Нанси Пелоси посещава Тайван на фона на напрежението между САЩ и Китай: Актуализации на живо

Руският външен министър Сергей Лавров, вляво, присъства на среща с външния министър на Мианмар Вуна Маунг Луин, вдясно, в Най Пий Тау, Мианмар, на 3 август. (Руско външно министерство/Ройтерс)

Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван отразява желанието на Вашингтон да демонстрира „безнаказаността и тяхната незаконност“, каза руският външен министър Сергей Лавров в сряда по време на пресконференция с външния министър на Мианмар Уна Маунг Луин, предаде руската държавна информационна агенция ТАСС.

Лавров свърза посещението на Пелоси с отговора на САЩ на агресията на Русия в Украйна: „Не мога да кажа какво направиха. [the Americans’] мотивация, но няма съмнение, че тя отразява същата политика, за която говорим във връзка с украинската ситуация.“

„Това е абсолютно желание да се докажа на всички [their] Разобличете безнаказаността и тяхното беззаконие“.

Лавров каза, че „не вижда друга причина да създава подобно раздразнение от нищото, напълно осъзнавайки какво означава това за Китайската народна република“.

Във вторник руското външно министерство заяви в изявление, че Русия смята посещението на Пелоси за „явна провокация в духа на агресивната политика на Съединените щати с всичките им усилия да контролират КНР“. [People’s Republic of China].“

Министерството призова Вашингтон „да се въздържа от действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност, и да признае новата геополитическа реалност, в която вече няма място за хегемония на САЩ“.

Малко контекст: Китай отказва да осъди войната на Русия срещу Украйна подхрани спекулациите Относно намеренията си с Тайван, той повдига въпроси за това как светът може да реагира, ако започне атака.

На друго място в сряда украинският президент Володимир Зеленски призова Китай да се „присъедини към обединения свят“ и да се противопостави на Русия във виртуална реч в Австралийския национален университет.

READ  Актуализации на живо: Китайският Си Дзинпин в Хонконг

Президентът обсъди Китай, докато отговаряше на въпроси на студенти. Той каза, че „неутралитетът“ на Китай към руска инвазия е „по-добър“, отколкото Китай да обяви пълната си подкрепа за Русия. Но той каза, че се надява „нацията, хората на Китай, да направят мъдър избор“. „Важно е Китай да не помага на Русия“, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.