Обединеното кралство, представител на ООН осъди смъртната присъда на Донбас срещу британски войници

  • Двама души, твърдящи, че са републиканци от Донецк, са виновни
  • Фрази за „най-голямото нарушение“ на Военната конференция: UK’s Truss
  • Семейството казва, че са воювали като част от украинската армия
  • Великобритания търси тяхното освобождение; Русия не говори с Украйна

ЛОНДОН, 10 юни (Ройтерс) – Великобритания в петък осъди руски прокси служители в Донбас, че нарекоха смъртните присъди на двама британски граждани, заловени на сепаратистка територия, докато се биеха за Украйна, за „тежко нарушение“ на конференцията в Женева.

Говорител на премиера Борис Джонсън каза, че Ейдън Аслин и Шон, които бяха осъдени за „наемническа дейност“ от съда в Донецката народна република (ДНР), по-късно ще разговарят с Украйна, а не с Русия.

Семейството на Аслин каза, че той и по-късно „не са били наемници, никога не са били“.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Семейството заяви в изявление, че живеят в Украйна от избухването на войната и „трябва да бъдат третирани със същото уважение като другите военнопленници, като членове на украинските въоръжени сили“.

Представител на ООН каза, че разследванията при такива обстоятелства са равносилни на военни престъпления, като същевременно осъди това, което украинският външен министър Дмитрий Кулеба нарече „фалшив процес срещу военнопленници“.

Говорителят на премиера Джонсън каза, че приоритетът на Великобритания е да работи с Киев, за да осигури освобождаването на войниците възможно най-скоро.

Попитан дали Великобритания ще разговаря с Русия, той каза: „Нямаме редовен контакт с руснаците“.

Говорейки пред Гулеба в петък, британският външен министър Лиз Тръс нарече присъдата „най-тежкото нарушение на Женевската конвенция“. Прочетете още

READ  Джеймс Гордън напуска "The Late Late Show" през 2023 г
Неподвижно изображение от кадри от Върховния съд на Донецката народна република показва Ейдън Аслин, британец, заловен от руските сили по време на военен конфликт в Украйна, Шон Бин и мароканеца Брахим Садун. Неподвижно изображение на видеото, публикувано на 8 юни 2022 г., Донецк, Украйна. Видеото е заснето на 8 юни 2022 г. Ръководство за Върховния съд на Донецката народна република / REUTERS TV

Руското външно министерство заяви, че реакцията на Великобритания към подобни наказания е била „предимно неистова“ и трябва да се хареса на самопровъзгласилите се служители на ДНР.

Великобритания не признава ДНР. Украинското правителство няма контрол върху сепаратистки източни региони.

Русия разположи масирана стрелба там, за да разшири сепаратистката си граница с Украйна като част от своята окупация, която нарича „специална военна операция“. Прочетете още

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че двама британци и един мароканец Брахим Садун, който беше осъден на смърт, са извършили престъпления на територията на самопровъзгласилата се сецесионистка държава.

Сред държавите-членки на ООН само Русия признава цялата украинска провинция Донецк, по-голямата част от която е под украински контрол и е независима ДНР. Регионът е международно признат като част от Украйна.

Високопоставен украински служител каза, че Русия иска да използва чужденците като заложници, за да натисне Запада за мирните преговори. Прочетете още

Представител на ООН, изказващ се в Женева, изрази загриженост.

„Под командването на Украйна всички мъже са били част от украинските въоръжени сили – в такъв случай те не трябва да се считат за наемници“, каза той пред репортери.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителни репортажи от Пол Карол в Женева и Дейвид Лунгрен в Отава; Монтаж: Уилям Джеймс, Филипа Флетчър и Джон Стоун Стрийт

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.