Нанси Пелоси пристига в Тайван, повишава напрежението с Китай: Актуализации на живо

Демонстранти за и против посещението на председателя на парламента Нанси Пелоси в Тайван се събраха във вторник вечерта пред хотел Grand Hyatt, където тя ще отседне по време на посещението си.

ТАЙПЕЙ, Тайван — Новинарските медии и тълпи се събраха на летището в Тайпе във вторник, за да станат свидетели на пристигането на говорителя Нанси Пелоси, най-висшият американски служител, посетил Тайван от 25 години.

Хуанг Чао-юан, 53-годишен собственик на бизнес, който посети района близо до летище Чаншан, за да види кацането на самолета на г-жа Пелоси, нарече посещението на говорителя „исторически момент“.

„Много се радвам за днешното й посещение, защото това е пример, който Америка няма нужда да обсъжда с ККП, тя може да дойде тук, ако иска, а Тайван може да дойде тук, който и да е поканен“, каза г-жа Хуанг. Използва акронима на Китайската комунистическа партия. „Този ​​инцидент доказва независимостта на Тайван.

Видеооператорът Хенри Чанг, 32, който беше на летището, за да види кацането на г-жа Пелоси, беше изненадан от пристигането на такъв високопоставен американски депутат.

„Чувствах се като да хванеш рядък покемон“, каза той.

Той каза, че не се притеснява, че посещението ще доведе до военен конфликт. „Чувствам, че една война не може просто да се случи – всеки ще продължи живота си“, каза той.

Видео, предоставено от тибетския активист Таши Церинг, показва хора, които се събират пред Grand Hyatt Taipei във вторник вечерта, където се очаква г-жа Пелоси да прекара нощта. Много от тях носеха транспаранти като „Тайванците приветстват председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси“, „Тайван помага“ и „Тайван ≠ Китай“.

Пред хотела десетки поддръжници на обединението с Китай протестираха срещу посещението на г-жа Пелоси: някои скандираха „Махайте се от Тайван“ срещу нея, а други издигнаха плакати, заклеймяващи я.

READ  Световни серии: Зак Уилър от Phillies хванат „неподготвен“ при загуба в края на сезона

„Горчив съм да видя Пелоси да взема думата“, каза Сам Лин, собственик на компания за рециклиране в тълпата. „Тъжно е да виждам как напрежението нараства през Проливите, но се радвам да видя възстановяването на връзката ни с Китай да става все по-постижимо.“

50-годишният г-н. Лин добави: „Не искам да виждам война, но настоящите трансгранични отношения достигнаха друг етап“.

дълг…Ейми Чанг Чиен/Ню Йорк Таймс

За разлика от протестите, в централния бизнес район на столицата Тайпе 101 – някога най-високата сграда в света и забележителност в силуета на града – светна с послания, приветстващи г-жа Пелоси.

В Тайван мнозина са засегнати от заплахите от страна на Китай, който твърди, че островът е негова територия. Напрежението между Вашингтон и Пекин около пътуването на говорителя получи скромно внимание преди вторник. Президентът на Тайван Цай Инг-уен остана мълчалив в дните преди посещението на г-жа Пелоси, въпреки че политически съветници, близки до нея, казаха, че тя приветства посещенията на американски служители.

В знак колко му е писнало на Тайван Заплахи от КитайАлександър Хуанг, висш служител в приятелския на Китай Гоминдан, каза, че приветства посещението на г-жа Пелоси и каза, че тя има „богат“ график на острова.

По време на посещението си г-жа Пелоси ще посети законодателния орган на Тайван и ще се срещне с президента Цай Инг-уен, каза тайвански депутат и местен служител. Той също така планира да присъства на прием в къща за гости в Тайпе и да посети Националния музей на човешките права.

READ  януари. Група 6 може да започне да споделя преписи с Министерството на правосъдието през юли

Г-н. Хуанг отрази, че сдържаният подход на пътуването отразява планирането, предназначено да избегне изострянето на вече напрегната ситуация с Китай.

„Те не направиха изявление пред външния свят, опитаха се да не антагонизират другата страна и направиха всичко възможно, за да направят ситуацията в Тайванския проток по-малко напрегната“, каза той.

Той каза, че е най-загрижен за военния отговор от континентален Китай – по-специално какво може да направи Китай, след като г-жа Пелоси напусне. Той каза, че Китай ще предприеме стъпки за допълнителна международна изолация на Тайван. През последните години Китай ухажва няколко държави да признаят Тайван за държава и да го откъснат от големи международни организации като Световната здравна организация.

Във вторник тайванската армия заяви, че засилва бойната си готовност в очакване на възможен китайски отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.