Отчетът за работните места през април беше равен на 3,6 процента

Заместител, когато се зареждат действията на статията

Работодателите в САЩ добавиха 428 000 работни места през април, съкращавайки годината на солиден растеж и подхранвайки вече силно възстановяване. Нивото на безработица е стабилно на 3,6 процента, съобщи Министерството на труда в петък.

Пазарът на труда добави повече от 6,5 милиона работни места миналата година и е на ръба да се върне към нивата преди епидемията това лято, въпреки че икономистите твърдят, че има признаци, че тази рекордна поредица от увеличаване на заетостта може да започне умерено. Например броят на търсещите работа или търсещите работа падна до 363 000 през април след шест месеца на печалба. Темпът на нарастване на средната работна заплата се забави леко до 0,3% от 0,4% преди месец.

„Това е изключително възстановяване на работните места, но този вид растеж няма да продължи вечно, особено сега, когато безработицата е ниска“, каза Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West в Сан Франциско. „Дори и да плащате повече, е по-трудно да намерите хора, които се връщат на пазара на труда.“

През април най-големите печалби бяха в сферата на свободното време и гостоприемството, производството и транспорта и складирането, тъй като бизнесът се опитваше да се справи с постоянното потребителско търсене на стоки и услуги.

Бързото възстановяване на пазара на труда е крайъгълен камък за възстановяването от епидемията и важен политически актив за администрацията на Байдън, въпреки че служителите са разочаровани от редица фактори, включително пенсиониране и грижи. Според доклад на Министерството на труда, публикуван по-рано тази седмица, работодателите са регистрирали 11,5 милиона работни места през март – почти два пъти повече от броя на търсещите работа.

READ  Ледникът на Туейтс от "страшния съд" се топи по-бързо от предполагаемото

Работните места достигнаха нови върхове, като 4,5 милиона американци напуснаха или смениха работата си през март, което отразява силата на пазара на труда

Тази продължителна сила даде възможност на Федералния резерв да предприеме драстични действия за контролиране на инфлацията. Централна банка Повиши основния си процент Рязко покачване с половин процентен пункт тази седмица след 2000 г. с надеждата да охлади икономиката, без да потъва в рецесия.

„Трябва да направим всичко възможно, за да възстановим фиксираната цена възможно най-бързо и ефективно.“ Председателят на централната банка Джером Х. Пауъл Каза сряда. „Смятаме, че имаме добър шанс да направим това без значително увеличение на безработицата или наистина рязка рецесия.

Има обаче признаци на нарастваща несигурност. американска икономика Сключен неочаквано В началото на 2022 г., поради увеличаването на търговските празнини и спада в покупките на материални запаси. Инфлацията е на 40-годишно дъно. А цените на фондовите пазари – които се покачиха до рекордно високи нива по време на епидемията – паднаха миналата седмица на фона на подновените страхове от рецесия тази или следващата година.

„В момента сме на различен етап от цикъла и не е съвсем ясно в каква посока вървят нещата“, каза Лиз Ан Сондърс, главен инвестиционен стратег на Чарлз Шваб. „Очевидно, това е лоша пазарна среда и започваме да виждаме известно смекчаване по различни начини.“

Водещи компании, включително Wells Fargo, уволняваха работници през последните седмици, а други компании, включително Amazon, казаха. Има твърде много служители, Допълнително обърква перспективата за заетост. (Основателят на Amazon Джеф Безос притежава The Washington Post.) Като цяло американските работодатели обявиха над 24 000 съкращения на работни места през април, което е с 14 процента повече спрямо предходния месец, според данни, публикувани от компанията за аутсорсинг на мениджмънта Challenger, Grey & Christ тази седмица.

READ  SpaceX Dragon се пръска с научен товар за анализ

На пазара на труда все още не достигаха 1,2 милиона работни места преди епидемията, въпреки че много сектори компенсираха скорошните си загуби. Транспортът и складирането, например, имат около 700 000 служители, както професионални, така и търговски услуги, към февруари 2020 г.

Новият проблем с труда на Amazon: Какво да правим с повече работници

Ресторанти, барове и хотели се борят да наваксат след широко разпространените съкращения в началото на епидемиите. Секторът за отдих и хотелиерство бързо добавя работни места, въпреки че все още има 1,4 милиона позиции от нивата преди епидемията, или 8,5% от работната сила.

„Секторът за отдих и хотелиерство доведе до възстановяване, но имаше известна рецесия. Заплатите не са толкова силни, колкото в други индустрии и хората не са склонни да се върнат на тези работни места и да останат на тях“, каза Нела Ричардсън, главен икономист в ATP Research. Виждате, и работни места, и по-високи доходи.“

Флорида, Лу Салам, който притежава 10 магазина за сандвичи в Джаксънвил, казва, че не може да намери достатъчно персонал, за да управлява безпроблемно бизнеса.

Той започна да затваря два часа по-рано, в 18 часа, а някои части от ресторантите му трябваше да затворят по-рано, ако имаше недостиг на персонал. Той вдигна заплатите с около 12,50 долара на час и започна да предлага седмични и месечни бонуси на 150 служители, но все пак намален до 50 работници.

Саламе, който притежава Shake Sandwiches and Chups, каза: „Помощ е трудно да се намери, а помощ все още е трудно.“ Заплащането е на високо ниво.

Милиони първоначално се пенсионират по време на епидемии. Много от тях сега се връщат на работа, показват нови данни.

READ  Nestl спира производството на няколко продукта в Русия, включително KitKat

Въпреки че средните приходи нараснаха с 5,5% миналата година, тези печалби бяха заличени от инфлацията, която нарасна до 8,5% за същия период. При коригиране на инфлацията почасовите печалби паднаха с 2,7 процента през април, а ерозията на покупателната способност се влоши през последните месеци.

Но за много работници стегнатият пазар на труда продължава да е от полза.

Лия Куш, която живее близо до Чикаго, наскоро напусна 11-годишната си работа в радио индустрията и се присъедини към компания за дигитален маркетинг. Всичко се случи толкова бързо: Куш кандидатства в началото на април, бе интервюиран седмица по-късно и след това получи работата в рамките на 24 часа.

„Беше толкова лесно, просто ми харесва „Уау, това трябва да бъде“, каза 41-годишният мъж. — Отново се чувствам жив.

Куш печели 33 процента повече от последната си работа, където не е получавал увеличение на заплатата от осем години.

„Нямаше допълнително заплащане, но те натрупаха неща в чинията ми“, каза той. „Най-накрая през януари казах: „Трябва да намеря нещо ново.“ Толкова се радвам, че го направих.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.