек.

Подобно на други части на бивша Източна Германия, Шварц претърпя масови загуби на работни места след краха на комунизма. Спомените за 25 процента безработица все още преследват региона.

READ  Цена на биткойн: Целзий спира да търгува, Счетоводството спира някакво теглене

Освен това рафинерията е не само източник на петрол и приходи, тя е и център на идентичността на града. Изравнен от Съветския съюз в края на Втората световна война, пристигането на нефтопровода – името му Трушпа, което означава приятелски на руски – и рафинерията привлякоха хиляди работници и техните семейства в края на 60-те години, привличайки безопасни работни места. Слоганът на PCK: „Преместваме Берлин и Бранденбург!“

Днес около една десета от 30 000 души в града заемат сигурни профсъюзни работни места в рафинерии и спомагателни индустрии. Много работници казаха на г. Те използваха срещата с Хебек, за да поставят под въпрос отношението на правителството.

дълг…Йенс Шлютер / Агенция Франс прес – Getty Images

„Защо да се обаждаме на бизнес партньор, на когото се има доверие и винаги осигуряван от десетилетия, да им забраняваме и да им шамарим?“ Един човек, който се идентифицира, каза, че е работил в рафинерията от 27 години.

„Моето желание наистина е да се отърва напълно от тръбопровода Трушпа“, каза друга служителка, която се идентифицира като майка на три малки деца. „Няма печеливша алтернатива.“

Служителите, които са говорили по време на събитието, не бяха идентифицирани и репортерите бяха помолени да защитят поверителността си.

Г-н. Хебек се опита да увери тълпата, че рафинерията ще продължи да работи. „Ако всичко работи на хартия“, суровият петрол от Норвегия или Близкия изток може да се доставя от пристанищата Росток и Кданск в Полша, като и двете са свързани с рафинерията чрез тръбопроводи.

В същото време, той се съгласи, има няколко точки в процеса на атака на проблем.

Съоръжението PCK, подобно на други рафинерии, е предназначено да преработва определени видове суров петрол от Русия. Суровият петрол от други страни трябва да се смеси с маслото в резервоарите на северозападния бряг на Германия, за да се образува подходяща смес.

READ  Оттегляне към войната на правителството на Шанхай; Пекин се фокусира върху масовите тестове

Щеше да отнеме седемдневно пътуване по море, за да се получи този резервен петрол в тръбопровода в Росток, тъй като нито една тръба не беше пресичала бившата граница, разделяща Източна и Западна Германия, а главният директор на железопътния транспорт на страната почти нямаше петролни вагони.

Друг възможен проблем: полското правителство отказва да работи с руски компании и казва на германските власти, че петролът няма да идва от Гданск, стига да се интересува от рафинерията на Роснефт.

дълг…Катрин Стретчър за The New York Times

„Не можем да сме напълно сигурни какво правим“, каза той. Хебек каза на почистващия персонал. „Но поне беше напълно обсъдено и обмислено.“

В крайна сметка, Mr. Хебек и местните власти искат рафинерията да изостави изкопаемите горива и да се съсредоточи върху възобновяемата енергия. През последните години PCK инвестира в разработването на синтетични горива на водородна основа. Verbio, която произвежда етанол от местни източници, работи на мястото на рафинерията и захранва биоенергията в отоплителната система на града.

Длъжностните лица в Берлин подчертаха икономическата привлекателност на околния регион, като посочиха новозавършените Завод за сглобяване на Tesla И съобщението на Intel a Съоръжение за производство на чипове на стойност 19 милиарда долара. И двете компании бяха вдъхновени от чистата възобновяема енергия, каза Карстен Шнайдер, говорител на президента Скоулс в Изтока. Той разговаря и с жители на Шварц, Германия.

„Уверявам ги, че германското правителство няма да ги изостави, но ще работи за краткосрочно решение за запазване на петрола на други места и за дългосрочно преструктуриране към производство на енергия от възобновяеми източници“, каза той.

Кметът на града Аннакатрин Хоуп каза, че би искал да създаде кампус за стартиращи предприятия, инкубатори и други енергийни иноватори в близост до рафинерията, за да насърчи прехода към производство на зелена енергия. Но той каза, че това ще изисква „милиони или милиарди“.

дълг…Катрин Стретчър за The New York Times

Въпреки че политиците от Берлин са се фокусирали повече върху неговия град, той каза, че все още не е видял никакви срокове или твърди обещания или обещания за финансова помощ, че хората ще могат да запазят работните си места.

„Беше добро начало“, каза той за вълнуващите посещения през последните няколко седмици. — Но това е само началото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.