Оттегляне към войната на правителството на Шанхай; Пекин се фокусира върху масовите тестове

  • 58 нови случая са съобщени извън изолираните райони на Шанхай
  • Пекин тества милиони
  • Изригването представлява най-големият тест за стратегията на Си „Нулево правителство“.

ШАНХАЙ / ПЕКИН, 2 май (Ройтерс) – Китайската бизнес столица Шанхай претърпя удар в понеделник, тъй като властите подадоха 58 нови случая на COVID-19 извън заключените зони, докато Пекин притисна милиони хора да бъдат тествани по време на първомайските празници. Празнуваха.

Тежката активност на коронавируса в Шанхай предизвика гнева на рядката общественост, като 25-те милиона души в града са затворени в домовете си за повече от месец, някои са затворени в жилищни райони, а мнозина се борят да защитят ежедневните си нужди.

Жителите на Шанхай въздъхнаха с облекчение при новината, че няма потвърдени случаи извън заключените зони от два дни, но бяха разочаровани от съобщенията за 58 нови епидемии в понеделник.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Длъжностните лица не коментираха новите случаи на пресконференцията, но обществеността претегли в интернет.

„Те обявиха, че много бързо ще премахнат случаите на общностно ниво“, коментира един човек в сайта на социалните медии Weibo.

Въпреки това, мнозина се радват на данните, показващи окуражаващи тенденции, с 32 нови смъртни случая в неделя, в сравнение с 38 ден по-рано, за общо 6804 нови местни случая, спрямо 7189 предишния ден.

„Има надежда за май“, каза друг потребител на Weibo.

Въпреки малкия брой случаи, високи огради бяха издигнати в някои жилищни райони в Шанхай в понеделник, въпреки че служители казаха, че служителите на компании от правителствения списък с приоритети за производство могат да кандидатстват за пропуска, ако няма седем случая в сградата, в която живеят. Дни.

READ  Когато украинските сили се изправят пред Киев, Русия преследва цели

Коронавирусът се появи за първи път в китайския град Ухан в края на 2019 г. и в продължение на две години властите успяха да овладеят повечето от огнища чрез ключалки и ограничения за пътуване.

Но бързо разпространяващият се вариант на Omicron изпробва политиката на Китай „Нулев COVID“ тази година, която е ключова за президента Си Дзинпин, който се очаква да поеме пионерското трето председателство през есента.

Политиката на китайското правителство е по-висока, отколкото е по света, където много правителства смекчили ограниченията или ги изхвърлиха напълно, опитвайки се да „живеят с COVID“ въпреки разпространението на инфекции.

Нова Зеландия, с някои от най-трудните препятствия в света, най-накрая отвори границите си в понеделник, като посрещна хиляди пътници от цял ​​свят за първи път от началото на епидемията. Прочетете още

Въпреки нарастващия брой във втората по големина икономика в света и вълните от прекъсвания в глобалните вериги за доставки, Китай не дава индикации за отклонение от своята политика.

В столицата, която има население от 22 милиона, властите затегнаха ограниченията на COVID по повод петдневния празник на труда, който продължава до сряда, един от традиционно най-натоварените туристически сезони. Прочетете още

Пекин, с десетки инфекции всеки ден през втората седмица от огнища, не е заключен, а вместо това, поне засега, разчита на масови тестове за откриване и изолиране на инфекции.

Ресторантите в Пекин са затворени за хранене, а някои апартаменти са затворени. Улиците са тихи и жителите извън града трябва да показват отрицателни тестове за коронавирус, за да влязат в повечето обществени места.

Служителите наблюдават близък контакт с потвърдени случаи, като ги предупреждават да останат вкъщи и да се свържат с властите и приканват всички да следват инструкциите.

READ  Съобщения на живо за избори в Австралия: Гласоподавателите решават съдбата на Скот Морисън

Китай отчете 7822 нови случая на COVID-19 в неделя, което е по-малко от 8329 ден по-рано, съобщи Националната здравна комисия в понеделник. Прочетете още

Всичките 32 от новите смъртни случаи в Китай са в Шанхай, с което общият брой на смъртните случаи в страната достига 5092 от появата на вируса.

Индия, единствената страна с население, сравнимо с 1,4 милиарда души в Китай, официално е регистрирала повече от половин милион смъртни случая, въпреки че някои здравни експерти смятат, че броят им все още е висок.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Бренда Коу, Софи Ю и Тони Монро; Написано от Ан Мари Рондри; Редактиране от Робърт Брюксел

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.