Обратната страна на ключовия отрязък на кривата на доходност в САЩ е предупреждение за рецесия

Търговците работят на сайта на Нюйоркската фондова борса (NYSE) в Ню Йорк, САЩ на 10 януари 2022 г. REUTERS / Брендън Макдермид / Файлова снимка

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

НЮ ЙОРК, 29 март (Ройтерс) – За първи път от септември 2019 г. внимателно наблюдаваната част от кривата на доходността на американските държавни облигации се обърна с главата надолу във вторник в отговор на опасенията на пазара, че Федералният резерв може да тласне икономиката към рецесия. .

За кратък момент критериите за доходност на двугодишните съкровищни ​​книжа бяха по-високи от 10-годишната граница. Тази част от кривата се разглежда от мнозина като надежден сигнал, че е вероятно рецесия през следващите няколко години.

Според данните на Refinitiv, 2-годишният, 10-годишен спред е за кратко намален до минус 0,03 в базова точка.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

След краткия обрат през август и началото на септември 2019 г. на рецесията през 2020 г., никой не прогнозира затварянето на предприятия и икономическия спад поради разпространението на COVID-19.

Сега инвеститорите се притесняват, че нарастващият ценови натиск с темпове, невиждани от 40 години, и агресивното повишаване на лихвите за борба с нарастващата инфлация ще забавят растежа на Федералния резерв.

Джо Манимбо, старши пазарен анализатор в Western Union Business Solutions във Вашингтон, окръг Колумбия, каза:

Западните санкции, наложени на Русия след нахлуването в Украйна, създадоха нова волатилност в цените на суровините и добавиха към вече високата инфлация.

Търговците на фючърси на Фед очакват бенчмаркът да се повиши до 2,60% до февруари от 0,33% днес. FEDWATCH

Някои анализатори твърдят, че кривата на приходите в хазната е ерозирана от масовите покупки на облигации от централната банка, които са предотвратили дългосрочната доходност в сравнение с кратката дата.

Краткосрочните и средносрочните доходи се повишиха, тъй като търговците увеличиха цените при по-нататъшно повишаване на лихвите.

Друга част от кривата на доходността, която се следи от централната банка като индикатор за рецесия, далеч не е обърната с главата надолу.

Това е част от тримесечна, 10-годишна крива, която в момента възлиза на 184 базови точки.

Въпреки това, две от кривите обикновено са по-дълги от 10-годишното обръщане на рецесията, което означава, че рецесията вече не е проблем.

„Времето закъснение между обрат и рецесия е между 12 и 24 месеца. Тъй като шест месеца са твърде кратки и 24 месеца твърде дълги, това всъщност не е нещо, което може да работи за обикновения човек.“ Саид Арт Хоган, главен пазарен стратег в National Securities в Ню Йорк.

Междувременно анализаторите казват, че Федералният резерв на САЩ може да използва намаленията от най-голямата си облигация от 8,9 трилиона долара, за да помогне за вдигане на кривата на доходността вертикално, ако се тревожи за спада и неговото въздействие.

Очаква се централната банка да започне да намалява баланса си през следващите месеци.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Докладвани от Чък Микологзак и Карън Брител; Допълнителен доклад от Джон Макграт; Редактиране от Алтън Бентли и Ник Джимински

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

READ  Светкавичен резултат срещу Avalanche Cup Stanley Final 6: Колорадо 2-1 за третото първенство на отбора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.