Националният архив оспорва неоснователните твърдения на Тръмп относно записите на Обама

След дни на дезинформация, разпространявана от бившия президент Доналд Тръмп и консервативни коментатори, Националната администрация за архиви и досиета публикува изявление в петък в опит да се противопостави на дезинформацията относно президентските записи на бившия президент Барак Обама.

Тъй като тази седмица ФБР претърси дома и клуба му във Флорида за класифицирани документи, Обама заяви в публикации в социалните медии, че разполага с „33 милиона страници документи, повечето от които са класифицирани“ и че те са „отнесени в Чикаго от президента Обама“. „

В изявлението си NARA заяви, че е поела „изключително юридическо и физическо попечителство“ върху архивите на Обама, когато той напусна поста през 2017 г. Около 30 милиона страници разсекретени записи са прехвърлени в съоръжение на NARA в района на Чикаго и продължават да го правят, се казва в съобщението. Да се ​​поддържа „изключително от NARA“.

Според доклада секретните записи на Обама се съхраняват в NARA във Вашингтон.

„Както се изисква [Presidential Records Act]„Бившият президент Обама няма контрол върху това къде и как се съхраняват президентските записи на неговата администрация“, се казва в изявлението.

Въпреки официалното изявление, Тръмп продължи да разпространява фалшивите си твърдения в светлината на The Washington Post Докладвай Сред предметите, които агентите на ФБР претърсиха в дома на Тръмп във Флорида в понеделник, бяха секретни документи, свързани с ядрени оръжия, според хора, запознати с разследването.

Минути след публикуването на изявлението от архивите Тръмп повтори необоснованото си твърдение в отговор на скорошни доклади, като попита: „Какво ще правят с 33 милиона страници документи, много от които класифицирани, които президентът Обама отнесе в Чикаго? „

READ  Борис Джонсън беше подложен на натиск след поражението на изборите в Обединеното кралство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.