ОПЕК+ се съгласява на малки съкращения на производството на петрол

Логото на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е изобразено в централата й във Виена, Австрия на 21 август 2015 г. REUTERS/Heinz-Peter Bader/Файл Снимка

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

  • Предлагането ще бъде намалено с 0,1 милиона барела на ден от октомври
  • Ядреното споразумение с Иран ще увеличи доставките на петрол
  • Доставките на руски газ за Европа бяха допълнително намалени
  • Суровият петрол Brent падна от $120 на $96 през юни

ЛОНДОН, 4 септември (Ройтерс) – ОПЕК и нейните съюзници, водени от Русия, се споразумяха в понеделник да намалят добива на петрол с малка сума в опит да повишат цените, които паднаха поради страховете от икономическо забавяне.

Производителите на петрол заявиха, че ще намалят производството със 100 000 барела на ден (bpd), което е само 0,1% от глобалното търсене, и се съгласиха, че могат да се срещнат по всяко време, за да коригират производството преди следващата среща, насрочена за 5 октомври.

Решението по същество поддържа статуквото, тъй като ОПЕК наблюдава бурни колебания в цените на петрола, които се дърпат от множество фактори и в двете посоки.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

„ОПЕК+ е предпазлива от продължителната нестабилност на цените, създадена от слабите макросентименти, ниската ликвидност и подновените блокирания в Китай, както и несигурността относно потенциална сделка между САЩ и Иран и усилията за създаване на таван на цената на руския петрол“, каза Матю Холанд от Energy Aspects.

Най-големият производител на ОПЕК Саудитска Арабия миналия месец отбеляза възможността за съкращения на добива, за да се справи с това, което вижда като преувеличен спад на цените на петрола. Прочетете още

READ  2 убити, 7 ранени при стрелба в Чикаго Вашингтон Парк: Полицията

Базовият суров петрол Brent падна до около 95 долара за барел от 120 долара през юни поради икономическото забавяне и рецесията на Запад.

Той беше привлечен от потенциално увеличаване на предлагането на иранския суров петрол да се върне на пазара, ако Техеран успее да поднови ядрената сделка от 2015 г. с глобалните сили.

Въпреки че перспективата за ядрена сделка в петък изглежда слаба, ако санкциите бъдат облекчени, се очаква Иран да добави 1 милион барела на ден към доставките, или 1% от глобалното търсене. Прочетете още

Сигналите от физическия пазар обаче показват, че предлагането е ограничено и много страни от ОПЕК произвеждат под целите, като новите западни санкции застрашават руския износ.

Русия заяви, че ще спре доставките на петрол за страните, които подкрепят идеята за ограничаване на цената на руските енергийни доставки заради военния конфликт в Украйна.

Междувременно доставките на газ от Русия за Европа бяха допълнително намалени, което може да подхранва допълнително покачване на цените. Прочетете още

„Намаляването на производството във време, когато светът е изправен пред криза на разходите за живот, не ги прави приятели“, каза анализаторът на Onda Крейг Ерлам.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителен репортаж от Роуина Едуардс и Олеся Астакова Сценарист от Дмитрий Ждаников Редактиране от Дейвид Гудман

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.