Под натиска на Тръмп Бенц заплаши да отмени изборите, пита комисията

ВАШИНГТОН, 16 юни (Ройтерс) – Бившият президент Доналд Тръмп притисна своя вицепрезидент Майк Пенс да обърне поражението си на изборите през 2020 г. Атака срещу Капитолия на САЩ в четвъртък, 2021 г.

Членове на Камарата на представителите, ръководена от демократите, казват, че Тръмп е продължил кампанията си за натиск, въпреки че е знаел, че насилствена тълпа от негови поддръжници заплашва Капитолия, когато Бенц и депутати се срещнаха, за да удостоверят официално победата на президента Джо Байдън на изборите през ноември 2020 г.

Деветчленната комисия, използвайки първите три от най-малко шест публични изслушвания този месец, създаде дело, че опитите на Тръмп да осуети поражението му са равносилни на незаконно поведение извън обикновената политика.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Тръмп многократно отричаше неправомерни действия, като повтаряше фалшивите си обвинения, че е загубил изборите поради широко разпространена измама, която е в полза на демократите. Тръмп и неговите поддръжници – включително няколко републиканци в Конгреса – отхвърлиха групата от 6 януари като политически лов на вещици.

Гласуването за удостоверяване на 6 януари привлече вниманието на Тръмп като последен шанс да запази президентския пост въпреки изборното му поражение.

Марк Шорт, главен изпълнителен директор на Бенц, свидетелства във видеозапис, че Бенц е казал на Тръмп „няколко пъти“, че няма правомощия да преустанови гласуването в Конгреса по искане на президента републиканец.

Адвокатът на Пенс Грегъри Джейкъб, ключов поддръжник на теорията, и адвокат Джон Ийстман признаха, че планът му да спре делото на Пенс с президента два дни преди атаката е в нарушение на закона.

READ  Hustle филм: Адам Чандлър счупи рекорда на Rotten Tomatoes с нов филм на Netflix

Ийстман твърди, че Бенц може да отхвърли някои държавни решения, ако смята, че са незаконни, давайки шанс на републиканците в тези щати да обявят Тръмп за победител въпреки действителния брой подадени гласове.

Съветниците на Пенс казаха на комисията, че идеята няма законова основа.

„Тези аргументи бяха приятни за президента на САЩ настрана, беше спиращо дъха“, каза бившият съдия от Апелативния съд на САЩ J.J. Каза Майкъл Лутик, неформален консултант на Бенц.

Много се очаква Тръмп да се кандидатира отново за президент през 2024 г., а членове на комисията и свидетели предупредиха, че той няма да приеме поражението, независимо от действителния резултат.

„Почти две години след този лош ден през януари 2021 г., все пак Доналд Тръмп и неговите съюзници и поддръжници са ясна и текуща заплаха за американската демокрация“, каза Лутик.

Панелът показа на Eastman имейл, за който президентът се извини на бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, адвокат на Тръмп. Ийстман никога не го е получил.

„Закачи Майк Пенс“

Имаше няколко студени клипа на хиляди привърженици на Тръмп, които се спускаха на Капитолия след митинг, в който Тръмп многократно критикува Пенс, скандирайки, че Пенс трябва да бъде изваден от сградата или обесен.

READ  Лунната ракета от следващо поколение Artemis на НАСА е готова за първото си изстрелване

В 2:24 Тръмп туитира, че докато продължава атаката, Бенц не е имал „смелостта“ да спре да брои.

Служителката на Белия дом на Тръмп Сара Матюс свидетелства във видеото: „Искаше му да налее бензин в огъня, като туитира.

Представителят Пийт Агилар каза, че свидетел е казал на Федералното бюро за разследване, че Broad Boys, една от десните групи, участващи в атаката на Капитолия, биха убили Пенс, ако той е имал достъп до тях.

Членовете на екипа казаха, че коментарите на Тръмп срещу Бенц са провокирали тълпата.

Групата показа снимки на приюта на Бенц по време на бунта. Джейкъб, който беше с Бенц по време на атаката, каза, че е отказал да напусне и не иска да даде на протестиращите удовлетворението да се изтласка от сградата. „Вицепрезидентът не иска никакъв шанс светът да види как вицепрезидентът напуска столицата на САЩ“, каза той.

Атаката срещу Капитолия забави изборното удостоверяване за няколко часа, рани над 140 полицаи и доведе до няколко смъртни случая.

Дори след като полицията потисна атаката и завзе отново Капитолия, Ийстман продължи да оказва натиск върху екипа на Пенс да победи референдума.

Ийстман написа до Джейкъб в 11:44: „Моля ви за последен път, вицепрезидент, ако можете да направите това, което сме го помолили да направи за тези два дни – преустановете съвместната сесия и я изпратите обратно на щатите“. В имейл, публикуван от pm комисията.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Патриша Зенгерле, Ричард Коуан и Дойна Чиаку; Допълнителен доклад от Катрин Джаксън; Редактиране от Анди Съливан и Алистър Бел

READ  Индия забранява износа на пшеница, тъй като горещата вълна се отразява на добивите и нарастването на вътрешните цени

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.