ООН Обществеността излиза от бункерите на Азовстал на водената застава

  • Граждански групи напускат стоманени работни места в Азовстел
  • ООН потвърждава изгонването
  • Обсадата на Мариупол опустошава града
  • Папата каза, че Мариупол е „бомбардиран жестоко“

Пешиман, Украйна, 1 май (Ройтерс) – Цивилните бяха евакуирани от бункерите на стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол в неделя, тъй като ООН и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) улесниха тестването на опустошителната обсада на Русия-Украйна война. .

Обсадата на Мариупол, при която руските сили опустошаваха пристанищния град за близо два месеца, го превърна в разрушена земя с неизвестен брой жертви и хиляди хора, опитващи се да оцелеят без вода, канализация или храна.

Градът е под руски контрол, но някои бойци и цивилни остават под земята в работата на Азовстал – огромен завод от съветската епоха, създаден при Йосиф Сталин и проектиран с бункери и тунели, за да издържат на натиска.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

След като фотограф на Ройтерс забеляза десетки граждани, пристигащи в импровизиран убежище в неделя, Организацията на обединените нации потвърди, че това е най-безопасният начин да се евакуират хората от стоманодобивния завод, който продължава от събота.

„ООН гарантира, че в стоманодобивния завод „Азовстал“ се извършват безопасни пътни операции в сътрудничество с МКЧК и страните в конфликта“, каза говорителят на ООН Савиано Абрю.

„На този етап няма да споделяме повече подробности, тъй като дейностите продължават и могат да застрашат безопасността на обществеността и конвоя“, каза той.

Фотограф на Ройтерс видя цивилни да идват в подкрепяното от Русия село Песимене в Донецка област, на 30 км (20 мили) източно от Мариупол, където получиха охлаждане и грижи след седмици на страдание.

READ  Продажбите на съществуващи жилища падат през август и цените се смекчават значително

Евакуираните от централата включват малки деца – където хората бяха уплашени под земята и се скриха заедно под одеяла в бункерите и тунелите на завода, а обстрелът разби града им.

Извън сините палатки две деца медитираха. Една жена емоционално стисна ръце към лицето си. Млада жена протегна ръка да удари котката.

Цивилни, видяни от Ройтерс, бяха евакуирани в конвой от превозни средства с руски войски и емблеми на ООН.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза след среща с украинския президент Владимир Желенски в Киев в четвъртък, че се водят сериозни дискусии за свалянето на Азовстол.

Говорител на ООН каза, че не може веднага да коментира. Помощникът на кмета на Мариуполин обяви период на спокойствие, като се очакват официални доклади за изгонвания.

Папа Франциск определи войната в Украйна в неделя като „ужасно препятствие за човечеството“, което го кара да „нарани и да плаче“. Прочетете още

Руският президент Владимир Путин каза, че Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия с необходимостта от „специални военни действия“ и че Москва трябва да защитава рускоговорящите от преследване.

Той казва, че Украйна и Русия всъщност са една и съща държава. Украйна казва, че се бори срещу империалистическото заграбване на земя на Русия и че твърденията на Путин за геноцид са глупости.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад на Ройтерс; Редактиране от Гай Балканбридж и Ангъс Максуан

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.