Още хора бягат от украинския Херсон, докато руските окупатори подновяват предупрежденията

Олешки, контролирана от Русия Украйна, окт. 22 (Ройтерс) – Руските окупационни служители в украинския град Херсон казаха на обществеността в събота, че украинските сили трябва да се изтеглят незабавно поради напрегната военна ситуация, докато напредват.

Хиляди цивилни бягат през река Днепър от дни след предупреждения за украинска офанзива за превземане на града. Последното предупреждение беше изпратено с нова спешност.

„Погрижете се за безопасността на вашето семейство и приятели! Не забравяйте документи, пари, ценности и дрехи“, казаха руски служители.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

В Олешки, на отсрещния бряг на Днепър, Ройтерс видя хора, пристигащи с речни лодки от Херсон, натоварени с кутии, чанти и домашни любимци. Една жена носи под едната мишница бебе, а под другата куче.

Някои лодки бяха натоварени със зеленчуци и палети с храна. Служители на Министерството на извънредните ситуации на Русия изкараха възрастни хора и деца от корабите в колички. Семейства чакаха да се качат на автобуси за анексирания от Русия Крим.

„Наистина не искам (да си тръгвам), все още съм на работа“, каза един жител пред Ройтерс. „Искахме да останем в района, но сега не знаем.“

Битката за Херсон, която беше под руски контрол през почти осеммесечната война, изглежда достига критична точка, тъй като настъпващите украински сили заплашват да отблъснат руските войски на западния бряг на Днепър.

READ  Стрелба в Университета на Вирджиния: 3-ма убити, 2-ма ранени, полицията издирва заподозрян

Ръководителят на основания от Русия регион каза тази седмица, че Русия планира да евакуира 10 000 жители на ден от Херсон и че Русия се готви да приеме жители в очакване на контранастъпление от Украйна.

Въпреки последното предупреждение, в събота окупационните власти поканиха хората в града да присъстват на „Вечер на руската литература, музика и изкуство“ в Двореца на културата в Херсон, където да четат книга и да свирят на група.

Украйна наложи затъмнение на информацията от Херсонския фронт, но руският командващ Сергей Суровикин каза тази седмица, че ситуацията в Херсон е „вече трудна“ и че Русия „не изключва трудни решения“ там.

На брифинг в събота руското министерство на отбраната каза, че неговите сили са отблъснали украински опит да пробият линията на контрол в района на Херсон. Ройтерс не може независимо да потвърди твърденията на бойното поле.

Херсон е единствената столица на провинция, която Русия е запазила непокътната след нахлуването на 24 февруари. Херсонският регион е един от четирите, за които президентът Владимир Путин каза миналия месец, че Москва „винаги“ ще претендира за своя територия.

Путин каза, че е готов да използва ядрени оръжия, ако е необходимо, за да защити земите, които Русия твърди, че са свои. Обявената анексия беше осъдена като незаконна от Украйна, нейните съюзници и Общото събрание на ООН.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

От Калеб Дейвис и Марк Тревелиан; Редактиране от Едмънд Блеър

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.