ОПЕК+ планира да намали значително производството на петрол

Докато групата се готви да се срещне лично за първи път от март 2020 г., петролният алианс ОПЕК+ планира значително намаляване на производството, за да подкрепи падащите цени, според хора, близки до дискусиите.

Очаква се петролната група, водена от Саудитска Арабия и Русия, да обсъди намаляване на добива с повече от 1 милион барела на ден на среща в сряда. Това е най-голямото от началото на епидемията и е еквивалентно на по-малко от 1 процент от глобалното разпространение.

Цените на петрола заплашват да се покачат в момент, когато голяма част от света се бори да намали разходите за енергия и може да създаде потенциален разрив със Съединените щати, където президентът Джо Байдън се опитва да намали цените на горивата за автомобилистите преди следващите решаващи междинни избори. месец.

Двама души, запознати с начина на мислене на Саудитска Арабия обаче, казват, че Саудитска Арабия е нетърпелива да намали производството и да повиши цените, за да може да запази известен производствен капацитет в резерв. Кралството се опасява, че руското производство може да спадне рязко, когато западните санкции срещу износа на петрол се затегнат по-късно тази година.

Говори се също, че Русия предпочита намаление, тъй като е видяла спад на приходите си от петрол през последните месеци, след пълномащабното й нахлуване в Украйна, принуждавайки купувачите да правят огромни отстъпки от продажбите на петрол. Неотдавнашната сила на рублата също така намалява сумата, получена предимно в долари за продажба на петролни договори в националната валута.

Сортът Брент, международният бенчмарк за петрол, се покачи с 3 процента след новината, че групата производители обмисля намаляване на доставките до 87,67 долара за барел. Договорът е доста под $130/b по-рано тази година след инвазията.

READ  Победител на Belmont Stakes 2022: Мо Донегол печели 5/2 фаворит.

Този уикенд Opec+ обяви, че ще премести месечната среща, която провежда от началото на пандемията, от онлайн на пленарна среща в централата на групата във Виена, добавяйки усещането, че се обсъжда съществена промяна в политиката.

Съкращенията могат да варират от 500 000 барела на ден до 1 милион барела на ден за групата като цяло, но Саудитска Арабия може да наложи едностранно намаляване на производството, казаха хора, близки до преговорите.

Амрита Сен от Energy Aspects каза, че групата е особено загрижена за глобалното забавяне и въздействието върху растежа на потреблението на нововъзникващите пазари и следователно „обмисля големи съкращения, за да предотврати всяка потенциална реакция на търсенето“.

След като намали производството през април 2020 г., тъй като търсенето на петрол се срина по време на пандемията, групата прекара последните две години в стабилно връщане на барели обратно на пазара.

Байдън направи едно Противоречиво посещение До Саудитска Арабия през юли, за да обсъдят производството на петрол с престолонаследника Мохамед бин СалманЕжедневният владетел на кралството.

Байдън и преди е критикувал принц Мохамед за участието му в убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Но след като увеличи производството това лято след натиска на САЩ, миналия месец Саудитска Арабия сигнализира за промяна в курса, като формира групата ОПЕК+. Малка кройка Около 100 000 b/d към целите за производство на петрол, тъй като цените на петрола паднаха.

Възможността за по-големи съкращения вече предизвика критики от най-високопоставените американски демократи. Ро Хана, председател на подкомисията по околна среда на Камарата на представителите, написа в Twitter: „САЩ трябва да дадат ясно да се разбере на саудитците, че ще прекъснем доставките им на части за самолети. . . Ако намалим производството на петрол, за да укрепим Путин и по този начин да ограбим американците“.

READ  Байдън променя някои от политиките на Тръмп по отношение на Куба, като улеснява семействата да виждат роднини в страната.

Петролният съюз на Саудитска Арабия с Русия, който вкара Москва в разширената група на ОПЕК през 2016 г., понякога е в конфликт с дългогодишните й връзки със Съединените щати, но Рияд има желание да си изгради по-независима роля.

Саудитска Арабия и Русия са вторият и третият по големина производител на петрол в света след Съединените щати, но те разчитат повече на приходите от енергия за държавните разходи, отколкото най-голямата икономика в света.

САЩ се стремят да се насочат към приходите от петрол на Русия като начин да попречат на Москва да финансира инвазията си в Украйна. изгубен от пазара.

Вашингтон принуди Г-7 да приложи т. нар. таван на цените върху продажбите на руски петрол като средство за намаляване на приходите, които получават, като същевременно запази варелите на Кремъл на пазара.

През декември се предвижда засилване на санкциите на ЕС, включително забрани за застраховане на всеки кораб, превозващ руски петрол, които САЩ и Обединеното кралство се очаква да въведат, ако се договори таван на цените.

Но Кевин Бук, управляващ директор на Clearview Energy Partners във Вашингтон, каза, че ходът на Саудитска Арабия и други производители да ограничат доставките може да е реакция на приказките на администрацията за таван на цените.

„Тук дипломати, които говорят за регулаторни ограничения на цените, се сблъскват с производители, които говорят за физически съкращения на доставките“, се казва в книгата.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, полубрат на принц Мохамед, често е предупреждавал, че групата има ограничен свободен производствен капацитет, за да покрие евентуален дефицит.

READ  Най-големите съобщения за представяне на игри на Disney и Marvel D23

Той посочи, че според него търговците на петрол подценяват рисковете за пазара и че той се е повишил. „Конверсия“ и пропуските между финансовите и физическите петролни пазари.

Допълнителен репортаж от Том Уилсън в Лондон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.