Новини за руско-украинската война: Актуализации на живо

дълг…Едуардо Сотерас/Агенция Франс Прес — Гети изображения

НАЙРОБИ, Кения – Последиците от войната в Украйна отекнаха по целия свят, особено в Африка, където прекъсването на износа на зърно от Украйна повиши цените на пшеницата и изостри глада и глада.

Така ОфицериГрупи за подпомагане и вносители на пшеница в Африка приветстваха сделката от петък за ограничаване на износа на зърно за Украйна, където войната доведе до недостиг на зърно и скок на цените на храните в целия африкански континент.

„Въжето беше стегнато, така че тази сделка ще ни даде глътка въздух“, каза Селестин Тавамба, главен изпълнителен директор на La Pasta, западноафриканската страна на най-големия производител на брашно и паста в Камерун.

Договореното с посредничеството на ООН споразумение между Русия и Украйна е особено важно сред 14 африкански страни, Според Организацията по прехрана и земеделие, зависи от двете воюващи страни за половината от своя внос на пшеница. Една държава, Еритрея, е напълно зависима от тях.

Но сделката ще има ограничено въздействие в други части на Африка, където страните се борят с вътрешни политически, икономически и социални кризи, които допринесоха за нарастващия глад и високите цени на храните, каза Назанин Мошири, анализатор в International Crisis Group.

Това е особено вярно за страните от Източна Африка, които преживяват най-голямата си суша от четири десетилетия Унищожени ферми и добитъкПресъхнали реки и кладенци и което води до смъртта на стотици деца.

А Гражданска война в ЕтиопияПолитическа несигурност Судани конфликти и тероризъм в страни като Буркина Фасо, Мали И Сомалия Правителствата и хуманитарните агенции попречиха на много нуждаещи се да получат помощ.

READ  Броят на жертвите на урагана Иън във Флорида достигна 94

В Кения растящият държавен дълг и инфлацията спомогнаха за повишаване на цените на храните, предизвиквайки улични протести и широко разпространен гняв в социалните медии през последните седмици.

Президентът Ухуру Кениата тази седмица с общите избори на 9 август Спряно Той нареди мита върху вносната царевица и рязко намаляване на цената на дребно на царевичното брашно, важна основна храна.

Саманта Пауър, ръководител на Американската агенция за международно развитие, която посети Кения в петък, деклариран 255 милиона долара спешна помощ за страната.

Много африкански страни разчитат най-вече на зърнени храни като сорго, сорго, просо и ориз. Но потребителите на пшеница все повече предпочитат да купуват пшеница от Русия през последните години, защото е по-евтина от зърнените култури от други страни, казва Уго Депоа, базиран в Париж мениджър на Cerealis, търговец на зърно, който продава в дузина африкански страни. .

Някои страни от Западна Африка, като Бенин, Буркина Фасо, Камерун или Кот д’Ивоар, са изправени пред прекъсвания в износа на пшеница от Русия. През последните две години правителствата замразиха цените на багетите или брашното в опит да контролират цените на пшеницата, които се повишиха от 250 долара за тон през лятото на 2020 г. до 530 долара тази пролет.

Възстановяването от инфлацията може да отнеме време. Г-н от La Pasta Company. „След два-три месеца ще получим пшеница на ниски цени“, прогнозира Тавамба.

The Споразумението беше подписано в Истанбул в петък Измина повече от месец, откакто президентът Маки Сал от Сенегал встъпи в длъжност като ръководител на Африканския съюз. Пътува до Русия Призовайте президента Владимир Путин да освободи така необходимото зърно.

READ  Как работят повишенията на централната банка и защо централната банка ги използва за борба с инфлацията

Отмяната на забраната за износ на зърно е добре дошла новина, но тя не се отнася за покачващите се цени на торовете и горивата, които бяха предизвикани от войната в Украйна и засегнаха продоволствената сигурност, казаха експерти.

В Западна Африка, където сезонът на засаждане на повечето зърнени култури започна през май и юни, недостигът на достъпни торове поради войната може да доведе до загуба на една четвърт от продукцията от миналата година. Оценяване Модул за регионална политика, ФАО и Световната продоволствена програма.

В Сомалия, където почти половината от 16-те милиона души в страната са изправени пред продоволствена несигурност, цената на тора се е повишила със 75 процента, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, според Тиада Д’Ойен Маккена, главен изпълнителен директор на Mercy Corps.

„Днешната глобална хранителна криза надхвърля 20-те милиона тона зърно, хванати в капан в Украйна“, каза г-жа Маккена в изявление, изпратено по имейл.

Абди Латиф Тахир Найроби, Кения и Елиан Пелтие От Дакар, Сенегал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.