Отново повишаването на лихвите показва риск от рецесия на BoE и 10% инфлация

На 16 декември 2021 г., след като BoE стана първата голяма централна банка в света, която повиши лихвените проценти след избухването на вируса Corona (COVID-19) в Лондон, Великобритания, мъж с маскиран охранител мина покрай Bank of England (BoE ). Ройтерс / Тоби Мелвил

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

  • Централната банка смята, че икономиката ще се свие през 2023 г
  • BoE вдига банковата лихва от 0,75% на 1,0%
  • Тези, които определят скоростта в следващите ходове, са разделени
  • BoE трябва да балансира бързата инфлация с рецесионните опасения
  • MPC ще прегледа плана за продажби на Guild през август

ЛОНДОН, 5 май (Ройтерс) – Английската централна банка предупреди в четвъртък, че рязкото покачване на лихвените проценти от 2009 г. насам може да има двойно въздействие върху рецесията на Великобритания от над 10% и инфлацията. Точка 1%.

Паундът достигна най-ниското си ниво спрямо щатския долар от средата на 2020 г., под 1,24 долара, тъй като тъмната природа на новата прогноза на BoE за петата по големина икономика в света изненада инвеститорите.

Те драстично намалиха залаганията при повишаването на лихвите на централната банка тази година. Приходите от краткосрочни британски държавни облигации намаляха рязко.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Деветте лихвени проценти на BoE гласуваха 6-3 за повишаване на банковата лихва от 0,75%, като Катрин Ман, Джонатан Хаскел и Майкъл Сандърс призоваха за голямо увеличение до 1,25%.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозират, че гласуването с 8-1 ще увеличи разходите по заеми с 1%, като един политик се противопоставя на увеличението.

READ  Три извода от първичните избори във Върмонт, Уисконсин и Мичиган

Преди инвазията на Русия в Украйна да се върти около цените на енергията, централните банки се борят да се справят с нарастващата инфлация, когато световната икономика започва да се отваря отново.

BoE също така заяви, че е загрижен за въздействието на подновеното блокиране на COVID-19 в Китай, което може да заплаши отново да удари веригите за доставки и да увеличи инфлационния натиск.

Но политиците по света се опитват да избегнат изпращането на икономиките си в рецесия.

„Това е много слаба прогноза, много остра рецесия“, каза пред репортери управителят на BoE Андрю Бейли.

„Има техническа дефиниция за рецесия, която тя не отговаря – но я остави настрана – това е много остра рецесия в процеса.

В сряда Федералният резерв на САЩ повиши лихвите с половин пункт до 0,75-1,0%, което е най-голямото увеличение от 2000 г. Председателят Джей Пауъл каза, че има още подобни походи.

Но Пауъл каза, че икономиката на САЩ се справя по-добре от лошата оценка на Бейли.

Повишаването на тарифите на BoE е четвъртото от декември насам, най-бързият темп на затягане на политиката от 25 години.

BoE каза, че повечето политици вярват, че „повече строги икономии в паричната политика ще бъдат по-подходящи през следващите месеци“. Отпадна думата „погребение“, за да опише мащаба на повишаването на лихвите.

Имаше разделение, като двама членове казаха, че насоките са твърде силни, като се имат предвид рисковете за растежа.

„Новите прогнози, заедно с увеличаващите се разделения между членовете на екипа, означават, че банката се приближава към спиране на своя тесен цикъл“, каза Джеймс Смит, икономист на ING.

READ  Смъртта на кралица Елизабет и възцаряването на крал Чарлз

Г-н Сурен, икономист, ръководител на Британските търговски камари, каза, че повишаването на тарифите и лошата перспектива ще „предизвикат значителна загриженост сред семействата и бизнеса“.

Британската инфлация на потребителските цени достигна 30-годишен връх от 7% през март, повече от три пъти над целта от 2% на BoE, а централната банка преразгледа прогнозите си за ръст на цените, за да покаже, че се е повишил над 10% през последните три месеца . Година.

По-рано се предвиждаше да бъде 8% през април.

BoE заяви, че британската инфлация ще достигне своя връх по-късно в сравнение с други големи развити икономики поради таван на енергийните тарифи за домакинствата. Митата на горивата се повишиха с 54% през април и BoE сега вижда допълнително увеличение от 40% през октомври, което удря икономиката.

Семейните разходи в реално време след облагане с данъци – мярка за жизнения стандарт – се очаква да паднат с 1,75% тази година, най-големият спад в календарната година от 2011 г. и вторият най-голям от началото на записите на BoE през 60-те години на миналия век.

Очаква се гласоподавателите на местните избори в четвъртък да накажат премиера Борис Джонсън за кризата с цената на живота и за нарушаване на собствените му правила за заключване на COVID. Прочетете още

Бейли описа инфлацията като „основна грижа“ за тези с „минимална сила за преговаряне и често по-малко привилегированите“.

BoE запази прогнозата си за икономически растеж от 3,75% тази година, но прогнозата й за 2023 г. се е свила с 0,25% спрямо предишната си оценка от 1,25% растеж. Това забавя растежа му за 2024 г. до 0,25% от предишните 1,0%.

READ  Селтикс срещу Резултат на Bucks: Джанис Адетокунмпо, Милуоки на живо Актуализации за плейофите на НБА, докато се опитват да затворят Бостън

Въпреки че растежът през първите три месеца на тази година беше по-силен от прогнозите на BoE, той очаква икономиката да стагнира през второто тримесечие поради допълнителни официални празници и намален тест за правителството. През последното тримесечие се наблюдава спад на БВП с близо 1%, когато започне следващото покачване на цените на енергията.

Тези прогнози се основават на залагания на финансовите пазари, които ще повишат лихвите на BoE до 2,5% до средата на следващата година, сигнализирайки, че централната банка може да е твърде висока.

Очаква се инфлацията да падне до 1,3% след три години, като пазарните цени за лихвените проценти, високата безработица и кризата с разходите за живот ще ударят икономиката. Това би било огромно намаление в сравнение с целта му от 2% след световната финансова криза от 2008-2009 г.

BoE също така заяви, че работи по план за започване на продажба на държавни облигации, закупени от кризата, които в момента възлизат на по-малко от 50 850 милиарда (1,05 трилиона долара).

Служителите на BoE ще актуализират Комитета по паричната политика за плана си на заседанието му през август, което „ще позволи на комисията да реши на следващото заседание дали да започне продажба“.

(1 $ = 80 0,8067)

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителен доклад от Анди Брус Уилям Шомбърг, редактиращ Катрин Евънс

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.