Последни новини за войната в Русия и Украйна

Русия отново се насочи към украинската православна Святохирска лавра

Това казаха украински официални лица Русия бомбардира храм в манастира Святохирска лавра в Украйна, свещено място на брега на река Донец, където се помещават цивилни, избягали от войната от февруари.

Този обект е „Национален архитектурен паметник“, според украинска компания. Русия също атакува там Март И вътре Може.

Разпространени в социалните мрежи видеоклипове показват, че сградата гори. Украинска православна църква Казах Няма данни за пострадали.

Президентът на Украйна Владимир Желенски Казах От началото на инвазията 113 църкви в страната са били обект на руски обстрел и той призова лидерите на руските църкви „да осъдят ясно всеки, който прощава окупацията“.

„Русия умишлено унищожава културно-историческото наследство на Украйна, както и нейната социална инфраструктура, жилища и всичко необходимо за нормален живот“, каза Зеленски.

– Ема Нюбергер

Твърди се, че руските въздушни удари са ударили съоръжение за ремонт на влакове в Киев

руски въздушни удари Съоръжението за ремонт на влаковете в Киев е унищожено Тази сутрин атаката дойде, когато Украйна се бори да изнася големи количества зърно, за да избегне глобалния недостиг на храни и да смекчи нарастващите цени.

Публикувано от репортера на Time Саймън Шустър Туитове Съдържа снимки на щети, като се отбелязва, че завод за зърнени вагони е „непоправимо повреден“.

Русия твърди, че въздушните удари са унищожили танкове, доставени от чужбина. Но Александър Камисин, ръководител на украинските железници, каза, че руснаците са насочени към фабрика за ремонт на влакове.

„В нашия завод няма военни машини“, написа комисията в туит. „Само товарни влакове в подкрепа на износа на зърно и желязна руда.“

Част от основната експортна инфраструктура на Украйна, включително железопътни паркове, мостове и складове, бяха насочени и повредени от руски атаки. Атаките спряха доставките на зърно в Украйна, което поражда страх от глад в зависещи от зърно райони като Близкия изток и Африка.

– Ема Нюбергер

Украинците са изправени пред руините в Трушкивка

На 5 юни 2022 г. възрастна жена с котка на рамо се опитва да изчисти двора си от отломки от ракетна атака в източния украински град Донбас.

Машини Арис | AFP | Getty Images

На 5 юни 2022 г. жена седи на стол пред къща, разрушена след ракетна атака в град Трушковка (известен още като Трушковка) в източния украински регион на Донбас.

Машини Арис | AFP | Getty Images

На 5 юни 2022 г., след ракетна атака срещу град Трушковка (известен още като Трушковка) в района на Дон Украйна в Източна Украйна, мъж седи пред разрушената си къща и пуши цигара.

Машини Арис | AFP | Getty Images

Хората събират лични вещи от разрушения си дом, след като възрастна жена беше убита при ракетна атака на 5 юни 2022 г. в град Трушков (известен още като Трушковка) в източния украински регион на Донбас.

Машини Арис | AFP | Getty Images

След ракетна атака срещу град Трушковка (известен още като Трушковка) на 5 юни 2022 г. в източния украински регион на Донбас, хората почистват отломките на разрушената си къща.

Машини Арис | AFP | Getty Images

El País казва, че Испания възнамерява да достави зенитни ракети и танкове на Украйна

Испания Доставя се в Украйна Според правителствени източници, цитирани в неделния вестник El Pais, зенитните ракети и танковете леопард са една крачка пред военната подкрепа за страната.

Испания също ще осигури основно обучение за това как да използват танкове за украинските военни. То ще се проведе в Латвия, където испанските военни са разположили 500 войници в рамките на разширените операции на НАТО за напреднали резерви.

Според източници, цитирани от El Pais, втората фаза на обучение може да се проведе в Испания.

Вестникът съобщи, че испанското министерство на отбраната финализира доставката на зенитни ракети Shorat Aspite от ниско ниво на Киев и че испанските военни са ги модифицирали с по-модерна система.

READ  Европейският съюз предлага постепенно ембарго на руския петрол след санкциите срещу Москва

– Ройтерс

Путин предупреди западните държави да не изпращат ракети с голям обсег и ще нанасят по-силни удари

Руският президент Владимир Путин ще присъства на първата сесия на първия Евразийски икономически форум в Бишкек на 26 май 2022 г. чрез видеовръзка от Москва, Русия.

Майкъл Мецел Спутник Ройтерс

Според агенция ТАСС руският президент Владимир Путин отправи широко предупреждение към Запада, че неговите военни ще нанасят удари по нови цели, ако САЩ започнат да доставят ракети с голям обсег на Украйна.

В интервю, излъчено по телевизионния канал Русия-1, Путин каза, че ако оръжията бъдат доставени: „Ние ще вземем съответните решения и ще извършим наши собствени атаки с цел да атакуваме обекти, които не атакуваме. Засега е достатъчно достатъчно за нас.“

Путин не уточни какви цели ще се опита да атакува.

Украинските власти от седмици молят западните държави да изпратят усъвършенствани ракетни системи с голям обсег, за да помогнат във войната. Властите във Вашингтон трябваше да преценят ползите от изпращането на оръжия с риск да подтикнат Путин да извършва нови зверства.

Президентът Джо Байдън а Опция на New York Times Съединените щати ще доставят модерни ракетни системи и боеприпаси на Украйна миналия четвъртък.

– Джесика Бърстински

Източният град Севердонецк е разделен между украински и руски контрол, казва служителят.

Сергей Хайдай, ръководител на RMA в Луганск, каза за превода на NBC News, че източният град Северодонецк сега е разделен между руски и украински контрол.

На 2 юни 2022 г. димът и мръсотията се увеличиха в град Свердловск по време на боевете между украински и руски войски в източния украински регион на Донбас.

Машини Арис | AFP | Getty Images

Служителят каза, че преди два дни градът е бил контролиран на около 70% от руснаците, което показва печалбите на украинските сили. Хайдой каза, че руските окупатори са загубили голям брой личен състав и че осем руснаци са пленени.

READ  Китайска ракета: Отломки от ракетата са навлезли отново в атмосферата над Индийския океан, съобщи американската космическа агенция.

CNBC не можа веднага да потвърди доклада. Ситуацията на място в Украйна се променя бързо.

В своята вечерна реч украинският президент Владимир Желенски каза: „Ситуацията в Севердонецк е много трудна, тъй като уличните боеве продължават“.

– Кристин Уанг

Кметът каза, че е имало няколко бомбени атентати в украинската столица Киев

Кметът каза, че е чул няколко експлозии след ракетна атака срещу инфраструктура в украинската столица Киев, според превод на новините на NBC.

Кметът Виталий Клиши каза, че един човек е бил изпратен в болницата и службите вече работят в засегнатите райони.

Кметът на друг град в района, Бровари, призова жителите да останат спокойни и в безопасност след съобщения за вражески обстрел в района.

Докладът на CNBC не можа да бъде потвърден. Военният напредък на земята е трудни за стабилизиране в бързо променяща се среда.

– Кристин Уанг

Обединеното кралство твърди, че Русия използва сепаратистки сили в Източна Украйна

Министерството на отбраната на Обединеното кралство казва, че украинските сили в съперническия източен град Сиверодонецк са изправени пред водените от Русия сепаратистки сили, излизащи от Луганск.

Министерството заяви, че силите са зле оборудвани и обучени и им липсва тежко оборудване в сравнение с конвенционалните руски части. Използването на прокси войски е руска тактика, която вече е била наблюдавана в Сирия и предполага възможност за контрол на жертвите между собствените сили на Москва.

CNBC не можа веднага да потвърди разполагането на войски. Военният напредък може да бъде труден или невъзможен за осигуряване в течно състояние на земята.

– Кристин Уанг

Прочетете предишното предаване на живо на CNBC тук:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.