Оплакванията от хаотичната мобилизация на Русия нарастват

ЛОНДОН, 24 септември (Ройтерс) – Прокремълският редактор на руския държавен новинарски канал RT изрази гняв в събота, че военнослужещите изпращат документи за повиквателни на грешните хора, тъй като разочарованието от военната мобилизация нараства.

Съобщението в сряда за първата публична мобилизация на Русия след Втората световна война за укрепване на нейната колеблива война в Украйна предизвика натиск на границата, ареста на 1000 протестиращи и широко разпространени обществени вълнения.

Освен това предизвика критики от страна на официалните поддръжници на Кремъл, нещо нечувано в Русия от началото на инвазията.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

„Беше обявено, че могат да се набират редници до 35-годишна възраст. Призовки се изпращат на тези под 40 години“, твърди главният редактор на RT Маргарита Симонян в своя канал в Telegram.

„Те умишлено, от омраза, ядосват хората, като тези, изпратени от Киев.

В друг рядък признак на смут, Министерството на отбраната каза, че заместник-министърът на логистиката ген. Дмитрий Булгаков е заменил дългогодишния военен офицер генерал-полковник Михаил Мижинцев, „за да бъде прехвърлен на друга роля“.

Мизинцев, който е под санкциите на Обединеното кралство, ЕС и Австралия, беше обявен от ЕС за „Мърчът на Мариупол“ заради ролята му в планирането на блокадата на украинското пристанище в началото на войната, която уби хиляди цивилни.

Според големите руски информационни агенции Русия е готова официално да анексира част от украинска територия следващата седмица. Това следва така наречените референдуми в четири от окупираните региони на Украйна, които започнаха в петък. Киев и Западът заклеймиха гласуването като измама и казаха, че резултатите в полза на анексията са били предрешени.

READ  Новини от Доналд Тръмп днес: Върховният съд защитава данъчните декларации на Тръмп, но вдига задържането на показанията на Линдзи Греъм в Джорджия

Над 740 арестувани

Длъжностни лица казаха, че усилията за мобилизация изискват 300 000 войници, като приоритет се дава на онези със скорошен военен опит и ключови умения. Кремъл отрича съобщенията на две базирани в чужбина руски информационни агенции, че действителната цел е над 1 милион.

Украинският президент Володимир Зеленски – който многократно е призовавал руснаците да не се бият – каза, че знае, че промосковски служители изпращат хора на смърт.

„Да избягаш от тази престъпна мобилизация е по-добре, отколкото да бъдеш осакатен и след това да трябва да отговаряш в съда за участие в агресивна война“, каза той във видео обръщение на руски в събота.

Русия официално брои милиони бивши военнослужещи като резервисти – по-голямата част от мъжкото население е в бойна възраст – и заповедта от сряда, която обявява „частична демобилизация“, не дава критерии за това кой ще бъде призован.

Появиха се съобщения за мъже без военен опит или минали наборна възраст, получаващи повиквателни писма, съживявайки пасивни — и забранени — антивоенни протести.

Повече от 1300 протестиращи бяха арестувани в 38 града в сряда, а до събота вечерта повече от 740 бяха задържани в повече от 30 града от Санкт Петербург до Сибир, съобщи независимата мониторингова група OVD-Info.

Снимки на Ройтерс от Санкт Петербург показаха полицаи с каски и екипировка за борба с безредиците, които притискат протестиращите към земята и ритат един от тях, преди да ги натоварят в микробуси.

По-рано ръководителят на Кремълския съвет по правата на човека Валери Фадеев съобщи, че е писал до министъра на отбраната Сергей Шойгу с молба за „спешно разрешаване“ на проблемите.

READ  Джони Ноксвил победи Сами Джейн

Неговата публикация в Telegram критикува начина, по който са използвани изключенията, и изброява случаи на неподходящо приемане, включително за медицински сестри и акушерки без военен опит.

„Някои (вербовчици) раздават листове за обаждания в 2 часа сутринта. Мислят, че всички сме измамници“, каза той.

пушечно месо

В петък Министерството на отбраната изброи някои сектори, в които работодателите могат да номинират служители за освобождаване.

Има особено недоволство сред етническите малцинства в отдалечени, бедни региони на Сибир, където професионалните въоръжени сили на Русия отдавна набират непропорционално много служители.

От сряда хората се редят на опашка с часове, за да влязат в Монголия, Казахстан, Финландия или Грузия, опасявайки се, че Русия може да затвори границите си, а Кремъл казва, че съобщенията за изселване са преувеличени.

Попитан от репортери в ООН в събота защо толкова много руснаци напускат, външният министър Сергей Лавров посочи правото на свободно движение.

Губернаторът на Бурятия, която граничи с Монголия и е дом на монголското малцинство, призна, че някои са получили грешни документи и каза, че тези без военен опит или медицински изключения ще бъдат освободени.

В събота Цахия Елбегдорж, лидер на Монголия до 2017 г. и сега ръководител на Световната монголска федерация, обеща топло посрещане на онези, които бягат от набора, особено на трите руски монголски групи, и направо призова Путин да прекрати войната.

„Бурятските монголи, монголите от Тува и монголите от Калмик… се използват като пушечно месо“, каза той във видео, носейки украинска жълто-синя лента.

„Днес вие бягате от бруталността, бруталността и възможната смърт. Утре ще започнете да освобождавате страната си от тиранията.“

READ  Северна Корея съобщава за първото изригване на COVID-19, нарежда блокиране при „тежка спешна ситуация“

След светкавичния удар на украинската офанзива в района на Харков този месец, гласуването в окупираните територии беше бързо организирано и набързо организирано – рязък обрат на войната на Москва.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Съобщава Ройтерс; Редактиране от Питър Граф, Франсис Кери, Дейвид Лунгрен и Даниел Уолис

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.