Организацията на обединените нации победи хуманитарната резолюция на Русия за Украйна

Организацията на обединените нации (AP) – Съветът за сигурност на ООН в сряда яростно победи руска резолюция, признаваща нарастващите хуманитарни нужди на Украйна, но не спомена руската инвазия, която предизвика нарастваща криза, която остави милиони украинци в остра нужда от храна. Вода и подслон.

За да бъде приета, Русия се нуждаеше от най-малко девет гласа „за“ в 15-членния Съвет за сигурност, а един от останалите четири постоянни членове, САЩ, Великобритания, Франция и Китай, нямаше право на вето. Но Русия получи подкрепа само от своя съюзник Китай, докато останалите 13 съветници не гласуваха, което отразява неуспеха на Москва да получи широка подкрепа за войната си в Украйна, която бележи едномесечно завършване в четвъртък.

Окупация на Русия Поражението на Русия дойде в същия ден, когато Генералната асамблея започна да разглежда резолюция, изготвена със съвместната подкрепа на Украйна и две дузини държави и близо 100 държави, в която ясно се посочва, че окупацията на Русия е причината за нарастващата хуманитарна извънредна ситуация. Законодателният орган също така обмисляше конкурентна резолюция на Южна Африка, която не споменава Русия и беше резолюция на победения съвет на Москва. Действията по тези резолюции бяха отложени до четвъртък, тъй като присъстваха голям брой оратори.

ООН на Русия Посланик Василий Нефензия каза в Камарата на представителите преди гласуването, че нейната резолюция не е „политизирана“ като другите хуманитарни резолюции на Съвета за сигурност и че той категорично отхвърли твърдението на САЩ, че страната му няма право да внася такава резолюция.

Посланикът на САЩ Линда Томас-Гринфийлд възрази, като каза, че Русия „се опитва да използва този съвет, за да прикрие бруталните си действия“.

„Смелостта на Русия да поиска от международната общност да излезе с резолюция за разрешаване на хуманитарната криза, създадена сама от Русия, е наистина противоконституционна“, каза той. „Русия не е загрижена за влошаващата се хуманитарна ситуация. Ако са загрижени, ще спрат да се бият.

READ  Администрацията на Байдън работи зад кулисите, за да убеди Пелоси в опасностите от пътуването до Тайван

Небензя се удари отново, след като обеща да изложи всички нации на „който политизира хуманитарните документи“, вместо да помогне на украинците да получат помощ. Ако дипломати се оплакват от липсата на договорености за прекратяване на огъня и изгонване, „ще ви напомним, че те бяха преди вас, но вие отказахте да гласувате за тях по политически причини“, каза той.

Китайският посланик Джан Джун обясни, че е гласувал в подкрепа на руската резолюция и че членовете на съвета трябва да се съсредоточат върху хуманитарните въпроси, да се опитат да постигнат консенсус „всред политическите различия“ и „да отговорят положително, практически и конструктивно на хуманитарната криза“.

Но френският посланик Никола дьо Ривиер нарече резолюцията „маневра от Москва, за да оправдае агресията й срещу Украйна“. Албанският посланик Ферит Ходжа го нарече „планина на лицемерието“, а мексиканският посланик Хуан Рамон де ла Фуенте каза, че руският проект не отговаря на „основната реалност“ или „неотложните нужди на обществото“.

Русия представи своята резолюция на 15 март. Ден преди това Франция и Мексико решиха да изместят хуманитарна резолюция от Съвета за сигурност, обвинявайки руската инвазия върху хуманитарната криза, където тя беше изправена пред руско вето. В 193-членното общо събрание няма вето.

По-рано в сряда руският Небензя, докато обмисляше проукраинска френско-мексиканска резолюция, каза на законодателния орган, че „е в ход е друга политическа антируска програма, този път поставена в хуманитарен контекст“.

Томас-Гринфийлд разкритикува остро Русия, казвайки: „За един месец Русия причини най-бързо растящата хуманитарна катастрофа в света“.

Според ООН около 10 милиона украинци – една четвърт от нейното население – са принудени да напуснат домовете си, а сега 3,6 милиона бежанци са разселени в страната, а 12 милиона души се нуждаят от помощ и 5,6 милиона, каза той. Децата не можеха да ходят на училище.

READ  Военни новини между Русия и Украйна: съобщения на живо

Украинският посланик Сергей Кислици призова всички страни, които се противопоставят на войната на Русия срещу неговата страна, да гласуват за резолюция на ООН относно хуманитарните последици от окупацията й, която ще изпрати мощно послание за подпомагане на хората в конфликт и прекратяване на военните операции на Москва.

Небензя възрази, че извънредната специална сесия на Общото събрание е „поредното политическо антируско шоу, този път поставено в хуманитарен контекст“. Той призова депутатите да гласуват против проукраинския ход и да подкрепят проект на Южна Африка, който ще се съсредоточи само върху хуманитарни въпроси без „политическа оценка“.

Посланиците на Украйна и Русия бяха едни от първите от над 70-те национални делегати, планирани да говорят преди гласуването в асамблеята относно конкуриращи се резолюции за хуманитарното въздействие на войната. Очакваше се повече от 60 души да коментират, преди срещата да бъде отложена за четвъртък сутринта.

Кислица каза, че в проукраинската законодателна резолюция се подчертава необходимостта от облекчаване на страданията и „незабавно спиране на военните действия от страна на Руската федерация“.

„Целта на инициаторите и съавторите на проекторезолюцията е да гарантират, че думите ще бъдат преведени в незабавни действия на място“, каза той. „Предотвратяването на въздействието на изтичането ще бъде много важно по целия свят“, се казва в текста, визирайки въздействието на конфликта върху продоволствената и енергийната сигурност, особено в по-слабо развитите страни.

Непенсия предупреди, че приемането на проекта „ще направи ситуацията в Украйна още по-трудна“. Това, каза той, ще мотивира украинските преговарящи и ще ги мотивира да поддържат сегашното нереалистично статукво на военните действия на Русия „независимо от ситуацията на място или от първопричините“.

READ  „Трудно е да се повярва, че това наистина се случва“: Шанхай премахва държавното заключване

За разлика от резолюциите на Съвета за сигурност, резолюциите на Общото събрание не са правно обвързващи, но са влиятелни при отразяването на международното мнение.

Проектът, подкрепен от Украйна, потвърждава резолюцията от 2 март, приета в Асамблеята, призоваваща Русия незабавно да прекрати военната си офанзива в Украйна и да изтегли всичките си войски.

Проектът осъжда „тежките хуманитарни последици“ от руската окупация на Украйна, заявявайки, че е „невиждана от международната общност в Европа от десетилетия“. Той също така осъжда руските обстрели, въздушни удари и „обсадата“ на гъсто населени градове, особено в южния град Мариупол, настоявайки за неограничен достъп до повече хуманитарна помощ.

Южноафриканският проект призовава за „незабавно прекратяване на огъня“ като първа стъпка за разрешаване на влошаващата се хуманитарна ситуация и насърчава „политически диалог, преговори, посредничество и други мирни средства, насочени към постигане на траен мир“. В него не се споменава руската окупация.

Отхвърлената резолюция на Русия призовава за сигурност и хуманитарна помощ за цивилни в „уязвими ситуации“ в Украйна и безопасен път за хората, които искат да напуснат страната, но не споменава война.

Той подкрепи призива на президента на ООН за разговори и преговори и настоя за договорено прекратяване на огъня, за да се ускори експулсирането на „всички цивилни“. Въпреки че не идентифицира „заинтересованите страни“, той подчерта „необходимостта заинтересованите страни да се съгласят с хуманитарно спиране за това решение“.

Руските официални лица многократно отричат, че са започнали войната и че съобщенията за руски военни неуспехи или цивилни жертви в Украйна са фалшиви. Държавни медии и правителствени служители настояват руските войски да атакуват само военни обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.